0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #140 -: Ноември 12, 2012, 23:29:07 pm »

сега по-сериозно - една държава се познава каква е по това как се отнася към малцинствата си, било то цигани, необразовани, турци, жени, жени, които искат да раждат в къщи, хора с увреждания и тн. това, че на нас някой от тези малцинства не ни харесват, си е наш проблем, но не може държавата (тоест изпълнителна и местна власт, законодател) да реши "това малцинство не ни харесва и толкоз". какво ще стане като се смени властта и да кажем не им хареса малцинството на жените, искащи да имат деца ин-витро или да си отглеждат децата сами или....
трудно е да си либерал в бедна държава, но не пречи да опитаме  :)

Да ти хрумва, че жените изобщо не "искат да имат деца ин-витро", а това е единственият им шанс да имат деца изобщо?

И че раждащите имат избор да родят в къщи или другаде, и мястото и начина на раждане не са изконни човешки права в никоя харта и никоя конституция?

Ти сериозно ли дефинираш тези две групи като малцинства и дори ги сравняваш?

Едрите приказки относно либерализма, изпълнителната и местната власт изобщо няма да коментирам, защото не за пръв път колкото по-объркани са ти понятията, толкова по-смело боравиш с тях.
*
« Отговор #141 -: Ноември 12, 2012, 23:37:00 pm »
Елена, поправи ме, ако греша, но принципът "мнозинството решава" важи във всяка "бяла" държава, вкл. в Англия и САЩ. Все пак, именно мнозинството преизбра Обама, за което ти лично ни уведоми тук, считаш че този факт носи оптимизъм и не намираш нещо нередно, че мнозинството е решило така.
В същото време в държава, в която няма достатъчно читави кувьози, лекарства за онкоболните, няма достъпна среда никъде почти за хората в инвалидни колички...считаш че "малцинството" желаещо да си ражда у дома за сметка на ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ и НЗОК -  трябва да бъде удовлетворено в исканията си, понеже така ще покажем "европейско отношение"? Да си запозната случайно със смисъла на думата "целесъобразност"?

По повод това, че другия път ще си раждаш детето като у дома си /но все пак не у дома си точно/ - нали ще го правиш в Англия пак? Нямам никакви възражения по въпроса - щом е такова твоето лично желание, щом е регламентирано там, щом си има ценоразпис по който да си платиш - супер. Успех ти желая.

Напомням ти обаче, че "малцинството" дето иска да си ражда "у дома си" в България, има изискването И това раждане да е обезпечено финансово за сметка на всички български граждани. Обръщам ти внимание, в случай, че си го пропуснала и в двете теми по въпроса. ;) И щом мнозинството трябва да плаща сметката - значи мнозинството ще реши дали е целесъобразно да го направи. Ако си плащат те и то спазвайки всички наложени им условия за сигурност от гледна точка на ОФИЦИАЛНАТА МЕДИЦИНА, а не от гледна точка на някой "гуру" - мога и да преосмисля позицията си по въпроса. Но при сегашните обстоятелства - не.

Паралелът ти с "ин витро" оплождането е направо абсурден, защото в първия случай - говорим за създаване на човешки живот, а във втория - за потенциалният риск той да бъде изгубен, абсолютно ненужно. В случай първи - няма други алтернативи, а в случай втори - има. Т.е. не липсва избор, налични са само ограничения в нечий избор за нещо, а тези ограничения пък -  си имат сериозни основания. В България поне.

Да не захващам, че тези женички изобщо не попадат в каквито и да било дефиниции за "малцинство" и не са оставени без избор да раждат - без излишни /според тях/ лекарски намеси, без анестезия, без да бъдат отделяни от бебетата си и за секунда, без да имат възможност да ги кърмят. Могат да раждат в присъствието на мъжете си, децата си, съседите си ако щат, сред рози, свещи, в джакузи, на топка, на въже - това е възможност, която им се осигурява в частните болници!!! Не е като да нямат избор. Просто някои избори искат плащане, дори и в Англия. Пък сега точно изискванията им, че освен безплатно трябва да е и конкретно в собствения им дом и нищо друго тях не ги устройва - въобще не мисля, че човек със здрав разум и знаещ за какво става дума всъщност ще седне да го брои за "легитимно основание" държавата да извади пари, че да им угоди на капризите.

Та по въпроса за "държавата и отношението към малцинствата в нея" - ТОЧНО в този случай - да имаш много здраве от мен!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #142 -: Ноември 12, 2012, 23:38:06 pm »
Чандра, няма пропуски в закона и в момента. ;) Той е такъв какъвто е, защото не е ничий личен избор кога и къде ще започне едно естествено раждане.
И ако едно естествено раждане започне в домашни условия и без желанието на родилката, тя не би ли извикала линейка? Все пак причините за неочаквано, непланирано раждане би трябвало да са сериозни. А ако успее да дойде лекар, какво - ще стои и ще гледа, докато настъпят усложнения?

Ако при домашно раждане родилките имат възможност (право, задължение) да са асистирани от медицинско лице, вероятно не би се стигнало до ситуация, в която някой да се обажда 4 часа по-късно на лекар... Защото, както някой беше писал, рисковете щяха да бъдат предварително преценени от специалистите...

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #143 -: Ноември 12, 2012, 23:46:58 pm »
Елена няма връзка понякога между нормална бременност и нормално раждане, проблемите понякога са изненадващи и налагат спешно решение. Това че ще ти пуснат райски газ няма да ти възстанови затихващите сърдечни тонове на бебето, а накрая доктора ще е некомпетентен и роднините ще го съдят и телевизиите ще го сочат.
Ако да го разрешат и да бъде платено или да има такива центрове към болниците, в които също да се плаща и аз съм за. Няма лошо, имай си избор.
За сведение аз съм родила без газ, тук или не го ползват или никой не ме е запознал.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #144 -: Ноември 12, 2012, 23:56:29 pm »

сега по-сериозно - една държава се познава каква е по това как се отнася към малцинствата си, било то цигани, необразовани, турци, жени, жени, които искат да раждат в къщи, хора с увреждания и тн. това, че на нас някой от тези малцинства не ни харесват, си е наш проблем, но не може държавата (тоест изпълнителна и местна власт, законодател) да реши "това малцинство не ни харесва и толкоз". какво ще стане като се смени властта и да кажем не им хареса малцинството на жените, искащи да имат деца ин-витро или да си отглеждат децата сами или....
трудно е да си либерал в бедна държава, но не пречи да опитаме  :)

Да ти хрумва, че жените изобщо не "искат да имат деца ин-витро", а това е единственият им шанс да имат деца изобщо?

Да, така е, права си Цигу, но голяма част от съгражданите ни са на мнение, че да зачеваш инвитро е прищявка. Според тях нуждаещите се от АРТ пациенти са кукувиците, които са тръгнали срещу природата и ТЕ са малцинство, което разходва голяма част от бюджета на държавата просто за да си поръча бебета (справки - Л. Бенатова ;)) Немалка част от познатите ни могат да ни посъветват, как да си гледаме живота, дали ТРЯБВА да осиновим, след като имаме трудности със забременяването, понеже имало достатъчно деца по домовете и подобни...

Не разбирам, защо сте се заяли с тези 5% жени, желаещи да имат ПРАВОТО да избрерат къде да родят? Не са толкова много, чак толкова няма да изядат от "бюджета"...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #145 -: Ноември 13, 2012, 00:03:04 am »
Чандра, няма пропуски в закона и в момента. ;) Той е такъв какъвто е, защото не е ничий личен избор кога и къде ще започне едно естествено раждане.
И ако едно естествено раждане започне в домашни условия и без желанието на родилката, тя не би ли извикала линейка? Все пак причините за неочаквано, непланирано раждане би трябвало да са сериозни. А ако успее да дойде лекар, какво - ще стои и ще гледа, докато настъпят усложнения?

Ще извика линейка, линейката ще дойде и родилката ще бъде транспортирана да ражда в болница. Какво в случая не е ясно? Нима мислиш, че медицинското лице ако е повикано ще седи и ще гледа сеир отстрани?

Ако при домашно раждане родилките имат възможност (право, задължение) да са асистирани от медицинско лице, вероятно не би се стигнало до ситуация, в която някой да се обажда 4 часа по-късно на лекар... Защото, както някой беше писал, рисковете щяха да бъдат предварително преценени от специалистите...

Дали? Повечето практикуващи домашно раждане не желаят медицинско лице. Объркват им чакрите и им влияят на аурата.

Започваме да се преповтаряме вече.
*
« Отговор #146 -: Ноември 13, 2012, 00:08:45 am »
И ако едно естествено раждане започне в домашни условия и без желанието на родилката, тя не би ли извикала линейка?

Ще извика. Ама не 4 часа след като раждането започне и не след като роди и бебето не може да диша и вече си е чисто умряло.

Тези, които обсъждаме ТУК и техните искания - няма да извикат линейка, започвайки да раждат "неочаквано". Те тичат в най-близкия спешен център с мъртви вече деца в ръцете, ЧАСОВЕ след като е започнало раждането им и не са извикали линейка по-рано не защото нямата телефони и не знаят, че 112 е спешният номер.

Така по-ясно ли е?

П.П. Няма критерии по които някой лекар да прецени, че едно естествено раждане ще започне и ще завърши успешно. Има само вероятности нещо да се случи, или да не се случи. И лоши неща нерядко се случват, при високи вероятности да не се случват уж. Питай Сикс. ;) И ако за тебе 02.01.2011 е просто дата, за мен е денят, в който истерично звънях на мобилиния на Сикс и се молех да не вдига защото ражда в момента, а не защото Габи е "отишла на едно по-добро място". Пък статистиката казваше 2 дни по-рано, че тази ситуация напраУ не е възможна. За щастие, към 15:00ч. Сикс ми звънна с хубави новини, а представи си "гнусните лекари" бяха наваряли "снаЪта" в кувьоз,  вместо да й попеят мантри. И Габи изкара там месец. Пък представи си, ако Сикс си беше останала да ражда у дома какво щеше да е положението. Ама нищо викаш - едни там 30%, или 0,2% - голяма раУта. Ако ти не си в тях де... Тогава става мнооого голяма да ти кажа пък аз.

*
« Отговор #147 -: Ноември 13, 2012, 00:11:24 am »
Боби, цената на раждането в България е в пъти по-малка от тази в Щатите и където и да било в Европа.

И в болница и на домашно раждане ще присъства медицинско лице. Да няма да има болничен престой от 3 дни ( леглоден), но ще има транспортни разходи за медицинския персонал, а не дай си Боже при спешност, дори става по-скъпо. Аз така ги виждам нещата.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #148 -: Ноември 13, 2012, 00:12:06 am »
Стига с тези пари Жбрул, не си права този път. Разбери,че е по-евтино това, което искат, не по-скъпо.

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #149 -: Ноември 13, 2012, 00:17:27 am »
Ще извика линейка, линейката ще дойде и родилката ще бъде транспортирана да ражда в болница. Какво в случая не е ясно? Нима мислиш, че медицинското лице ако е повикано ще седи и ще гледа сеир отстрани?
Аз това и написах, че законът ни е абсурден, тъй като родилка ИМА ПРАВО да роди В КЪЩИ, но лекар няма право да асистира, освен при усложнения. Лично мнение. Както и да е, няма значение. Наистина се повтаряме.

Дали? Повечето практикуващи домашно раждане не желаят медицинско лице. Объркват им чакрите и им влияят на аурата.
Според мене много от желаещите да родят у дома биха се зарадвали на възможността за асистирано раждане. Приятелката, за която споменах, определено би се възползвала от лекар, би планирала всичко с медицинско лице, ако законът го позволяваше... Тя определено е съвсем нормална млада жена и не е нито сектантка, нито луда...

Jbrul, за някои неща пишеш с такъв размах, че направо потръпвам...

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #150 -: Ноември 13, 2012, 00:20:23 am »
Боби, цената на раждането в България е в пъти по-малка от тази в Щатите и където и да било в Европа.

И в болница и на домашно раждане ще присъства медицинско лице. Да няма да има болничен престой от 3 дни ( леглоден), но ще има транспортни разходи за медицинския персонал, а не дай си Боже при спешност, дори става по-скъпо. Аз така ги виждам нещата.
Ами така се получава навсякъде, не знам как в България ще се получи по-скъпо. Имай предвид, че нямаш  болничен престой и за бебето също.

*
« Отговор #151 -: Ноември 13, 2012, 00:34:08 am »
Чандра, от чисто любопитство, твоята приятелка швейцарката, която е родила в къщи, да не е тази швейцарка, която роди в Габрово?

Боби, не съм твърдяла, че ще излезе по-скъпо домашното раждане.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #152 -: Ноември 13, 2012, 00:38:44 am »
Абе, Чандра, ти не четеш ли, бе жена 8O Тук не коментираме просто жени, които биха предпочели да родят у дома, асистирано, при това, а такива, които искат да си раждат на дивана в хола - БЕЗ ПРИСЪСТВИЕТО НА МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА!!!. Разбира се, това последното не го казват официално, а твърдят уж че искат да е асистирано, ама реално не искат. Ти не следи ли предишния случай на починало бебе след такова раждане, под давленията на същите тия откачалки от Родилница? Не помниш ли, че наши момичета ходиха по телевизии, изнасяха се тука постове от сайта им на ония сектантки, в които постове подробно и напоително се разяснява как лекарите и мед. лица изобщо, им нарушавали чакрите и аурите и не знам какво си още. Та такива мислиш ли, че ще искат лекар да им иде в къщата докато раждат? Ми не искат, нищо че за пред Страсбург друго твърдят :wink: Изобщо, ти в самото начало каза, че не си чела темата, не си информирана, ама пък да си кажеш. То хубаво си казваш, ама и спориш, въпреки че ти се изсипаха тонове аргументи и факти. Явно си мислиш, че няма такива луди дето да родят доброволна у тях си, без лекар - пак доброволно и ще рискуват съзнателно и отново доброволно живота на децата си. Ами, сори, че ще те разочаровам, ама има такива луди, точно тях обсъждаме в момента ние. Ако на някой още не му е станало ясно, коментираме узаконяването на всичките тия неща ТУК В БЪЛГАРИЯ, ПРИ НАШИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ УСЛОВИЯ, ПРИ НАШАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА, не в САЩ, не в Европа, не на майната си. И стига сте давали вече примери и статистики с държави на светлинни години пред нас, моля ви се.
Статистики имало, пък те не знам си какво казвали. Айде бе, то много хубаво, ама що се отнася до риска на човешки животи, за мен лично, даже и 0,00001% да е тоя риск според всемогъщата статистика, е пълно безумие да се поема, при положение, че е възможно да се избегне, без от това да пострада някого. Другото ми се струва на мен пълна идиотия. Статистиките са някакви си там сухи цифри, ама защо не отчитате, че зад цифрите стоят истински, живи хора, със съдби, чувства и ПРАВА!!!! И ако вие сте, недай Боже в тия малките проценти, дето уж рядко се случвали, за вас процентът ще е 100% И това мога да го кажа от личен опит, както Jbrul вече спомена. Аз писах и в другата тема, да не се повтарям. Надали Габи щеше сега да очаква 2-рата си годинка, ако бях последователка на тия откачалки. Сигурно щяха да ми обясняват по скайп да дишам, да си пея мантри и да напъвам, пък каквото стане - тя съдбата така е решила, кво да праиш, понякога падат и жертви.... :? Потръпвам в момента и изживявам наново всеки миг от онези 3 дни, когато се молех ежесекундно всичко да е наред. Да са живи и здрави ония гадни, лоши лекари, че му се намесиха в аурата на детето ми и го спасиха..........
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #153 -: Ноември 13, 2012, 00:44:54 am »
Стига с това "евтино" Боби, защото и двете знаем, че нито някой иска асистирано домашно раждане в България, че да му обсъждаме цената, нито тези кухавели ще се спрат с глупостите, ако то бъде разрешено на книга.

Няма в случая "малцинство", няма хора без избор - има луди, които не желаят да се възползват от наличните избори просто. Или не им се плаща за тях, което не е повод да се изкарваш "дискриминиран"! И аз не искам да си плащам горивото на колата, при това моята Арчи  много. Имам избор да я сменя, да си взема хибрид, да се движа с друг транспорт, но не и избор да не си плащам горивото на бензиностанцията. Дискриминирана ли съм според теб? Да подам ли някъде жалбичка м?

Не на последно място, една добра практика, а именно - да се ражда в болница, която е установена ВЕЧЕ в България - не трябва да се отменя, за да следваме глупостите на останалия свят! Или на група женици, които не знаят какво и защо искат дори. Глупости са тези домашни раждания и това, че са "чуждоземни практики" - не ги прави по-малко глупости. Не си заслужава и онзи 000,1 % риск да се прави това, не си заслужава то да бъде поощрявано никак, отделно че у нас наистина няма нужния ресурс да се покрият спешности по този повод и рискът се увеличава в пъти заради това...

Писна ми едно и също да си говорим и само да се върти и дъвче темата отляво-надясно и отдясно-наляво без изтъкване на никакви РАЗУМНИ аргументи да се взима подобно решение, конкретно СЕГА и конкретно У НАС.

Ти считаш ли, че НЯМА никакъв риск да се ражда без лекар и апаратура наблизо - не считаш. Считаш ли, че при липса на условия да се реагира бързо и адекватно, дори на едно такова усложнено домашно раждане, само едно - си струва да се поема такъв риск? Не разбираш ли наистина, че приемането на подобен закон тук в момента - е "поставяне на каруцата пред коня", осигуряване на "хартиени права" без никакво реално покритие на същите, ако щеш подвеждане на родилки, че имат сигурност за нещо, когато нямат грам такава!

При вас сигурно е по-евтино да го има това и както вече казах, а ти не ме опроверга - има го ЕДИНСТВЕНО по тази причина, не защото с нещо е по-добро от другото в някакъв аспект. При нас - ще бъде по-евтина опция едва когато много други неща вкараме в ред. Засега е по-скъпа, за да се разреши по начин аналогичен на този при вас. Ако ще е до пари въпроса - ами не, даже не е и по-евтино у нас на този етап, ако целим ефект като при вас, а не трупове по домовете на родилките. И поради множеството други разлики между България и страните чиито статистики по темата цитираш - тук е много по-опасно да се прави същото.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #154 -: Ноември 13, 2012, 00:57:35 am »
Чандра, познато ли ти е понятието "обективна истина"? Нас с Миролюба Бенатова ли ни сравняваш? Как изобщо ти хрумва да сравняваш АРТ с домашното раждане? Направо вече думи нямам, честно. Наистина ли не разбирате какво ви се говори или така ви е удобно? Чудя се вече как да го напиша, че да разберете, предвид многократните абсолютно ясни и красноречиви постинги на други съфорумки. Дрънкате си тука лозунги и кухи фрази, пледирате за някакви либерални позиции, без изобщо да отчитате реалната действителност. Бъркате понятия, ама смело боравите с тях. Ще ми сравнявате хората с репродуктивни проблеми с изкукали естественички, думи нямам, думи! Спрете се вече, стига с тия права. Как пък не разбрахте, че някой път трябва да се мисли по-мащабно!Големи сте радетелки на всякакви човешки лудости. Сакън на някого да не му се наложи някакво разумно ограничение, пък, как така, правата, Санчо, правата. Трябва да се мисли понякога, другарки, трябва да се мисли. Ако беше възможно и редно всеки да си прави каквото си иска, без да му се налагат никакви ограничения и без да се мисли за възможни последици, нямаше да живеем в държави със закони, ми щеше да си висим по клоните...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #155 -: Ноември 13, 2012, 01:32:01 am »
аз наистина не разбирам защо толкова възмущава идеята за домашно раждане. но ок, вие не я одобрявате, някои други жени, обаче, предпочитат това. при положение, че има достатъчно добре организирана система домашното раждане е също толкова рисково, колкото раждането в болница - това означава добре организирана грижа по време на бременността, оценка на рисковете, викане на акушерка, която прави оценка на ситуацията когато раждането започва (а между другото, докато мен ме пращаха на разходка и на шопинг от болницата, защото нямам 4 см разкритие, по това време, ако си бях вкъщи щеше да има акушерка до мен), оценка на ситуацията по време на раждането и ако трябва преместване, преди да се наложи хеликоптер. та ситуацията е доста по-спокойна и цивилизована от идеите за висене по дърветата и други подобни.

жбрул, тук раждането в къщи се покрива от здравната каса, както и раждането в родилен център или болница, освен ако не искаш, разбира се да родиш частно, за което има опции бол.

мога да разбера аргумента - в момента няма възможност системата да създаде условия за това. но нека се аргументират дали наистина е по-скъпо, защото аз също не вярвам, но е възможно и, ако е по-скъпо нека се доплаща, какво толкова. реагирате като че това е въпрос на догма и някакъв смъртен грях, ако се направи смислено това не е по-опасно от раждането в болница. тук официално се правят целенасочени усилия да се окуражи раждането в къщи, защото когато са си направили труда да направят проучвания се оказва, че им излиза по-евтино, има по-малко усложнения, преживяванията за болка и дистрес са по-малко, жените се възстановяват по-бързо. знам, че сега ще ме заядете да ви цитирам линкове, ще потърся ако имам време.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #156 -: Ноември 13, 2012, 01:47:29 am »
Айде пак! Елена, не си говорим тук по принцип за кое какво мислим, обсъждаме реален казус, как не схващате, бе хора 8O И отново за кой ли път казвам - не сравнявайте България с развити страни, моля ви се, няма нищо общо. Отделно пък, не разбирам защо всяко нещо, което западния свят практикува го смятате задължително за правилно и нормално. То може да е пълна глупост, може да е продиктувано единствено и само от икономически подбуди /статистиките лесно могат да добият удобен за целта вид/, обаче, щом западния свят го прави - значи ще да е много умно. Копираме сляпо всичко чуждо, без да анализираме, без да отчитаме фактори, ей така - копи-пейст и всичко е цветя и рози. Обясни ви се хиляда пъти защо не е удачно да се приложи тук, ама не - вие си знаете вашата. Ок, ваша воля, имате си мнение. Обаче, да ми разправяш, Елена, че аргументът "в момента няма възможност системата да създаде условия за това" не е достатъчен....не знам тогава кое ще ви е достатъчно, може би още няколко умрели бебета? Ама нищо де, те ще са в рамките на допустимата статистическа грешка, нали не са вашите /пази Боже/. Не ми отговаряй.
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 01:50:04 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #157 -: Ноември 13, 2012, 02:30:15 am »
Елена, първо за не знам кой пореден път се налага да уточня, че възражения тук и където и да било има срещу неасистираното домашно раждане и опитите на една група жени в България да го пробутат под благовидната причина, че целят да постигнат регламент за асистирано такова. Оттам тръгват всички обсъждания по темата "домашно раждане" поне в този форум, а не "по принцип" и не за асистирани раждания, регламентирани и провеждани както в САЩ, Англия и Австралия например.

Имаш ли нещо против да спреш да се правиш на неразбрала за какво си говорим?

Ако не разбираш конкретно ТУК защо, "възмущава" идеята за домашно раждане - ще приема, че си пила чаша вино в повече и си потънала в "либерални размисли по принцип". Тук идеята възмущава, защото няма и една жена склонна да поеме и 00000,1% риск да се случи нещо с нея и дългочаканото й бебе, заради капризи свързани с аури, чакри и пр. идиотизми. Приемам, че тук сме "по-осторожни" по тези въпроси, по принуда по-грамотни и запознати с реални, а не просто статистически рискове за едно и друго, че затова така...

Но остави ни нас тук, с нашите си мисли и понякога преекспонирани страхове за едно и друго. Обективно погледнато - на никого не е забранено да ражда както си иска в нашата държава и всичко за което се "борят" кукувиците в момента е легално, освен едно единствено нещо - техните щения, условия и ритуали да се случват в домовете им. Това условие - не е погазване на права, а е ограничение по прилагането на някакви права, каквито ограничения има навсякъде, във всяка страна и се прилагат безпроблемно и без ропот и там където ти живееш.
Примерно. Имам право да консумирам алкохол, имам право и да шофирам. Ограничението, което ми се налага е, че нямам право да правя двете едновременно. Това не е отнемане на права, а ограничение за ползване на същите, с цел да бъде сведен рискът за моя живот и този на другите оптимално.

Казусът с тези кукувици не е по-различен. Те имат право да раждат в присъствие на родата, да отказват медицинска намеса в хода на раждане, да раждат в пози и с уреди каквито желаят. Никъде това не им се забранява изрично! Аз нарушени права не виждам, виждаш ги ти понеже си имаш лични увлечения по темата ;)

Уж разбираш аргумента, че в момента няма възможност държавата да угоди и на каприза всичките им и сега налични права да се състоят не в болница, а по домовете им, ама не съвсем. Повярвай ми, на мен лично ми е все тая дали някоя жена ще си ражда в хола, ако може в момента държавата да й осигури оптимално безопасно такова раждане, без да се налага да влага пари специално за целта. Но държавата - не може. Няма пари за нужните подсигуровки. Няма бе! Тези същите "горканки" Елена - не желаят ни да плащат, ни да доплащат, за да им се осигури тази опция. И при първата издънка при такова раждане - вината от тяхна лична, става вина на държавата. Просто и ясно.

Странно ми е как не схващаш логиката на нещо, което самата ти си написала, а именно, че при вас целенасочено се поощряват домашни раждания с цел - да излиза по-евтино. Това е основното, другото е бла-бла за украса. ;) И понеже в България /да не повярваш направо/ -  за нещо има по-адекватна позиция отколкото в САЩ, или Англия - ние трябва да я зачеркнем тази позиция, защото да сме кЪт другите. И защото по презумпция някак си всяка практика у нас е погрешна, само защото е наша пък на други места не било така и значи при нас - лошооооо. Ами съжалявам, но не е така просто в случая.

Дори да се позова на статистиката на Боби, според която в Англия 30% от ражданията започнали като домашни завършват като болнични, ще ти кажа веднага и това лесно може да се докаже, че тези 30% у нас - в половината случаи ще завършат със смърт, или тежки увреждания на родилки и бебета, поради невъзможност на здравната система да отреагира адекватно. Поради липса на пари и кадри за целта - тривиално, не е кЪт да си лафим за либерализъм, ама това е животът най-често. Ако за теб това е "цена" заслужаваща си гоненето на имагинерни права на принципа "ама ся правото за нещо е най-важно на другото - майната му", за мен и за много други хора - не е. Извинявай за което, ама някой все пак покрай цялата "възвишена пушилка" за "права" и "европейски ценности" трябва да проявява здрав разум и да прави сметките.

П.П. Можеш да ни спестиш линковете, освен ако те не се отнасят точно, ясно и конкретно за България и този въпрос в цифри. Щото аз пък мога да ти пусна линкове, за средните доходи на населението в няколко европейски държави, силно надвишаващи тези у нас и да ти обЕсня, че държавата ме дискриминира по точно същата логика ;)

*
« Отговор #158 -: Ноември 13, 2012, 02:41:10 am »
Хм, вчера пак е починало едно детенце, родителите май са били някакви сектанти.
Пестете си нервите, драги съфорумки, най-вероятно ще го озаконят, най-вероятно ще си раждат жените у дома, най-вероятно бебетата ще умират... Като толкова други неща в държавата и това "ще ни е наред"
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #159 -: Ноември 13, 2012, 02:56:40 am »
Хм, вчера пак е починало едно детенце, родителите май са били някакви сектанти.
Пестете си нервите, драги съфорумки, най-вероятно ще го озаконят, най-вероятно ще си раждат жените у дома, най-вероятно бебетата ще умират... Като толкова други неща в държавата и това "ще ни е наред"
Точно покрай този случай бистрим отново темата.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!