Мецани, по повод това някаква "дула" да има право да асистира раждане и аз и
Боби го коментирахме
именно в посока, че не трябва да се допуска законово същите да имат право да "асистират"
извънболнични раждания. Понеже те нищо не асистират реално както знаем
Ако родилката желае и подобен "съпорт" освен лекарите наоколо - ОК, както и сама казваш и сега не е забранено това. В частните болници можеш да си заведеш и "дула" и друг вид "знахарка" някаква, ако смяташ че ти е нужно - можеш и фокусник да си повикаш да ти вади бели зайчета от цилиндър, щом вярваш, че така ще родиш по-лесно, приятно и пр. И това си има съответната цена, която плащаш лично ти, от своя джоб, една съществена "подробност". Аз например исках да имам придружител при престоя си в болницата, ей така за емоционална подкрепа и мое лично спокойствие някакво и майка ми беше с мен през цялото време. И за тази своя "приумица" съм си платила надлежно, а майка ми с нищо не е възпрепятствала болничният персонал да си върши работата, нейното присъствие там с нищо не е смутило спокойствието на другите родилки и условията, за да се случи това по този начин - струват еди колко си и аз съм си платила. Моята си приумица - не е била за сметка на ничии здравни осигуровки.
Ей това същото - няма как да го направя в държавна болница, условията там не го позволяват и всички знаем защо. Кукувиците от "Родилница" обаче, имат освен всички други претенции и тази, че трябва и да им е безплатно всичко, което пожелаят да правят и намират за правилно. И веднага ще те контрират, че Роси и Мег - не могат да влязат в родилна зала в качеството си на "знахарки", да се бутат в ръцете на болничния персонал, да "водят раждане" и как това е дискриминация и погазване на права. Пък за частна болница - не всеки има пари, а и да има - не е длъжен да ги дава при все, че е здравноосигурен и пр.
Те за разлика от теб и мен - изобщо нямат разбирането, че личните ни щения как да раждаме, извън чисто медицинското осигуряване на същите - трябва да са си за сметка на нашия си бюджет, не за сметка на общия. И като опре темата до пари, казват - да, ние затова искаме да е законно да се ражда у дома, това не струва нищо на данъкоплатеца. Обаче като е законно това - Роси и Мег без грам медицинска квалификация, ще имат съвсем законното право да "асистират" домашни раждания т.е. да правят това, което и в момента и да се стига до "еди какви" си резултати. И пак сме Параграф 22
И явно за пореден път трябва да напомним, че целият панаир по темата - цели не да се разреши АСИСТИРАНОТО домашно раждане, а да се създаде още по-благодатна почва у нас за практикуване на НЕАСИСТИРАНО такова.
Жените, които
наистина желаят да раждат в "домашна обстановка" - не са склонни да се отказват от
квалифицирана лекарска помощ за целта, точно напротив. Те, както и всички ние предполагам - искат подобряване на болничните условия в посока комфорт за родилката, отношение на персонала към същата, промяна на разни "болнични правилници", които в момента се явяват по-вездесъщи от Конституцията дори...ей такива неща. Които изобщо не е невъзможно да се случат все пак и в тази посока трябва да се работи, да! Не в посока да стават законни разни екзотики, при това неприложими на местна почва за момента. И да се пилее обществен ресурс в посока, въпросните екзотики да бъдат и медицински подсигурени, вместо да се правят със същите тези пари разумни и полезни реформи на практиките и интериора, ако щете в АГ-болниците и отделенията.
Чандра, няма пропуски в закона и в момента.
Той е такъв какъвто е, защото не е ничий личен избор кога и къде ще започне едно естествено раждане. На всяка бременна жена може да се случи да тръгне да ражда извънболнично, по независещи от нея причини да не успее да стигне до болнично заведение навреме, че да роди там, по независещи от нея и лекарите причини да не може линейка да дойде и да я транспортира до болница и раждането да завърши там и пр. Точно затова в момента законът не предвижда родилката да носи наказателна отговорност затова, че е родила извън болница. Точно затова и лекар асистирал раждане извън болницата И в момента - не подлежи на санкции, защото това е ситуация на спешност, действа се по целесъобразност в полза на родилката и бебето с наличните ресурси в такава неотложна ситуация.
Законът изхожда от логиката, че бъдещата майка не поема съзнателно риск за себе си и детето си, да ражда умишлено и планирано БЕЗ квалифицирано лице до себе си. Законът има и "възпираща" функция за лицата в бели престилки, които имат склонност и увлечения подобни на тези на Мег и Роси и са склонни да участват в подобни рискови раждания пренебрегвайки рисковете и "добрите медицински практики".
Този същият закон в момента - е безсилен да се справи с лудостта на група жени не защото е калпав и недобре обмислен, а защото е създаден за трезвомислещи хора, не за фенките на някаква своеобразна сектичка.
Дори да узаконим АСИСТИРАНОТО домашно раждане, дори да можем финансово и медицински да осигурим същото по най-добрият начин - проблемът с горепосочената групичка си остава съвсем, съвсем същия. Само, че на лудите хептен им "развързваме ръцете" и те точно затова натискат за тази промяна сега.
Тяхната
едничка цел е, да може НЕАСИСТИРАНО домашно раждане да се практикува абсолютно безпрепятствено, абсолютно ненаказуемо при увреждане, или смърт на родилка/бебе при провеждане на такова, "асистиращите" подобно раждане да не са длъжни да имат грам медицинска квалификация и да не носят никаква отговорност, че причиняват вреда на някого, поради свои действия за които не притежават компетенциите да извършват...Ей такива неща иска групичката, която в момента съди България. Официалните мотиви в иска им са само за парлама, истинските им цели - съвсем други.
И не разрешаването на асистирано домашно раждане ще натика въпросната групичка в ъгъла и ще я маргинализира до санитарния минимум. Това
според мен, най-ефективно може да се случи на принципа "да се откъсне на змията главата". Т.е. ей такива като Мег и Роси, да бъдат преследвани до дупка, по законов път, с всички сили и средства, с които разполага държавата и да бъдат подвеждани под отговорност за нарушаване на закони, нямащи пряка връзка с темата раждане изобщо. Като например затова, че напрактика упражняват професия без легитимно призната за целта квалификация в България, затова че възпрепятстват следствени действия, затова че лъжесвидетелстват...бол текстове, по които могат да бъдат "заковани" същите и да им се създава постоянен дискомфорт. Като стъпиш на врата на "квачките", без да им нарушаваш каквито и да било права и да могат да клинчат по тази ос - "кокошкарникът" край тях ще се саморазпусне бързо, бързо.
Хващам се на бас.
Предполагам не считаш, че прилагането спрямо някого на действащо законодателство е нарушаване на права. Защото, ако считаш така - значи аз имам право да шофирам в нетрезво състояние, понеже е мое право да считам, че същото е безопасно и шансът да направя катастрофа и да убия някого, или себе си е пренебрежимо малък. Освен това пък, този шанс в проценти се базира на медицински проучвания и дългогодишни наблюдения в практиката, а мое право е да не вярвам в медицината и нейните статистики все пак. Имам право да вярвам примерно, че на няколко питиета феята на зъбките ме пази от катастрофа. Ама КАТ са на друго мнение - тези гнусни нарушители на човешки права пффффф