Боби, теб какво да те убеждавам - ти си ясна. В смисъл, че като ти изредя разумни аргументи за дадено мнение мое /и на всички тук де/, ще прочетеш, ще ги превъртиш, ще разбереш какво и защо се казва и ще си направиш изводите.
Обаче кукувиците за които говорим и връткат бизнесче с това неасистирано домашно раждане - ще носят от 9 кладенеца вода, ще се правят на неразбрали, ще твърдят официално, че имат други цели и ще си драпат за своето както могат, с всички сили и средства. Както правят и в момента. И за съжаление - има адски много прости и неграмотни жени, склонни да се увличат лесно и бързо по разни екзотики та..."благодатна почва" да искаш. Колкото и недемократично да ти звучи на пръв поглед - навсякъде по света законите в по-голямата си част са създадени, за да пазят хората от тях самите и собствената им глупост, не толкова от други хора буквално.
Но не си ме убедила, че последствията ще са съшите, понеже мисля, че с узаконяването ще се иска и някаква квалификация. Не може да си дула, трябва да си акушерка, за да асиситираш. И то не каква Ва е , а сертифицирана за планиране на домашно раждане и асистиране.
Веднага ти отговарям как ще "сработи номера",
ако не е задължително тази дула да я водиш в болницата, ами законно и официално имаш право да си я викаш у дома и да си раждате двенките. Мег и Роси - изкарват обучението, официалното, признатото за акушерки /май е 3 години у нас/, имат си китап, водят се квалифицирани и пр., могат законно да практикуват... И ти мислиш ли, че ще спрат да израждат деца в домашна обстановка с рейки и мантри по тоя повод?
Мислиш ли, че обучавайки се за акушерки по смисъла на официалната медицина, те ще искат и ще се стараят нещо да запомнят и научат, ами няма само да избутват от изпит до изпит, или направо да си ги платят /у нас няма ниииикакъв проблем за това/ и да си имат дипломки за нещо което нито знаят, нито искат да прилагат понеже за тях това е глупост? И няма да го прилагат. Те заплетена пъпна връв на бебе развиват със силата на мисълта си, със същата го обръщат в правилна позиция, ако се закучи нещо - в скайп си правят конферентна сбирка и с напън на "общата мисъл" на 10 кукувици се търси разрешението на сложен проблем т.е. чака се да се саморазреши...докато родилката и бебето си умират комфортно на домашния диван и така. И после тая "дула" казва, че така било писано и мъртвото бебе го виждала обвито в светлина и с крилца и с опашка и зависи колко силна трева е пушила... Има кой и да й приглася, чела съм ги. Та не, ако ги задължим тези да завършат класическа медицинска квалификация за да асистират раждане - няма да ги спрем. По никакъв начин.
Та понеже Боби знам къде живея, най-отговорно твърдя, че тези мошенички "дули", или както и да ги наречем - не могат да бъдат изолирани и да не вредят, ако има извънболнични раждания и то масово. На този етап поне - така мисля. След 10 години, след 20 - може и да съм на друго мнение, но сега, предвид реалната обстановка съм на това. И то почива на факти и здрава логика, не на лични пристрастия някакви.
Иначе, да, права си - за евтиното, аз да си родя у дома безпроблемно е много по-евтино за системата отколкото да родя пак безпроблемно в болница. И точно защото е по-евтино това, затова се практикува в разни други държави, за да си облекчат финансово здравните системи. Ако вярваш, че са го разрешили от "голяма грижа за правата на родилките" - мога само да ти завидя за наивността.
Честно. Финансови са мотивите да се толерират такъв тип раждания по различни регламенти тук-таме.
Обаче пък там е позволено, защото са изпълнени и възможни ПРЕДВАРИТЕЛНО множество критерии, които тук не са налице. Не и в момента. И проследяване на бременностите както трябва и чуваемост от страна на бъдещите майки, ако им се казва, че у дома е рисково и да се откажат, и възможности за спешна реакция на медицински екипи при нужда, и убеденост на раждащите у дома жени, че при възникнало усложнение трябва веднага да се иде в болница и там няма да те бият, да ти крещят, да ти увреждат детето, да го отделят от теб... И още мога да изреждам, ама мисля, че схвана накъде бия и ти е ясно, че у нас, точно пък СЕГА - хич не стоят така нещата и затова нито е възможно за реализация, нито е целесъобразно да се узаконяват този тип раждания. Пак казвам, може би след време ще е, но трябва да се гледа кое нещо къде се прилага и при какви условия. И "Порше" е прекрасна кола по принцип, ама в Сахара - нЕма да върви и да искаш. Та и в случая е нещо подобно.
П.П.
Боби и аз имам забележки към държавните ни болници, затова - раждах в частна, та на частната У ВИП-а биля, при който си искам доктор, с всичките си условия и претенции, без да рискувам себе си и Дани. И целия масраф си го платих от джоба, защото лично на мен ми беше важно да раждам в хубави условия, да имам хубави спомени и пр. Ако нямах възможност да си го платя това от джоба, бих теглила кредит и да го изплащам и пак щях да го направя и го казвам съвсем сериозно. Важно ми беше, така раждах, платила съм си го АЗ. Не Жаси, не Джам, които видиш ли някак са преживели несгодите в държавна болница и им стига, че имат живи и здрави деца,
ако и да не намират изобщо, че така трябва да ни изглеждат болниците и родилните отделения. Ама никоя от нас не е като тези "принцески" само да иска, да иска, да иска... И най-важното просто не сме луди. Важен фактор все пак
Не става така то с искане и права само...