0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #220 -: Ноември 13, 2012, 17:14:02 pm »
Фуси, това също не е решение, ако го погледнем от страна на медицинския специалист. Все пак в тази професия на първо място е да помагаш на човека, а после да получаваш пари за труда си. Един лекар знае, че няма да помогне, а дори може да навреди само с факта, че е поел неоправдан риск, а аз досега не чух нито един лекар, който води раждания, да каже, че би се съгласил /за пари/ да ги води в къщи.

Държавата, законодателят, експертите и институциите не могат да разрешат една медицинска дейност, ако смятат, че тя е опасна, независимо кой я плаща. Така, както сега не разрешават да се прави аборт у дома, да се отнема съзнание в амбулатория и т.н.

Точно това ми отговори снощи  възрастен гинеколог - мой роднина, по този повод.
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 17:15:53 pm от elle22 »
*
« Отговор #221 -: Ноември 13, 2012, 17:24:46 pm »
Държавата, законодателят, експертите и институциите не могат да разрешат една медицинска дейност, ако смятат, че тя е опасна, независимо кой я плаща. Така, както сега не разрешават да се прави аборт у дома, да се отнема съзнание в амбулатория и т.н.

Това е най-добрият отговор за аргумента, изтъкван от Боби, Чандра и Елена В, че в Западна Европа и САЩ домашното раждане не е по-опасно и по-рисковано.

Тези цифри всяка страна си ги набавя чрез наблюдение и изследвания в условията на собствената система на здравеопазване. И тези цифри изобщо не означават, че домашното раждане ще е също толкова безопасно и сравнимо по риск с болничното в България. Толкова много фактори влияят на крайния резултат, че дори не знам от къде да започна: пренаталната грижа, организацията и финансирането на спешната и болничната помощ, инфраструктурата и градоустройството, само за начало.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #222 -: Ноември 13, 2012, 17:30:15 pm »
Щом като всичко е толкова ясно и аргументирано, не виждам как ще осъдят България. НЕ съм радетел на група жени...  :D Просто понякога ми е странно, как някои съфорумки пишат така, сякаш на света има само едно ВЯРНО мнение и ЕДНА гледна точка... ;)

Jbrul, аргументите на д-р Даскалова и ти да ги беше написала, пак щяха да ми помогнат да намеря своята позиция. Защото аз първоначално си мислех единствено от гледна точка на това, че сегашния вид на закона, според който родилка има право да ражда, но медицинско лице няма право да асистира, едва ли е от голяма помощ. За мене теории от рода на това, дали е скъпо едно домашно раждане или не са просто спекулации на тема, тъй като нямаме точни цифри, плюс това е ясно, че жените, желаещи да раждат у дома асистирано, са много малко на брой. И точно защото са толкова малко на брой, не виждам какъв толкова е проблема, дори и те да получат исканията си. Та нали те ще ги получат единствено, ако имат ОСНОВАНИЕ. Затова няма какво да се притесняваме от съд и прочее... :) Ако държавата няма възможност да финансира подобни "прищявки", тогава ще трябва съответните родилки да си плащат сами, но пак ще имат възможност да избират. Ако лекари аргументират подобен вид раждане У НАС като рисково, тогава забраната ще е обоснована... Вероятно пак разсъждавам наивно, не знам... Проблемът е, че тук се смесват не особено стройно три аргумента: финанси, инфраструктура, медицински особености; в дискусията единият пише за едно, другият отговаря за друго и става един голям миш-маш...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #223 -: Ноември 13, 2012, 17:33:03 pm »
вижте, след като вече "слезнахме от клона" да слагаме под един знаменател хората, които биха искали да раждат асистирано в къщи и тези, които отказват мед помощ по ред причини, нека си кажем и друго. няма как да знаем дали едното е по-безопасно от другото ако не се провери. и преди да ми скочите за това как умирали бебета когато се раждат в къщи, нека се сетим за убитото бебе в болница само преди по-малко от месец. не просто доносено, здраво, но и родено здраво бебе, след секцио, опечено само в стая. както виждате, да се замерваме с ужасяващи картини на мъртви бебетата можем оттук до безкрая, но от това смисъл няма.

хората, които живеем в чужбина се опитахме да кажем, че това нещо е проверено (има медицински изследвания за степента на риск, признати от лекари и от лекарската общност и описани условия и процедури, които позволяват това да се случи). това не го казвам, за да се правя на много важна, а защото домашното раждане беше съвсем конкретен вариант за мен и ми се наложи да го проуча.

та, нека се проучи и се вземе аргументирано решение, не такова, което е плод на мнения по типа "за тия кукувици въобще не ми говори".
нека се направят разчети и се види кое излиза по-скъпо и ако наистина е така да се доплаща. но, според мен да се заклеймява една практика просто защото ние не я харесваме е несериозно.

д-р Мели, при цялото ми уважение, смятам ще се съгласите, че има смисъл първо да се тества едно нещо преди да се отхвърли на база, не е практика, лекарите смятат, че е опасно. до съвсем скоро да не се пуска кръв от болни пациенти  се е считало за опасно, например.

не се заяждам, просто давам пример за това как не винаги установеното статукво означава непременно най-доброто и е ясно, че ние тук си чешем езиците, но може би можем да го правим с малко повече уважение към различното мнение?

чандра, писали сме заедно, напълно съм съгласна с теб :)
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #224 -: Ноември 13, 2012, 17:34:35 pm »
Проблемът е, че тук се смесват не особено стройно три аргумента: финанси, инфраструктура, медицински особености; в дискусията единият пише за едно, другият отговаря за друго и става един голям миш-маш...

Защо да е проблем? Нали има различни гледни точки?

Сигурна съм, че България я съдят за далеч по- наболели неуредици  :wink:...
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 17:38:48 pm от elle22 »
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #225 -: Ноември 13, 2012, 17:38:23 pm »
Проблемът е, че ги смесваме - на един аргумент отговаряме с втори, после контрата е на трети... И накрая плюс всички уж рационални доводи вземе, че стане дума за това, коя е "кукувица с прищявки" и дали е "у ред"...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #226 -: Ноември 13, 2012, 17:47:54 pm »
Аз пък не съм съгласна и с агрумента, трябва да го направим, защото в "някой страни това е разрешено".
Това също не бих казала, че е основателна причина, да ме прощавате!
*
« Отговор #227 -: Ноември 13, 2012, 18:08:54 pm »
Елена, ти къде си родила? В Бг или Англия?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #228 -: Ноември 13, 2012, 18:14:49 pm »
Аз пък не съм съгласна и с агрумента, трябва да го направим, защото в "някой страни това е разрешено".
Това също не бих казала, че е основателна причина, да ме прощавате!

И те прощавам, и се съгласявам на 100%  :D.

Ето една статия отнасяща се за държава, в която домашното раждане отдавна е практика. Нека всеки направи изводите сам за себе си.

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/06/25/home-birth-increasingly-popular-but-dangerous.html
*
« Отговор #229 -: Ноември 13, 2012, 18:16:55 pm »
Чандра, да - смесват се много аргументи нещо да не се приема /в този конкретен случай/, защото за това нежелание аргументът просто не е само един!
Наистина е абсолютно неоспоримо право на всеки от нас, да приеме като най-важен и значим само един от многото приложени аргументи по темата, или всичките накуп, защото те пък са взаимно свързани. Медицинската невъзможност да се покрият спешности е свързана с липса на обучени кадри и адекватна "спешна помощ" при нужда, тези липси са свързани с бюджетни дефицити от своя страна, с лоша инфраструктура, с "недисциплинирано население" възпрепятстващо адекватна оценка на риск при дадена бременност, наличието на сектички, които пък се борят за подобни промени съвсем с други цели... И да, става "миш-маш", защото просто не само един конкретен въпрос има отношение по тази тема точно, а редица взаимносвързани въпроси, от различни сфери на живота в България. Тук и сега! не в САЩ, не в Англия, не в Германия...

Ужасно много изписах по тази тема лично аз и съм засегнала почти всички тези въпроси, имащи отношение по темата - поотделно, или заедно, не е да не съм. Не те карам сега да седнеш да ми четеш ред по ред всичките постове по темата в хронологичен порядък на публикуване, защото това е нечовешко и съвсем излишно усилие, освен това, за да "следиш нишката" ще трябва да следиш и на кого за какво отговарям в даден пост и защо само един, а не всички аспекти засягам в него точно...Та не, не те карам това, просто казвам, че не съм се спряла на някакъв там конкретен проблем само и него да дъвча, обективно засегнах всички проблеми пречещи понастоящем да направим у нас това.

Ще ни осъдят Чандра и ще ти кажа защо. Ще ни осъдят, защото сме бедна държава и поради това - не можем да удовлетворим адекватно претенциите на драгата група гражданки. Това в ЕС не е повод да бъде осъден човек, но да бъде осъдена държава - е. Най-редовно при това. Примери има предостатъчно. Ще ни натресат глоба по тоя повод и ще я платим всички ние тази глоба /вкл. аз/, ако не променим закона понеже продължаваме да сме все така бедна държава, пак ще ни осъдят, пак ще ни глобят и те така. Докато клекнем, променим закона и вече съвсем официално и законово регламентирано допускаме родилките да умират по домовете си, както и децата им. Тогава ще започнат да съдят лекарите ни за "немарливост" пък и...за останалото се сещаш и сама предполагам.

Но щом всичко това за теб е "няма значение" и ти е по-важно формално да сме спазили правата на някакво "малцинство" - не оспорвам правото ти да си на такова мнение. Просто излагам своите аргументи аз да съм на друго. Всеки с приоритетите си все пак и аргументите си да ги има.  :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #230 -: Ноември 13, 2012, 19:41:48 pm »
Jbrul, можеш да си пишеш и да се хабиш колкото си искаш, дори и емоция да влагаш (щото мен май взе да ме нерви), та като няма кой да те разбере, като не иска да те разбере - само джафкане. Каквито и аргументи да извадиш .... знаем дявола как чете евангелито.
Едно си баба знае, едно си баба пее. Инакомислещите "чужденци" все едно и също - в САЩ, Германия, Холандия, Англия и нам къде си било така.... еми хубаво , нека е така. Има си причини, има си закони,има пари  - така е. Тука обаче няма как да е така, пак поради куп причини. И защо заради 5 кукувици трява да бъде осъдена държавата, а й после както казваш наложено да се спазят правата точно на същите 5 кукувици. И уж не приемат за себе си и не биха родили в домашни условия (а защо ли), ама защитават тия дето го искат туй. Всичката ни мара втасала , само това остана да се оправи. Аман вече - тука е така, трябва и в Бг да не е така .... айде акъли не щем -на гол г..з чифте пищови. И  пак казвам всичко заради 5 кукувици. 
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
« Отговор #231 -: Ноември 13, 2012, 19:51:52 pm »
Дай Боже да стигна до Канада, пак не бих избрала раждане в домашни условия. Има хиляди ако, които всеки мислещ
 човек си задава.
Остава въпросът как точно те придумват? Как те зарибяват? Защо едни поддават, други не? Ето живият пример сме аз и снаха ми, а тя е доста по-голяма. Имам подозрения, че за следващо раждане ще е бая облъчена, особено ако разрешат раждането по домовете, било и асистирано. Тогава първо ще погребвам свекито, която ще получи удар.

И катко сме тръгнали, айде първо да направим България по чужбински модел в други направления. Нещо като платени от държавата бавачки, платени от държавата лекарства за деца до навършване на 18, субсидирани детски градини. Малко се получава - дайте да зарежем живите, че да осигурим правилно раждане на още неродените и незаченатите.

Абе да взема да стана дула, и без това съм незаета, барем им се внедря в редиците и разубедя някоя родилка?
[/url][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #232 -: Ноември 13, 2012, 20:24:27 pm »
Един лекар знае, че няма да помогне, а дори може да навреди само с факта, че е поел неоправдан риск, а аз досега не чух нито един лекар, който води раждания, да каже, че би се съгласил /за пари/ да ги води в къщи.
Мели,аз пък си мисля, че има и културни особености, които на вас лекарите също не са ви чужи независимо, че би трбявало да гледате на науката безпристрастно. Неведнъж съм вижала лекар да се опитва да обясни неща, за които той вече си е напраивл извода и от позицията на специалист се опитва да го обясни, а реално би трябвало да е точно обратното-да взимат данните и да правят изводи. Ето ти казваш лекарят знаел, че няма да помогне дори шял да навреди. От къде го знае това нещо - от практика в болница, където се събират на главата му всички спешни случаи и теизи които имат наистина нужда от спешни интервенции. Аз мисля, че ако този същият лекар погледне данните за безопасността  безпристратно, би си сменил мнението. Освен това не всеки лекар го „знае“ или поне не лекарите, които са израждали шефа ми и двете му сестри в Холандия. Те по-малко лекари ли са и защо се получава тази разлика между познанията на лекарите ? Възможно ли е да е защото мненията ви са субективни и маркирани от регионалните особености в зависимост от това къде се намирате? Неща, които те приемат за даденост, вие отхвръляте и обратното. Защо е така, ако всичко беше обективно?

П.П.Аз си мисля, че ще се разреши и като се разреши след някоя и друга година тук може пак да си поговорим като вече сме разбрали, че нищо кой знае какво не се е случило. Аз наиситна не разбирам емоциите,но те мисля са такива почти по всеки един въпрос, по който се иска някаква промяна. Представям си само какво би било ако товоря една тема за гей браковете :-).
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 20:30:59 pm от Bobbie »

*
« Отговор #233 -: Ноември 13, 2012, 20:30:01 pm »
Мели, как не те е срам, пак не си си прочела данните, ужас, недопустимо за един лекар, моля те веднага да си направиш домашното и да си пормениш мнението :lol: :wink:

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #234 -: Ноември 13, 2012, 20:45:03 pm »
Боби, усещаш ли как си противоречиш? Значи, те лекарите били се влияели от регионалните особености и затова имали били това мнение, пък вие що не се замисляте и вие за тия регионални особености? Разбира се, че докторите ще се съобразят с културните ни различия, особености и всякакви други фактори ТУК, В БЪЛГАРИЯ. Нали все пак тук ще се практикува това домашно раждане, с какво тогава да се съобразят? С особеностите на руския риболов ли?  Естествено, че ще са субективни на база родната действителност, няма как да са спрямо холандската, примерно, щото не живеят и практикуват в Холандия. Добре би било и вие да се съобразите с тия културни особености. И да разберете най-накрая, че не може да се сравнява една практика в една страна и същата тая практика в друга, просто защото няма равни други условия, разбираш ли? Несъпоставими са нещата и не знам кой още трябва да ви го каже.
Мели, как не те е срам да не четеш данните, преди да си формираш мнението, че и да се изказваш. Хайде сега, дипломката и опита в кошчето и бягай да четеш статистики :lol: :lol: :lol: /това е шега, да не се обидиш/

Чандра, пак се правиш на две и половина и вече започваш да дразниш. Точно тези аргументи, които Мели изтъкна и които ти някак чудодейно разбра от първия път, че даже се и съгласи с тях, ти бяха излагани многократно и от други потребители. Но явно пак не си дочела нещо, както най-редовно правиш, или пък четеш, ама както дявола Евангелието. Та недей с този номер да се опитваш да минеш.

П.С. Със Стефи сме писали едновременно :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #235 -: Ноември 13, 2012, 20:53:34 pm »
Боби и аз нещо не вдянах. Хем два пъти прочетох написаното. Уж така, пък хем така.
Учудих се (меко казано), как станахте по-специалисти от практикуващите такива, та и цензура.  8O
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #236 -: Ноември 13, 2012, 21:07:13 pm »
Боби, усещаш ли как си противоречиш? Значи, те лекарите били се влияели от регионалните особености и затова имали били това мнение, пък вие що не се замисляте и вие за тия регионални особености? Разбира се, че докторите ще се съобразят с културните ни различия, особености и всякакви други фактори ТУК, В БЪЛГАРИЯ.
Мисля, че си пропуснала думата „субективни“. Ако мненията бяха обективни, но съобразени с регионалните особености съвсем не е същото, като това, за което аз пиша. Мели мисля, че разбира много добре, че не я критикувам нея лично с несъгласието си с някои неща.  Не съм казала, че не четат данни, изказах мнение, че са пристрастни, когато ги четат. Нямам ли право на такова?
Много емоции се изхабиха, продължавам ва твърдя,че  са излишни. За мен лично е все едно дали ще го одобрят или не. Нищо кой знае какво няма да се случи, така мисля. Хайде мир :-).

авалон, не сме по-специалисти, просто посочвам, че между самите специалисти има разногласия дали това е така или не.
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 21:14:00 pm от Bobbie »

*
« Отговор #237 -: Ноември 13, 2012, 21:14:19 pm »
е вярно съм много тъпа, пак не разбирам, хем не критикуваш специалистите, хем казваш че мненията им са субективни, а ако са обективни и работят в тази действителност, в която всъщност те работят, ще е друго... е не схващам, а къде работят да му се не знае бг специалистите със субективни мнения...
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #238 -: Ноември 13, 2012, 21:15:58 pm »
И аз се обърках вече. Спирам, няма смисъл просто....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #239 -: Ноември 13, 2012, 21:17:16 pm »
сикс, то отдавна няма смисъл, ама не пречи да се забавляваме :lol: