0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #80 -: Ноември 12, 2012, 08:51:35 am »
Напълно съм съгласен с мнението на Джам ине само,та в тази връзка да попитам:
1.Колко струва едно асистирано домашно раждане в Англия?
2.Колко струва едно от 30% домашни раждания  ,което завършва в болница.
3.Колко струва стандартно раждане в болница в Англия.

Може ли да се получи такава информация,дори и за Холандия да е.Според мен е само до малки броя АГ специалисти,линейки ,както и инфраструктура,не мислите ли?
/www.mamaibebe.com][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #81 -: Ноември 12, 2012, 09:13:01 am »
Може ли да се получи такава информация,дори и за Холандия да е.Според мен е само до малки броя АГ специалисти,линейки ,както и инфраструктура,не мислите ли?
За САЩ мога да ти кажа, понеже някой си е направил сметката да го проверява - 68% по-евтино излиза да родиш в къщи, ако нямаш здравна застраховка.

Сега четох за легалността. В САЩ във всеки щат е легално да платиш на мед сестра, която е и тренирана акушерка, а в 27 щата на акушерка ( която не е мед сестра иначе). В Австралия пише, че здравната система го покрива вече, а в Канада дори здравният министър го окуражава. Там всъщност също били правили изледвания и пак имат такива резултати, че не е по-опасно.
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 09:31:27 am от Bobbie »

*
« Отговор #82 -: Ноември 12, 2012, 10:08:31 am »
Ох, стига с тая Холандия бе хора, какъв пример е тя? В тая страна са разрешени и леките наркотици? Нея ли трябва да ползваме за пример? Ми дайте и наркотиците да се разрешат, че и наркоманите имат права.

Жбрул, Боби, пропускате един факт, че и в момента може да си водиш дула в болницата - Токуда, св. Лазар, Щерев са болниците, които разрешават присъствие на дула. Не разбирам за какво узаконяване говорите - дулата не е забранена.

Боби, от чисто любопитство, каква ти е здравната застраховка?
« Отговор #83 -: Ноември 12, 2012, 10:37:33 am »
Ще видиш, че ще излезе по-скъпо. Тази акушерка нали трябва да подсигури нещо като линейка (частна предполагам), кой ще лети от Люлин до Симеоново например и кога ще стигне?
Аз не съм съгласна с моите здравни вноски да летят линейки за избралите да раждаъ асистирано, в дом, условия. И много други няма да са съгласни, ако се размислят.
Ще пусна някое мейлче до здравната министърка, ако има идеи с моите осигуровки да се плащат линейки за избралите този метод за раждане. Като искат асистирано - ок, ама да платят и за акушерка и за линейка и при нужда частна такса за неонатология. 13-15 екипа са за цяла София, не мисля, че могат да поемат още една...измислица.
Никъде не подсигуряват линейка да седи, не мога да разбера защо много хора говорят за тези линейки. Те ако критериите им са достатъчно добри, че да хващат проблемните преди да родят, не им трябва линейка въобще. Ти с линейка ли отиде да раждаш? Аз не съм. Те ако им кажат, че имат показания да се отиде в болница, също могат да си отидат с частните абтомобили каккво като е започнало раждането. Аз с Андреа отидох в болницата с  6-7см разкритие, да не съм знаела преди това имам ли или нямам нещо спешно.

Не отидох с линейка да раждам, защото знаех, че при първи контракции трябва да се стегна и да действам сама.
Обаче Боби при едно раждане може да се объркат куп неща. Бебето да се заклещи, да има прлапс на пъпна връв, което Елена Василева преди една година обясни, какво е и че се решава само в операционната, да има кръвоизлив на родилката. С кола ли ще я карат като се случи това по време на раждане?

Да направят родилни къщи - супер, чудесно, прекрасно. Ама не мисля, че това искат точно.

Дулата в Св.Лазар съм казала по-рано тази година колко струва. Аз не бих искала да платя такава сума за мантри, тц.който има - дава
[/url][/url]
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #84 -: Ноември 12, 2012, 11:43:14 am »
Не успях да прочета темата, извинявайте... Но ми се искаше да споделя две думи.
Проблемът в България е, че законът НЕ забранява раждането у дома, а просто не разрешава на специалисти да асистират при домашно раждане. Т.е., който иска, нека си ражда в къщи, но ако лекар помогне, тогава той е подсъдим. Ами това си е абсурдно...
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 12:56:38 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #85 -: Ноември 12, 2012, 12:55:25 pm »
Чандра не си прочела и още нещо и то много важно, а именно, че медицинските лица могат да помагат при раждане вкъщи само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса, стига да бъдат потърсени навреме, а не както в случая след 4 часа!
Никой не оставя родилките без помощ, така че изобщо не е абсурдно.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #86 -: Ноември 12, 2012, 13:03:16 pm »
Нали за новородените ставаше дума? С какво сегашният вид на закона е добър за новородените? Спешна помощ? - Нали знаем, за колко време идва една линейка у нас... И да я чака човек чак, като са настъпили усложнения?

Раждането у дома НЕ Е забранено, не е забранено да раждаш БЕЗ медицинско наблюдение, дори е наказуемо, ако има такова - това е абсурдното.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #87 -: Ноември 12, 2012, 13:25:52 pm »
Чандра, моля те, прочети темата и виж причините поради които на този етап домашното асистирано раждане е неприложимо у нас. Аз лично съм изброила 4 причини.

Дори и да се разреши асисираното домашно раждане с акушерка, с какво ще помогне на новороденото, в случай, че трябва спешна намеса на неонатолог? Пак трябва да дойде линейка и да го откара и пак няма да стигне навреме.

Мисля по-важно е силите да бъдат насочени към подобряване условията и грижите в болниците  :wink:
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #88 -: Ноември 12, 2012, 13:38:40 pm »
Просто според мене след като законът ДОПУСКА да се ражда в домашни условия, НО без медицинско наблюдение, допуска и ситуации от рода на цитираната от тебе. Медицинско лице едва ли щеше да остави  4 часа родилка без да я откара в болница, ако се налага...

Условията и грижите в болниците са само един от мотивите на жените, решили да раждат в домашни условия... А и в материалът пише, че 95% от бременните не искат да раждат вкъщи (независимо от състоянието на болниците ;)) Просто това или трябва да е позволено и най-вече УРЕДЕНО със закон или да е забранено, за да страдат по-малко новородени. Това, разбира се, е моето мнение...

*
« Отговор #89 -: Ноември 12, 2012, 13:47:09 pm »
Чандра, не знам как да ти го обясня....
Хубаво, приемаме, че има регламент за домашно асистирано раждане. Как предлагаш да се преодолеят следните проблеми:
1. Недостигът на акушерки
2. Ужасният трафик
3. Недостигът на екипи за спешна помощ

Домашното неасистирано раждане няма как да се забрани със закон, защото пак ще тръгнат да съдят България за потъпкване на права. А и винаги може да се излъже, че раждането е започнало много бързо и не е имало време за нищо.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #90 -: Ноември 12, 2012, 13:48:06 pm »
Ох, има такива ситуации, че дори за секунди може да стане най-фаталното. Тогава иди и чакай я линейка, я доктор да ти помогне. Нали затова са оборудвани тия болници, всичко да видят, всичко да следят и въпреки това не винаги успяват да предотвратят смъртни случаи къде на дете, къде на майка. Аз си признавам, пъзла съм и дори и да нямах показания за раждане в болница, пак не бих останала в къщи. Ако ще и светата дула на дулите да ме изражда.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #91 -: Ноември 12, 2012, 14:04:29 pm »
Как предлагаш да се преодолеят следните проблеми:
1. Недостигът на акушерки
2. Ужасният трафик
3. Недостигът на екипи за спешна помощ

Тези проблеми са сериозни, те са общи, не са свързани единствено с домашното раждане и ТРЯБВА да се търсят варианти за справяне с тях, независимо от всички останали теми. И аз като Гането също НИКОГА не бих предпочела домашно раждане. Но имам позната, която стана направо медийна звезда с домашното си раждане. Тя чака над месец за акта за раждане на детето си. Защото в България е допустимо да родиш у дома, но не и да издадеш акт за раждане на дете, родено у дома. И какви са правата на това вече родило се бебе? То дали е гражданин на държавата?

Не разбирам жените, които избират да раждат в къщи, но това не пречи да съм на мнение, че законът ни има пропуски...

*
« Отговор #92 -: Ноември 12, 2012, 15:05:28 pm »
Тези проблеми отпадат, когато раждането се извърша в болница.

Чандра, пак спориш без да си се информирала. Получаването на акт за раждане е в период от 7 дни до месец. За моя син съм чакала почти месец, а е роден в болница. Няма никакво значение къде е родено, за да има забавяне с издаването и получаването на въпросния акт.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #93 -: Ноември 12, 2012, 15:17:59 pm »
Боби, от чисто любопитство, каква ти е здравната застраховка?
Не разбирам въпроса. Моята е платена от работодателя, но  в какъв смисъл каква е? На фона на другите е доста добра.

Продължавате с някаква аргументи, които вече си ги изяснихме отдавна. Линейки , какво можело да се случи спешно, давате ми примери ако това или онова. Пак казвам, не се случва. Над 90% от „спешните“ мерки, които се взимат в болница са ненужни за добрият изход на раждането. Статистиката е, че не е по-опасно, каккво има да дъвчем всеки вариант.
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 15:33:10 pm от Bobbie »

*
« Отговор #94 -: Ноември 12, 2012, 15:23:53 pm »
Като сума. Бих искала да се ориентирам в какъв диапазон (минимум-максимум) застраховките в Щатите.
*
« Отговор #95 -: Ноември 12, 2012, 15:27:57 pm »
Що за егоцентризъм е това толкова силно да иска и да държи една жена да роди в къщи? Ми то за вече излиза "дайте да видим за какво не е съдена държавата, че да вземем да я осъдим - някой леФ да изкараме".
Що за егоизъм? Що за безотговорност е това? Въобще що за безумие? Ако една майка е безотговорна към себе си, то поне към детето си да не проявява едно такова деяние. Стрес имало в болницата, ми да вземат да искат и операции по домовете да се правят. Кое е мястото, където максимално могат да се погрижат за новороденото. Оставям майката щом е взела такова решение да си носи последствията. Колко и какви непредвидени усложнения могат да се появят , та ако ще всичко да е перфектно и по учебник у дома и в бремеността, положението , тоновете ..... всичко, всичко. Каквото и да се говори за болниците и кой каквото ще да говори за докторите - там е мястото.   Грешки ставата да , стават не само в България ... по цял свят стават, и в най-вип клиники стават. Не знам кой и защо защитава идеята за раждане в домашни условия, пък да не говорим да се съди България. Ако е единствено и само колкото да получим тази свобода ... това ли е ? За какво е тая свобода? Кой ще поеме отговорността ако ...?
Извинете ме. Не мога да го проумея и това е.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #96 -: Ноември 12, 2012, 15:28:45 pm »
Като сума. Бих искала да се ориентирам в какъв диапазон (минимум-максимум) застраховките в Щатите.
ооо, много варират.  Работодателят ми е голям и е по-евтина, понеже купува за много хора, а и е щата на Тексас. Мисля, че им струва към $500/месец, но ако сама си я взема може и двойно да е, не знам. За децата аз плащам допълнителни към $250/месец.

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #97 -: Ноември 12, 2012, 15:29:47 pm »
Чандра, пак спориш без да си се информирала.
Хм... Мецани, познатите ми са чакали месец, докато чиновниците изобщо решат, какво и как да правят, защото не им е било известно... Информирана съм, тъй като за тези неща не съм научила от вестници, а знам за трудностите на младата двойка лично от тях. Жената не пише по никакви форуми, тя дори не е българка, а швейцарка...

Няма никакво значение къде е родено, за да има забавяне с издаването и получаването на въпросния акт.
Проблемът с акта за раждане изглежда не е само техен, защото четох идентично нещо и тук:

"[...] но от местната администрация отказват на семейството да издадат акт за раждане на бебето. В отсъствието на лекар или акушер от общината не могат да бъдат сигурни кои са родителите на новороденото. Затова трябва детайлно да се проучи юридическата страна на домашното раждане, за да не се стига до ДНК-експертиза като в този случай, обясни Десислава Атанасова."

Говорих за пропуски в Закона, а не за други проблеми, свързани с домашното раждане... Иначе и в страните, в които такова е позволено, ражданията, станали в домашни условия, не са чак толкова голям процент. В крайна сметка всеки може да прецени риска и да реши за себе си, какво предпочита. Понякога пишете така, сякаш само вие сте загрижени, а на съответните майки изобщо не им пука за ТЕХНИТЕ деца...  :?

*
« Отговор #98 -: Ноември 12, 2012, 15:30:14 pm »
Над 90% от „спешните“ мерки, които се взимат в болница са ненужни за добрият изход на раждането.
Боби , това верно ли го мислиш?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #99 -: Ноември 12, 2012, 15:35:54 pm »
Над 90% от „спешните“ мерки, които се взимат в болница са ненужни за добрият изход на раждането.
Боби , това верно ли го мислиш?
Ами не е до вяра. Това специалисти го казват, понеже това са статистиките като сравняваш например колко често се ползват разни уреди за вадене на заклещено бебе, колко често се прибяггва до цезарово, колко често се дават лекаства за стимулиране на раждането и т.н.  и после сравниш това с неасистираните раждания и изхода от тях.
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 15:37:25 pm от Bobbie »