вижте, след като вече "слезнахме от клона" да слагаме под един знаменател хората, които биха искали да раждат асистирано в къщи и тези, които отказват мед помощ по ред причини, нека си кажем и друго. няма как да знаем дали едното е по-безопасно от другото ако не се провери. и преди да ми скочите за това как умирали бебета когато се раждат в къщи, нека се сетим за убитото бебе в болница само преди по-малко от месец. не просто доносено, здраво, но и родено здраво бебе, след секцио, опечено само в стая. както виждате, да се замерваме с ужасяващи картини на мъртви бебетата можем оттук до безкрая, но от това смисъл няма.
хората, които живеем в чужбина се опитахме да кажем, че това нещо е проверено (има медицински изследвания за степента на риск, признати от лекари и от лекарската общност и описани условия и процедури, които позволяват това да се случи). това не го казвам, за да се правя на много важна, а защото домашното раждане беше съвсем конкретен вариант за мен и ми се наложи да го проуча.
та, нека се проучи и се вземе аргументирано решение, не такова, което е плод на мнения по типа "за тия кукувици въобще не ми говори".
нека се направят разчети и се види кое излиза по-скъпо и ако наистина е така да се доплаща. но, според мен да се заклеймява една практика просто защото ние не я харесваме е несериозно.
д-р Мели, при цялото ми уважение, смятам ще се съгласите, че има смисъл първо да се тества едно нещо преди да се отхвърли на база, не е практика, лекарите смятат, че е опасно. до съвсем скоро да не се пуска кръв от болни пациенти се е считало за опасно, например.
не се заяждам, просто давам пример за това как не винаги установеното статукво означава непременно най-доброто и е ясно, че ние тук си чешем езиците, но може би можем да го правим с малко повече уважение към различното мнение?
чандра, писали сме заедно, напълно съм съгласна с теб