"бебета по поръчка" не знам Фонда(респ. ЗК)да ги плаща.
Е кои са тези "бебета по поръчка", дето не ги плща Фонда? Тези, описани от Бенатова ли?
Чандра, понеже продължаваш да правиш неуместен паралел между "ин витро" процедури и "асистирано домашно раждане" и заплащане от общия бюджет в единия и другия случай, което без да съм минавала лично аз през АРТ започва Уеко да ме вбесява...
Да ти напомня все пак, че има ФАР, защото "ин витро" е скъпа
безалтернативна процедура за редица хора, желаещи да се сдобият с биологично свое дете. Осиновяването не е алтернатива в частта си, че детето не е биологично твое, или не го износваш и раждаш ти самата, ако се ползва донорски материал. Това е спазване на правото на всеки човек да бъде родител и държавата чинно го спазва. Нали ти е важно да се спазват права - ей на спазват се.
Все пак напомням, че държавата плаща за самия опит "ин витро", а всички безумно скъпи предварителни изследвания, които и аз съм правила да ти кажа - си ги плащат мераклиите да имат биологично свои деца. Правото им да ги имат също е
ограничено апропо /не отказано/ по показатели възраст и брой безплатни опити. Както сподели, твоето право да станеш и биологична майка финансирано от държавата - в Германия също е ограничено по този показател, при това при по-ниска възрастова граница отколкото това е у нас. Та значи даже сме "по-бяла" държава по този показател точно...
Ти чувстваш ли се дискриминирана по този повод, или лишена от права?
Домашното раждане -
има алтернативи обаче, при това не една и две. Всички претенции на радетелките за същото и в момента не са забранени, както ти изредих и в предишния си пост. Има ограничение единствено да не го правиш това в собствения си дом, защото е опасно за твоя живот и на бебето ти, а не защото държавата е "фашистка" и ти забранява да имаш алтернативи по въпроса. Имаш и то безброй - частни болници, раждане в чужбина по начина по който желаеш и за своя сметка, щом това ти право ти е тооолкова важно и искаш да го приложиш НЕНАРУШАВАЙКИ действащо законодателство. Няма мегдан изобщо да си говорим за нарушени и отказани права в този случай и за "малцинства" пострадали от това.
И понеже ей тези същите фитки съм ги гледала и слушала достатъчно какви претенции и за какво имат, ще ти кажа, че в масовия случай те доброволно се отказват да прилагат свои права в болниците и да настояват същите гарантирани им от редица закони да бъдат спазени. Да ме прощаваш, ама некъдърността и нежеланието да изискваш правата ти да бъдат спазвани, при все че ги имаш - не е като да ги нямаш. Що пък моето бебе не беше "насилствено отделено" от мен като го родих бе?!!! Какво значи задължителен н'ам колко дневен престой в болница понеже си родила там?!!! Няма такова нещо - раждаш, взимаш си детето, подписваш документ, че си заминавате на своя глава и двамата, мяташ си халат върху омазаната с кръв нощница и си тръгваш. Никой няма право да ти попречи да го направиш. И все в този ред... нямали били права. Брех! Имат, ама като ги мързи да изискват да им ги спазват - "проблемът се решава" с...аз пък искам да си раждам у нас, че така по-лесно си прилагам еди кои си права, не че ги нямам и в болницата, ама там ме затрудняват цъ цъ
Дискриминирани били, права нямали, ай стига моля ти се!