0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #200 -: Ноември 13, 2012, 15:46:37 pm »
И поради причината,която изтъкна Сикса, сегашното разрешаване ,дори и при един добър регламент,може само да доведе до още нещастни случаи. Това е положението за момента./поне според повечето от нас/.Когато достигнем стандартите в здравеопазването на посочените,толкова често вече,страни,тогава ще мислим и за лукса,наречен той"домашно асистирано раждане" или раждане "във вода от чист исландски гейзер" или пък "раждане при скок с бънджи".Това последно го довам за пример,щото по принципа та тези 5% радетелки,може да се появят други 2% радетелки за екстремно раждане. :lol:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #201 -: Ноември 13, 2012, 15:50:13 pm »
Чандра, достъпът до медицинска помощ е право, а не задължение, освен в редките ситуации на поставени под запрещение лица, психично болни и малолетни по желание на родителите им. Няма как права да бъдат вменени като задължения. С други думи всяка бременна има право да роди където поиска и без да търси квалифицирана помощ от лекар или акушерка, както това се прави от както се помня и досега, просто циганките не са атрактивна група за малоумната журналистика у нас.

Споменаването на Бенатова в този форум може да бъде само като пример на изключително тъпа, продажна и нечистоплътна журналистика.
Поклон д-р Мели.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #202 -: Ноември 13, 2012, 15:57:05 pm »
Мели, много благодаря за аргументираното мнение!:) Наистина, от това имах нужда! Аз затова споменах, че споделям мисли на обикновен гражданин и не съм специалист. Мислех си, че след като може да се потърси отговорност на родилка, която е захвърлила новороденото си, тогава примерно неповикването на лекар би могло да се приеме най-малкото като небрежност, довела до фатални последствия за новороденото... Вероятно доста наивно ;)

Да се доверим тогава на закона и на системата, че ще вземат правилното решение в случая... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #203 -: Ноември 13, 2012, 16:00:43 pm »
Пак не схващате, обаче! България НЯМА ЧОВЕШКИ И ФИНАНСОВ РЕСУРС ДА ПОДСИГУРИ АСИСТИРАНО ДОМАШНО РАЖДАНЕ В МОМЕНТА!!!!!!!!! Колко по-ясно и с колко по-големи букви да го напиша?

Абсолютно! Обаче има изход - да дадат възможност - асистирано домашно раждане - не се поема по касата - струва Х лева. Вътре да влезнат абс. всички разходи - от чакащата линейка до санитарните материали, ако се наложи след това болница - също да се заплати. И без да се раздува излишно, сметката ще излезне такава, че моментално ще откаже желаещите. Ако все пак останат такива, които искат да плащат - защо не
В очакване ....
« Отговор #204 -: Ноември 13, 2012, 16:02:50 pm »
Мисля, че ще се заплаща на частно, не виждам причини за притеснение. Здравната ни министърка знае, че нямаме ресурс. И с частното обаче изходите ще бъдат...съмнителни..

Рачо, пропусна раждане с делфини. Има го, съвсем сериозно.
[/url][/url]
*
« Отговор #205 -: Ноември 13, 2012, 16:03:57 pm »
"бебета по поръчка" не знам Фонда(респ. ЗК)да ги плаща.
Е кои са тези "бебета по поръчка", дето не ги плща Фонда?  :D Тези, описани от Бенатова ли? ;)

Чандра, понеже продължаваш да правиш неуместен паралел между "ин витро" процедури и "асистирано домашно раждане" и заплащане от общия бюджет в единия и другия случай, което без да съм минавала лично аз през АРТ започва Уеко да ме вбесява...

Да ти напомня все пак, че има ФАР, защото "ин витро" е скъпа безалтернативна процедура за редица хора, желаещи да се сдобият с биологично свое дете. Осиновяването не е алтернатива в частта си, че детето не е биологично твое, или не го износваш и раждаш ти самата, ако се ползва донорски материал. Това е спазване на правото на всеки човек да бъде родител и държавата чинно го спазва. Нали ти е важно да се спазват права - ей на спазват се.
Все пак напомням, че държавата плаща за самия опит "ин витро", а всички безумно скъпи предварителни изследвания, които и аз съм правила да ти кажа - си ги плащат мераклиите да имат биологично свои деца. Правото им да ги имат също е ограничено апропо /не отказано/ по показатели възраст и брой безплатни опити. Както сподели, твоето право да станеш и биологична майка финансирано от държавата - в Германия също е ограничено по този показател, при това при по-ниска възрастова граница отколкото това е у нас. Та значи даже сме "по-бяла" държава по този показател точно... :lol: Ти чувстваш ли се дискриминирана по този повод, или лишена от права?

Домашното раждане - има алтернативи обаче, при това не една и две. Всички претенции на радетелките за същото и в момента не са забранени, както ти изредих и в предишния си пост. Има ограничение единствено да не го правиш това в собствения си дом, защото е опасно за твоя живот и на бебето ти, а не защото държавата е "фашистка" и ти забранява да имаш алтернативи по въпроса. Имаш и то безброй - частни болници, раждане в чужбина по начина по който желаеш и за своя сметка, щом това ти право ти е тооолкова важно и искаш да го приложиш НЕНАРУШАВАЙКИ действащо законодателство. Няма мегдан изобщо да си говорим за нарушени и отказани права в този случай и за "малцинства" пострадали от това.
И понеже ей тези същите фитки съм ги гледала и слушала достатъчно какви претенции и за какво имат, ще ти кажа, че в масовия случай те доброволно се отказват да прилагат свои права в болниците и да настояват същите гарантирани им от редица закони да бъдат спазени. Да ме прощаваш, ама некъдърността и нежеланието да изискваш правата ти да бъдат спазвани, при все че ги имаш - не е като да ги нямаш. Що пък моето бебе не беше "насилствено отделено" от мен като го родих бе?!!! Какво значи задължителен н'ам колко дневен престой в болница понеже си родила там?!!! Няма такова нещо - раждаш, взимаш си детето, подписваш документ, че си заминавате на своя глава и двамата, мяташ си халат върху омазаната с кръв нощница и си тръгваш. Никой няма право да ти попречи да го направиш. И все в този ред... нямали били права. Брех! Имат, ама като ги мързи да изискват да им ги спазват - "проблемът се решава" с...аз пък искам да си раждам у нас, че така по-лесно си прилагам еди кои си права, не че ги нямам и в болницата, ама там ме затрудняват цъ цъ  8O Дискриминирани били, права нямали, ай стига моля ти се!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #206 -: Ноември 13, 2012, 16:04:55 pm »
Да де,точно това си е решението. :wink:нали повечето се обединихме точно около този варинт,като най-подходящ за "удовлетворяване" на огромното желание за домашно раждане на 5% от жените,които искат да раждат в БГ. :lol:
Другото,както казваш,само ще се нареди.. Само дето,те май искат всичко да се поеме от НЗОК??? 8O

п.п. поста ми е коментар към поста на Фусил,ама тука се поства със скоростта на светлината ,бе.... :lol:
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 16:06:37 pm от ra40 »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #207 -: Ноември 13, 2012, 16:07:28 pm »
Боби, аз те прочетох много внимателно. Ти пишеш, че щом дадено решение било по-евтино - това било определящото и на никой не му пукало какво мисли мнозинството.
Тази думичка определящо въобще не съм я ползвала. Как цената ще е определяща -няколко пъти съм писала, че не е това основното. Мисля, че не си следила защо отговорих така. В поста, на който отговарях ,беше изложен аргумент, че мнозинството не искало да плаща ( понаже май само този остана, който би бил валиден в някакъв съд- нали за съденето е цялата тема). Ако там беше изложен аргумент за опасностите примерно, на него щях да отговоря, ама беше изложен аргумент за цената била, което пречела на това същото мнозинство.

Цитат
прощавай, но това изказване е изключително глупаво, да оставим настрана, че е невярно. и няма нищо общо с това, дето си ми го написала в последствие като коментар и което цитирам отгоре. ако си принципна, следва да признаеш вероятността и да бъркаш от време на време. е, с това изказване:

Цитат
какво значение има какво иска мнозинството? При положенеи, че това на съшото това мнозинство ще му излезне по-евтино, аз не виждам в каква позиция е то да има каквито и да е изисквания. Сметките са направени, знае се, че излиза по-евтино.

малко се на...а.

нищо, де -  случва се.
Точно така. Мнозинството не е засегнато по този начин, по който се спори преди това. При положение, че не е засегнато въобще пък не е в позиция да има претенции. После ти писа за тълкуването на демокрацията  и поясних защо така се тълкува. Всичко което съм написала е стандатно тълкуване на същата тази демокрация за която говориш, че абсурдно съм изтълкувала.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #208 -: Ноември 13, 2012, 16:09:02 pm »
Фуси, това също не е решение, ако го погледнем от страна на медицинския специалист. Все пак в тази професия на първо място е да помагаш на човека, а после да получаваш пари за труда си. Един лекар знае, че няма да помогне, а дори може да навреди само с факта, че е поел неоправдан риск, а аз досега не чух нито един лекар, който води раждания, да каже, че би се съгласил /за пари/ да ги води в къщи.

Държавата, законодателят, експертите и институциите не могат да разрешат една медицинска дейност, ако смятат, че тя е опасна, независимо кой я плаща. Така, както сега не разрешават да се прави аборт у дома, да се отнема съзнание в амбулатория и т.н.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #209 -: Ноември 13, 2012, 16:13:46 pm »
Супер,Мели,още един професионален довод,тези раждания да не се разрешат ! Просто няма как да се гарантира сигурна процедура на раждане. Точка. Или пак ще започнете с примерите,че в нам колко си страни това може.Е,нека там да може,но тук -не.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #210 -: Ноември 13, 2012, 16:14:45 pm »

Чандра, понеже продължаваш да правиш неуместен паралел между "ин витро" процедури и "асистирано домашно раждане" и заплащане от общия бюджет в единия и другия случай, което без да съм минавала лично аз през АРТ започва Уеко да ме вбесява...

Jbrul, извинявай, не продължих да чета просто, защото това твърдение не отговаря на истината. Паралел между "ин витро процедури" и "асистирано домашно раждане" НИКОГА не съм правила а говорих за това, че НЕ МНОЗИНСТВОТО и най-вече НЕ МНЕНИЕТО на МНОЗИНСТВОТО определя, дали една малка група (МАЛЦИНСТВО) да се подкрепи или не. Инвитро дадох за пример във връзка с това, че мнението на масата не винаги е точно, всеобхватно и т.н., а понякога е само емоция и предразсъдъци... ЕДИНСТВЕНО в тази връзка направих паралел. Аз съм ЗА асистираното домашно раждане, защото смятам, че така Законът поне дава ВЪЗМОЖНОСТ да се предотвратят нещастни случаи и не виждам никаква връзка с инвитрото. Някои смятат, че допускане на асистирано домашно раждане ще доведе до повече нещастни случаи - това е все въпрос на нашите СУБЕКТИВНИ виждания...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #211 -: Ноември 13, 2012, 16:19:12 pm »
Така да е,но да се заплаща по ценоразпис,като екстра към раждането. Държавата не е толкова богата,да предлага три варианта за раждане ,както в Англия.Съжалявам.То и без това нашите лекари  отидоха там да асистират  :wink:/това вече е друга тема/.
*
« Отговор #212 -: Ноември 13, 2012, 16:20:10 pm »
Мели, говоря за случаи, в които няма показания за бъдещ проблем. Само теоритично си разсъждавам разбира се, но след като в Евр. страни това е възможно и прието и има специалисти, които поемат да асистират подобни раждания, защо и тук да няма такава възможност. Стига разбира се родилките да си поемат целия масраф по осигуряване на въпросното раждане при минимален риск за живота си.

А да, и задължителни застраховки разбира се
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #213 -: Ноември 13, 2012, 16:24:15 pm »
Напълно подкрепям мнението на Фуси - това е добър вариант да няма дискриминирани...

*
« Отговор #214 -: Ноември 13, 2012, 16:26:10 pm »
Фуси, това също не е решение, ако го погледнем от страна на медицинския специалист. Все пак в тази професия на първо място е да помагаш на човека, а после да получаваш пари за труда си. Един лекар знае, че няма да помогне, а дори може да навреди само с факта, че е поел неоправдан риск, а аз досега не чух нито един лекар, който води раждания, да каже, че би се съгласил /за пари/ да ги води в къщи.

Държавата, законодателят, експертите и институциите не могат да разрешат една медицинска дейност, ако смятат, че тя е опасна, независимо кой я плаща. Така, както сега не разрешават да се прави аборт у дома, да се отнема съзнание в амбулатория и т.н.

Разгеле!

Ама не и не тя държавата ей така от проклетия и желание да мачка правата на едни там гражданки - не иска да узаконява малоумия, застрашаващи живота на същите тези гражданки. И на децата им. Лоша държава, лоша!  :lol:

П.П. Извинявам се, че редактирах, бях допуснала техническа грешка при ползване на цитати.
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 16:32:44 pm от Jbrul »

*
« Отговор #215 -: Ноември 13, 2012, 16:28:23 pm »
нещо тайно ми подсказва, че ако се въведат подобни заплащания няма да има и една кандидатка ...
В очакване ....
*
« Отговор #216 -: Ноември 13, 2012, 16:33:13 pm »
А не искаме ли прекалено много от родните ни лекари - асистирай тук, асистирай там , където ни е кеф .... в тая опърпана здравна система. Хора, разберете тия дискусии и права за прищевки на кукувици, всичко това  е на техния гръб - на лекарите. Вие имате ли представа за това каква е работата, какви са дежурствата, какви са отговорностите  и въобще условията на тези хора за близки до нулата пари  (изключвам по-добре платеното малцинство по едни или други причини). А цяла България ги дебне за грешки. И някоя като гореспоменатата журналистка може и за "лумпени" да ги обяви ако й поръчат.
Fusii и без абсолютно никакви показания за проблем такива бъркотии могат да настанат, че да са фатални за 5 минути - в къщи. Съюо само теоретично.
Пак се сравняваме а няма паралел. След около 20 години може и да може.
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 16:44:26 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #217 -: Ноември 13, 2012, 16:36:42 pm »
нещо тайно ми подсказва, че ако се въведат подобни заплащания няма да има и една кандидатка ...

Много ясно. Ако питаш мене, изобщо, ама изобщо борбата не е за асистирано домашно раждане. Но нали за да сме в темата ...

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #218 -: Ноември 13, 2012, 17:07:25 pm »
Паралел между "ин витро процедури" и "асистирано домашно раждане" НИКОГА не съм правила а говорих за това, че НЕ МНОЗИНСТВОТО и най-вече НЕ МНЕНИЕТО на МНОЗИНСТВОТО определя, дали една малка група (МАЛЦИНСТВО) да се подкрепи или не. Инвитро дадох за пример във връзка с това, че мнението на масата не винаги е точно, всеобхватно и т.н., а понякога е само емоция и предразсъдъци... ЕДИНСТВЕНО в тази връзка направих паралел. Някои смятат, че допускане на асистирано домашно раждане ще доведе до повече нещастни случаи - това е все въпрос на нашите СУБЕКТИВНИ виждания...

Чандра, дори това тълкуване и този паралел според мен не са верни. Ти цитираш схващания за стерилитета и АРТ, които се тиражират по вестниците и телевизиите, а понякога и в интернет форуми. Но това не ги прави мнението на мнозинството. Иначе нямаше да има общестени организации (НПО като Зачатие, Искам бебе), дейност на ниво парламент и комисии (чрез законодателство) и агенции и механизми за подпомагане на АРТ (чрез регулация и финансиране).

Когато една черна овца-депутат навремето си позволи под сурдинка да се подиграе с хората със стерилитет и нуждите им от държавна помощ, отпорът беше голям и дори "мнозинството" беше възмутено от случката.

Но за да се формализира по този начин разрешението на легитимен проблем на една група в обществото, нужно е тази група да събере достатъчна обществена подкрепа и публичност, които се постигат с много труд, време и постоянство. Защо изобщо обсъждаме в тази тема техните искания? За да си правим раздумка, мисля аз, не защото заплахата или постъпките им да съдят България в международен форум ги правят "дискриминирано малцинство", а исканията им "нарушени права". Встрани от трагедиите с умрелите при домашно раждане деца, цялата тая патардия за мен е криворазбрана цивилизация.
*
« Отговор #219 -: Ноември 13, 2012, 17:09:13 pm »
Чандра, знам, че не четеш най-често, спокойно.  :lol:

Ти правиш някакви изказвания по темата абсолютно фриволно дефинирайки що е то "малцинство" и какво значи това понятие според твоята СУБЕКТИВНА преценка. И според тази своя субективна дефиниция - започваш да изказваш тези кой е дискриминиран, кой не е, как нечии права са погазени, или направо отказани... И просто си теоритизираш конкретен случай, който тук обсъждаме, отказвайки да разбереш три основни неща:

1. Няма отказване на права на групата гражданки, а има обективно налагани ограничения по прилагане на същите.
2. Ти в случая - си радетел за това на една група жени да се осигури "на хартия" само някакво право, защото иначе същите тези жени ще се окажат дискриминирани в ролята си на "малцинство", като дефинираш "малцинство" по начин, който ти изнася на теб.
3. Отказваш да разбереш, че масата граждани са против да се променят закони в посока, която не позволява реално упражняване на искани от някого права, но тази промяна вменява на цялото общество отговорност и вина /вкл. на лекарското съсловие/, ако хартиеното право не се изпълнява реално.

Това, което Д-р Даскалова написа - ти го приемаш за аргумент безпрекословно, защото по обясними причини - Др- Даскалова е авторитет не само за теб, а и за всички нас тук. Това, което тя написа обаче - на теб и други беше обяснено, разяснено и аргументирано с безброй примери, от много потребители и на предостатъчно площ из форума, но тогава ти "просто не разбра" нещата, които внезапно разбра от 5 реда написани от Д-р Даскалова. ;) Което за мен е чисто тенденциозно поведение от твоя страна и ти нас другите "не ни разбра" когато ти казвахме същите неща - не само защото ние дето ти ги обяснявахме не сме авторитети сравними с нея по темата, а защото на нас "имаш очи" да ни се правиш на "чукната", а на нея просто - не. Затова едно и също нещо Чандра ти го "разбираш" не по същество обикновено, ами според зависи кой го казва и то не само в тази тема.

Много ясно. Ако питаш мене, изобщо, ама изобщо борбата не е за асистирано домашно раждане. Но нали за да сме в темата ...

Това предвид кой е автора на изказването разбра ли го сега, или...?