Елена, първо за не знам кой пореден път
се налага да уточня, че възражения тук и където и да било има срещу неасистираното домашно раждане и опитите на една група жени в България да го пробутат под благовидната причина, че целят да постигнат регламент за асистирано такова. Оттам тръгват всички обсъждания по темата "домашно раждане" поне в този форум, а не "по принцип" и не за асистирани раждания, регламентирани и провеждани както в САЩ, Англия и Австралия например.
Имаш ли нещо против да спреш да се правиш на неразбрала за какво си говорим?
Ако не разбираш конкретно ТУК защо, "възмущава" идеята за домашно раждане - ще приема, че си пила чаша вино в повече и си потънала в "либерални размисли по принцип". Тук идеята възмущава, защото няма и една жена склонна да поеме и 00000,1% риск да се случи нещо с нея и дългочаканото й бебе, заради капризи свързани с аури, чакри и пр. идиотизми. Приемам, че тук сме "по-осторожни" по тези въпроси, по принуда по-грамотни и запознати с реални, а не просто статистически рискове за едно и друго, че затова така...
Но остави ни нас тук, с нашите си мисли и понякога преекспонирани страхове за едно и друго. Обективно погледнато -
на никого не е забранено да ражда както си иска в нашата държава и всичко за което се "борят" кукувиците в момента е легално, освен едно единствено нещо - техните щения, условия и ритуали да се случват в домовете им. Това условие - не е погазване на права, а е ограничение по прилагането на някакви права, каквито ограничения има навсякъде, във всяка страна и се прилагат безпроблемно и без ропот и там където ти живееш.
Примерно. Имам право да консумирам алкохол, имам право и да шофирам. Ограничението, което ми се налага е, че нямам право да правя двете едновременно. Това не е отнемане на права, а ограничение за ползване на същите, с цел да бъде сведен рискът за моя живот и този на другите оптимално.
Казусът с тези кукувици не е по-различен. Те имат право да раждат в присъствие на родата, да отказват медицинска намеса в хода на раждане, да раждат в пози и с уреди каквито желаят. Никъде това не им се забранява изрично! Аз нарушени права не виждам, виждаш ги ти понеже си имаш лични увлечения по темата
Уж разбираш аргумента, че в момента
няма възможност държавата да угоди и на каприза всичките им и сега налични права да се състоят не в болница, а по домовете им, ама не съвсем. Повярвай ми, на мен лично ми е все тая дали някоя жена ще си ражда в хола, ако може в момента държавата да й осигури оптимално безопасно такова раждане, без да се налага да влага пари специално за целта. Но държавата - не може. Няма пари за нужните подсигуровки. Няма бе! Тези същите "горканки" Елена - не желаят ни да плащат, ни да доплащат, за да им се осигури тази опция. И при първата издънка при такова раждане - вината от тяхна лична, става вина на държавата. Просто и ясно.
Странно ми е как не схващаш логиката на нещо, което самата ти си написала, а именно, че при вас
целенасочено се поощряват домашни раждания с цел - да излиза по-евтино. Това е основното, другото е бла-бла за украса.
И понеже в България /да не повярваш направо/ - за нещо има по-адекватна позиция отколкото в САЩ, или Англия - ние трябва да я зачеркнем тази позиция, защото да сме кЪт другите. И защото по презумпция някак си всяка практика у нас е погрешна, само защото е наша пък на други места не било така и значи при нас - лошооооо. Ами съжалявам, но не е така просто в случая.
Дори да се позова на статистиката на
Боби, според която в Англия 30% от ражданията започнали като домашни завършват като болнични, ще ти кажа веднага и това лесно може да се докаже, че тези 30% у нас - в половината случаи ще завършат със смърт, или тежки увреждания на родилки и бебета, поради невъзможност на здравната система да отреагира адекватно. Поради липса на пари и кадри за целта - тривиално, не е кЪт да си лафим за либерализъм, ама това е животът най-често. Ако за теб това е "цена" заслужаваща си гоненето на имагинерни права на принципа "ама ся правото за нещо е най-важно на другото - майната му", за мен и за много други хора - не е. Извинявай за което, ама някой все пак покрай цялата "възвишена пушилка" за "права" и "европейски ценности" трябва да проявява здрав разум и да прави сметките.
П.П. Можеш да ни спестиш линковете, освен ако те не се отнасят точно, ясно и конкретно за България и този въпрос в цифри. Щото аз пък мога да ти пусна линкове, за средните доходи на населението в няколко европейски държави, силно надвишаващи тези у нас и да ти обЕсня, че държавата ме дискриминира по точно същата логика