0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #60 -: Ноември 11, 2012, 23:40:23 pm »
Мецани, 70% си остават в къщи. Както вече казах, не ми се спори за това. Вероятно ще им разрешат, друго нямам какво да кажа.

Аз самата не само че не виждам романтиката в раждането, ами за мен да си родиш в къщи е равносилно на това да си викна зъболекар да ми извади нерв  без упойка, а пък неасистираното като да да си извавя сама нерва с отверка.... ама има всякакви кукувици.

Между другото, правите ли сметка, че това е второ бебе, което умира при домашно раждане? Това означава, че доволно голям брой бета вече са се родили така и  вероятно си ги ползват да им служат за пример и да зарибяват и други.

Жбрул, една обучена акушекра се обучава на това за още няколко месеца, не е толкова сложно. Линейка пред къщи няма нужда да има, статистически те ги хвашат проблемните преди да родят, когато може и с тяхната кола да ги закарат както всяка една раждаща жена отива в болницата. Аз между другото ако се бях забавила вторият път вероятно щяха да ме пишат по вестниците- жена родила на магистралата :-).
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 23:51:43 pm от Bobbie »

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #61 -: Ноември 11, 2012, 23:41:53 pm »
не се вълнувам от темата и не знам имена, нито факти. тук се подметна едно име, направих бегло търсене в Гугъл и от самото начало ми замириса на две неща - фанатизъм и бизнес. добре омесени. вижда се от самолет, ако човек има очи...

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #62 -: Ноември 11, 2012, 23:49:42 pm »
не се вълнувам от темата и не знам имена, нито факти. тук се подметна едно име, направих бегло търсене в Гугъл и от самото начало ми замириса на две неща - фанатизъм и бизнес. добре омесени. вижда се от самолет, ако човек има очи...

:-) и аз го направих това търсене.

*
« Отговор #63 -: Ноември 11, 2012, 23:52:56 pm »
Жаси, не ти трябва да поумнееш, а да прогледнеш  :lol:

Против съм разрешаването на домашното раждане, защото както с всяка "модна" тенденция, ще има голямо залитане. Ще започне едно четене и облъчване по форумите и блоговете, едно посешаване на курсовете на Меги и Роси, ходене по семинари с Клер Лопринци.... че не ми се мисли.

Между другото въпросната Лопринци агитира жените да не се подлагат на преглед с УЗ, защото той нямало да отчете патология на плода  8O

*
« Отговор #64 -: Ноември 11, 2012, 23:56:58 pm »
Боби, къде ги видя тия 70% за домашно раждане?
*
« Отговор #65 -: Ноември 11, 2012, 23:59:01 pm »
Мечи, става дума, че от всички започнали като домашни раждания в Англия - 70% от тях завършват като домашни, но 30% от тях завършват в болница.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #66 -: Ноември 12, 2012, 00:00:28 am »
Мецани, това за залитането не го бях отчела и си права и започва и мен това да ме притеснява.

Между другото въпросната Лопринци агитира жените да не се подлагат на преглед с УЗ, защото той нямало да отчете патология на плода  8O
ми да хвърлят един боб тогава, току виж той отчел.

Сега видях, че пак си писала. Ами нали 30% от започналите като домашни свършват в болница, така е писала cygnus, аз не съм го проверявала, но и вярвам, че е запозната. Значи тогава 70%  си го завършват в къщи.

*
« Отговор #67 -: Ноември 12, 2012, 00:01:41 am »
Боби, разбери, че темата АСИСТИРАНО домашно раждане в България реално не стои за никоя жена и не е важна за никоя т.е. не е и на дневен ред у нас.

Темите са две:

Тези кукувици, които искат НЕАСИСТИРАНО домашно раждане и въртят всякакви пошли номера по медиите, по ЕС-съдилища и където могат, само с цел техните практики да бъдат все по-трудно доказуеми и все по-трудно поставяни извън закона. За да могат да си развиват бизнес-лудостите /права е Джам, въпреки че не следи темата колкото мен, ами се "светва" от едно чукване в Гугъл за к'во иде реч/ и да зарибяват все повече кухавели по въпроса. И колкото по-безпрепятствено го правят това - толкова повече мъртви бебета ще има в "тяхната статистика", както и сама забелязваш:

Между другото, правите ли сметка, че това е второ бебе, което умира при домашно раждане?

Правим си сметката  и за разлика от теб - си я правим вярно, защото сме наясно бидейки тук, защо тези две бебета в рамките на година са мъртви, а не живи. От глупост и от невъзможност държавата да приложа закона и да стъпи на врата на
опасно лудите.

Тема две и то по-съществената е, че: Жените неувлечени по НЕАСИСТИРАНОТО домашно раждане, вкл. онези, които искат да раждат в домашна обстановка... Всъщност искат подобряване на болничните условия във всякаква посока. Ако това означава да се обзаведе във всяка болница с родилно отделение една гарсониера точно копие на нормално жилище и там всяка жена да си ражда "домашно" в присъствие на когото си иска, НО на една врата разстояние от специалистите все пак - аз съм за. И тези , които искат домашно раждане - също ще са ЗА, защото те не отхвърлят по презумпция медицината и официалната родилна помощ, а само нашата система в момента, която си има бая трески за дялане. Факт.

Просто прави разлика, че тази група която коментираме - не желае никаква асистенция различна от "гуру", а деугите жени - просто имат изисквания да им се асистират ражданията по определен вид.

Група едно - няма никаква идея да осигурява и да се бори за щенията на втората група. Те си имат свои цели, опасни и доказано вредни!!!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #68 -: Ноември 12, 2012, 00:02:14 am »
Да, това го потвърдиха дори привърженичките на домашното раждане в мамата. Не съм се ровила лично.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #69 -: Ноември 12, 2012, 00:08:00 am »
тук има нещичко интересно за Лопринци:
http://www.skepticalob.com/2012/04/real-mothers-burn-umbilical-cord.html

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #70 -: Ноември 12, 2012, 00:09:55 am »
Просто прави разлика, че тази група която коментираме - не желае никаква асистенция различна от "гуру", а деугите жени - просто имат изисквания да им се асистират ражданията по определен вид.
Вероятно е така. Затова и тази „дула“ натиска за узаконяване на асистирането.

Аз съм с теб за домашните болнични стаи. Най-добра алтернатива ми се струват.

*
« Отговор #71 -: Ноември 12, 2012, 00:14:30 am »
И сега има ВИП стаи във всяко отделение, а в частните болници пък е обзаведено по-добре отколкото в домашните им условия. Да се похарчат едни пари за надуваеми топки, басейни и интериор, пък че не стигат кувьози в отделенията на коя от тези й пука.  :x Откачена работа.
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 00:18:26 am от cygnus »
*
« Отговор #72 -: Ноември 12, 2012, 00:16:35 am »
Джам и аз пуснах търсачката. Та това си един прекрасен бизнес на гърба на хората.

Боби, извини ме, не съм обърнала внимание за процентите.
*
« Отговор #73 -: Ноември 12, 2012, 00:17:38 am »
Бизнес е ами, 600 лева за дула, която дори няма медицинско образование само да ти държи ръчичката :)
*
« Отговор #74 -: Ноември 12, 2012, 00:21:01 am »
Просто прави разлика, че тази група която коментираме - не желае никаква асистенция различна от "гуру", а другите жени - просто имат изисквания да им се асистират ражданията по определен вид.
Вероятно е така. Затова и тази „дула“ натиска за узаконяване на асистирането.

Тя натиска Боби, защото узакони ли се това - модите които спомена Мецани ще плъзнат из България със скоростта на бубонна чума и последствията от тях ще са същите за каквито си говорим днес, но в много по-голям мащаб. За капак - така ще сме си го "сложили", че Мег и компания ще са на практика недосегаеми. Ще въртят бизнес, ще правят курсове "по йога", ще правят съвсем каквото си искат...безпрепятствено! Но в по-широк и печеливш мащаб отсега. Затова е драпането.

Както казах за "родилните стаи", а и ти си съгласна /а и всички с мозък като чета/ - далеч по-смислено, финансово възможно и сигурно решение на въпроса, за жените държащи на раждане в домашна обстановка. Те така и така не са контингент на Мег и не са фенки на методите й. Чела съм защото и достатъчно техни позиции, затова смея да го кажа. Другите сме ясни - ние си "падаме" по болници.  :lol:

« Отговор #75 -: Ноември 12, 2012, 00:37:31 am »
Жаси, не ти трябва да поумнееш, а да прогледнеш  :lol:

Против съм разрешаването на домашното раждане, защото както с всяка "модна" тенденция, ще има голямо залитане. Ще започне едно четене и облъчване по форумите и блоговете, едно посешаване на курсовете на Меги и Роси, ходене по семинари с Клер Лопринци.... че не ми се мисли.

Прогледнала съм отдавна за въпросната дула, за която сте метнали по едно оче в нета.
Пиша набързо и афекторано, защото страшно, ама страшно много съм набрала на тази жена, на Роси, на някои определени дули. срам ме е да кажа, каква сума взима една дула за раждане, ако е вярна информацията на свеките (нали снахата ражда с дула). Не е малка, ама ич.
Това, което не видях тогава, преди една година е, че пералнята за пари е всъщност огромна. След услугата за неасистирано раждане/асистирано такова с дула, знате ли, кое е следващото - йога за бебета. Подмят-размят.

Само че, след 5 г. като се узакони и като видят масата жени с желание за дом.раждане, какви суми се взимат и на какъв риск се подлагат - ами според мен ще намалеят случаите. А и сещайте се, ще да бъде много скъпо, нали?
[/url][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #76 -: Ноември 12, 2012, 00:40:37 am »
Жбрул, трбява да призная, че ме убеди в правотата си. Не се майтапя. Но не си ме убедила, че последствията ще са съшите, понеже мисля, че с узаконяването ще се иска и някаква квалификация. Не може да си дула, трябва да си акушерка, за да асиситираш. И то не каква Ва е , а сертифицирана за планиране на домашно раждане и асистиране. Ако узаконят това и в допълнение позволят на жените да си водят дулите в болницата, както е тук, мисля, че това ще помогне да изчезнат почти случаите на неасистирано раждане. А иначе аз тея дули хич не ги обичам и всички мисля, че са мошенички. Тях ако ги забранят ще подкрепя с две ръце.

Жаси зашо да е скъпо? По-евтино е да си родиш у дома само с един човек.
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 00:42:43 am от Bobbie »

« Отговор #77 -: Ноември 12, 2012, 00:59:30 am »
Ще видиш, че ще излезе по-скъпо. Тази акушерка нали трябва да подсигури нещо като линейка (частна предполагам), кой ще лети от Люлин до Симеоново например и кога ще стигне?
Аз не съм съгласна с моите здравни вноски да летят линейки за избралите да раждаъ асистирано, в дом, условия. И много други няма да са съгласни, ако се размислят.
Ще пусна някое мейлче до здравната министърка, ако има идеи с моите осигуровки да се плащат линейки за избралите този метод за раждане. Като искат асистирано - ок, ама да платят и за акушерка и за линейка и при нужда частна такса за неонатология. 13-15 екипа са за цяла София, не мисля, че могат да поемат още една...измислица.
[/url][/url]
*
« Отговор #78 -: Ноември 12, 2012, 01:30:19 am »
Боби, теб какво да те убеждавам - ти си ясна. В смисъл, че като ти изредя разумни аргументи за дадено мнение мое /и на всички тук де/, ще прочетеш, ще ги превъртиш, ще разбереш какво и защо се казва и ще си направиш изводите.

Обаче кукувиците за които говорим и връткат бизнесче с това неасистирано домашно раждане - ще носят от 9 кладенеца вода, ще се правят на неразбрали, ще твърдят официално, че имат други цели и ще си драпат за своето както могат, с всички сили и средства. Както правят и в момента. И за съжаление - има адски много прости и неграмотни жени, склонни да се увличат лесно и бързо по разни екзотики та..."благодатна почва" да искаш. Колкото и недемократично да ти звучи на пръв поглед - навсякъде по света законите в по-голямата си част са създадени, за да пазят хората от тях самите и собствената им глупост, не толкова от други хора буквално.

Но не си ме убедила, че последствията ще са съшите, понеже мисля, че с узаконяването ще се иска и някаква квалификация. Не може да си дула, трябва да си акушерка, за да асиситираш. И то не каква Ва е , а сертифицирана за планиране на домашно раждане и асистиране.

Веднага ти отговарям как ще "сработи номера", ако не е задължително тази дула да я водиш в болницата, ами законно и официално имаш право да си я викаш у дома и да си раждате двенките. Мег и Роси - изкарват обучението, официалното, признатото за акушерки /май е 3 години у нас/, имат си китап, водят се квалифицирани и пр., могат законно да практикуват... И ти мислиш ли, че ще спрат да израждат деца в домашна обстановка с рейки и мантри по тоя повод?  :lol: Мислиш ли, че обучавайки се за акушерки по смисъла на официалната медицина, те ще искат и ще се стараят нещо да запомнят и научат, ами няма само да избутват от изпит до изпит, или направо да си ги платят /у нас няма ниииикакъв проблем за това/ и да си имат дипломки за нещо което нито знаят, нито искат да прилагат понеже за тях това е глупост? И няма да го прилагат. Те заплетена пъпна връв на бебе развиват със силата на мисълта си, със същата го обръщат в правилна позиция, ако се закучи нещо - в скайп си правят конферентна сбирка и с напън на "общата мисъл" на 10 кукувици се търси разрешението на сложен проблем т.е. чака се да се саморазреши...докато родилката и бебето си умират комфортно на домашния диван и така. И после тая "дула" казва, че така било писано и мъртвото бебе го виждала обвито в светлина и с крилца и с опашка и зависи колко силна трева е пушила... Има кой и да й приглася, чела съм ги. Та не, ако ги задължим тези да завършат класическа медицинска квалификация за да асистират раждане - няма да ги спрем. По никакъв начин.

Та понеже Боби знам къде живея, най-отговорно твърдя, че тези мошенички "дули", или както и да ги наречем - не могат да бъдат изолирани и да не вредят, ако има извънболнични раждания и то масово. На този етап поне - така мисля. След 10 години, след 20 - може и да съм на друго мнение, но сега, предвид реалната обстановка съм на това. И то почива на факти и здрава логика, не на лични пристрастия някакви.

Иначе, да, права си - за евтиното, аз да си родя у дома безпроблемно е много по-евтино за системата отколкото да родя пак безпроблемно в болница. И точно защото е по-евтино това, затова се практикува в разни други държави, за да си облекчат финансово здравните системи. Ако вярваш, че са го разрешили от "голяма грижа за правата на родилките" - мога само да ти завидя за наивността.  :lol: Честно. Финансови са мотивите да се толерират такъв тип раждания по различни регламенти тук-таме.
Обаче пък там е позволено, защото са изпълнени и възможни ПРЕДВАРИТЕЛНО множество критерии, които тук не са налице. Не и в момента. И проследяване на бременностите както трябва и чуваемост от страна на бъдещите майки, ако им се казва, че у дома е рисково и да се откажат, и възможности за спешна реакция на медицински екипи при нужда, и убеденост на раждащите у дома жени, че при възникнало усложнение трябва веднага да се иде в болница и там няма да те бият, да ти крещят, да ти увреждат детето, да го отделят от теб... И още мога да изреждам, ама мисля, че схвана накъде бия и ти е ясно, че у нас, точно пък СЕГА - хич не стоят така нещата и затова нито е възможно за реализация, нито е целесъобразно да се узаконяват този тип раждания. Пак казвам, може би след време ще е, но трябва да се гледа кое нещо къде се прилага и при какви условия. И "Порше" е прекрасна кола по принцип, ама в Сахара - нЕма да върви и да искаш. Та и в случая е нещо подобно.

П.П. Боби и аз имам забележки към държавните ни болници, затова - раждах в частна, та на частната У ВИП-а биля, при който си искам доктор, с всичките си условия и претенции, без да рискувам себе си и Дани. И целия масраф си го платих от джоба, защото лично на мен ми беше важно да раждам в хубави условия, да имам хубави спомени и пр. Ако нямах възможност да си го платя това от джоба, бих теглила кредит и да го изплащам и пак щях да го направя и го казвам съвсем сериозно. Важно ми беше, така раждах, платила съм си го АЗ. Не Жаси, не Джам, които видиш ли някак са преживели несгодите в държавна болница и им стига, че имат живи и здрави деца, ако и да не намират изобщо, че така трябва да ни изглеждат болниците и родилните отделения. Ама никоя от нас не е като тези "принцески" само да иска, да иска, да иска... И най-важното просто не сме луди. Важен фактор все пак ;) Не става така то с искане и права само...

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #79 -: Ноември 12, 2012, 06:51:52 am »
Ще видиш, че ще излезе по-скъпо. Тази акушерка нали трябва да подсигури нещо като линейка (частна предполагам), кой ще лети от Люлин до Симеоново например и кога ще стигне?
Аз не съм съгласна с моите здравни вноски да летят линейки за избралите да раждаъ асистирано, в дом, условия. И много други няма да са съгласни, ако се размислят.
Ще пусна някое мейлче до здравната министърка, ако има идеи с моите осигуровки да се плащат линейки за избралите този метод за раждане. Като искат асистирано - ок, ама да платят и за акушерка и за линейка и при нужда частна такса за неонатология. 13-15 екипа са за цяла София, не мисля, че могат да поемат още една...измислица.
Никъде не подсигуряват линейка да седи, не мога да разбера защо много хора говорят за тези линейки. Те ако критериите им са достатъчно добри, че да хващат проблемните преди да родят, не им трябва линейка въобще. Ти с линейка ли отиде да раждаш? Аз не съм. Те ако им кажат, че имат показания да се отиде в болница, също могат да си отидат с частните абтомобили каккво като е започнало раждането. Аз с Андреа отидох в болницата с  6-7см разкритие, да не съм знаела преди това имам ли или нямам нещо спешно.
Между другото, аз съм съгласна с Жбрул, че може да има някакъв период това да стане мода, но евентуално пак ще се върнем на старото и едва ли ще има кой знае колко случаи решили да раждат у дома.Не мисля, че ще е някаква епидемия от родили в къщи, повече от колкото сега. Те и сега който е искал се е намерил с тях, като краставите магарета :-), не знам колко още пък толкова желаещи може да има, които до сега не са го помисляли.

Жбрул, те не се съдят за това да си раждаш с всеки, който ти падне. Съдят държавата, че е забранила на медицински лица да асистират в къщи. Не мисля, че асистиране от дули и тем подобни баячки и магьосници и не знам какви ще бъде разрешено. Тези дули и тук не са изолирани,няма как да са, ама да плашат невежите като искат някой да има казва кога да дишат. Мен честно ако някой ми се завре в лицето да ми казва дишай, дишай, все едно съм забравила да диашм, би отнесъл един от мен, ама има хоря вярват, че им помага.  А тези Мег и Роси, като станат акушерки ще имат и отговорности, ако сгафят. Оф, много е сложна темата. Както казвам, вероятно ще се разреши, надявам се само когато се прави, да се помисли добре как точно се пише такъв закон и да се предвидят нещата, за които с теб си дудняме тук.
За финансовата страна - в някои държави просто са си такива разбиранията. Казвала съм ти за шева ми холандец - той е роден в къши като му казах каква патардия се вдигна за онези дето си бяха родили в къщи и не можа да зацепи за какво въобще е цялата работа, понеже на него му се струва нормално да си родиш в къщи. Там обаче е ходел лекар, понеже разправяше как лекарят дощъл и като решил, че няма да е скоро раждането взел си хапче и легнал да спи в хола, та за малко не пропуснал сестра му да се роди :-). Та така е в Холандия, пък не са страна от третия свят, просто за тях това си е нормално.