0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #40 -: Ноември 11, 2012, 21:35:46 pm »
На мен ми се струва, че ще го узаконят - ок, но при определни условия. Иначе се рискува безброй деца да умрат заради такива идиотщини!
[/url][/url]
*
« Отговор #41 -: Ноември 11, 2012, 22:13:20 pm »
Това не се ли води убийство по непредпазливост или непредумишлено?  :ask:

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #42 -: Ноември 11, 2012, 22:18:36 pm »
Това не се ли води убийство по непредпазливост или непредумишлено?  :ask:

А де! Точно това имах предвид...
*
« Отговор #43 -: Ноември 11, 2012, 22:20:34 pm »
Боби, на мен ми е ясна работата - информиран отказ от ваксини и кръвопреливане...

Аз съм твърдо против да се разрешава домашното раждане. Да ходят да раждат в други държави, където е разрешено /само такъв туризъм нямаше.../.
Колкото до погазването на правата им - те утре и хората, дето пият и шофират могат да си ги "потърсят" - и в двата случая може да има фатален край, може и да няма  :wink:.

Именно. Права, права - ОК. Защо имаме някакви закони тогава изобщо, щом е напълно достатъчно да реша, че някое мое право, или убеждение е несъвместимо с даден закон и хоп - нарушавам го. Че даже ме и оправдават, че даже и държавата мога да осъдя... Това вече отива към малоумие и прекаляване. Нездравословно!

Нали по принцип и тук и на всяко място по света е напълно законно и лично мое право да реша, че не искам повече да живея и да се самоубия? Т.е. всеки човек е способен сам да реши, че не желае повече да живее и си е негово лично право да иска да умре. Така, ама ефтаназията е незаконна почти навсякъде т.е. това да асистираш нечие желание да умре по воля на този, който иска да умре и си е негово право да го иска - теб те прави престъпник, ако те хванат. И ако те хванат - има си последствия. Ама той човекът бил с терминален рак, ама страдал, ама имал болки, ама нямал грам шанс да оздравее, ама агонизирал, ама не можел сам да си сложи смъртоносна доза морфин и не е имал друг избор освен да помоли мен да му помогна "да си иде" и да не се мъчи безсмислено...да, ама законът ми забранява да се съглася да му помогна и това е! И за това си има редица основателни причини, въпреки, че "на първо четене" - не изглежда сложен избор да асистираш нечия смърт така, по съвсем благородни подбуди при това, спасявайки някой от мъките му негова лична воля. Ама на "второ четене" - изникват разни други подробности и те не са маловажни. Никак!

Онези клявки от "Родилница" са именно в ролята на един ей такъв човек с дейността си. "Добронамерен убиец", който ако и да убеден в правотата си да постъпва по определен начин - го прави незаконно, на ръба на закона, или на принципа "а дано не ме хванат". И от тях трябва да се почне, тях да ошамарят съответните държавни звена, имащи властта и ресурса да го направят. Не да се веят същите по всички медии да си развяват лудостите, че и да съдят всички нас за същите тези лудости. :x
Аре бе, сигурно нямат ресурс, опит и съответните технически средства някои служби, че за нула време да ги заковат и абсолютно черно на бяло да е доказано как тези същите скланят към опасно поведение, нарушаване на закона, правят си буквално заговори да лъжат системата, длъжностни лица,прикриват престъпление /по смисъла на закона/, възпрепятстват следствие и в този ред. Тя Жаси в качеството си на редова гражданка успя да копира и да видим всички ние разговори, уличаващи ги в нарушаване на един куп закони, че ГДБОП да не могат.  :wink: Само, че като го направят вторите по съответния начин и според законовия регламент - няма да има клинчене, няма да има увъртане, ами ще има съд. И няма да могат да философстват тогава за права, нарушаване на същите и да точат локуми, ами ще трябва да отговарят за свои доказани действия по различни точки и алинеи на НК. И не, няма да бъдат съдени за убежденията си, а за нарушаване на разни там закони, пък те да си имат пак каквито искат убеждения - никой не им пречи и няма да ги съди за това! Спешъл за Боби го пояснявам.  :lol:

Ако искат да е законно, това което на тях им е по сърце - моля, да се преборят по каналния ред, да постигнат нещата които са им толкУ важни, да практикуват същите ненарушавайки закони и забрани и тогава аз ще кажа ОК. Тъпо, или не за мен, малоумно, или не - щом е легално - нямам възражения. Ако имам чааак толкова големи възражения - мен никой не ме спира пък да се боря по същия ред и да постигна отново забрана за практиките им. Стига да мога и да имам толкова силна воля и мотивация по въпроса, че да се занимавам с това. Всеки с правата си дето се казва, ама те не са даденост и не се практикуват ей така "урболешката", без оглед на никой и нищо.

П.П. Редактирах си правописа, не мнението, да не каже някой че клинча  :lol:
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 23:06:03 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #44 -: Ноември 11, 2012, 22:22:58 pm »
Боби, стига, моля те. Раждането е започнало в 2.00ч. Защо едва в 5.59ч са се обадили на бърза помощ? 4 часа не са разбрали, че ражда ли? Пълни глупости.
Така пише във вестника, обаче там често пише неша, които са по слухове. докаот ен видя официално нещо, не бързам да соча с пръст.

Elle22,къде го видя това за ваксините и кръвопреливането? За домашното раждане ти може да си против, ама почти в цял свят е разрешено и в България ще го разрешат. То всъщност не е забранено.  Аз мисля, че е крайно време поне да махнат забраната за асистиране от тренирани за целта лица.

Жбрул, аз не смятам да споря, но ако искаш може да чукнем бас, че ще стане както аз предполагам.
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 22:30:13 pm от Bobbie »

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #45 -: Ноември 11, 2012, 22:29:52 pm »
За домашното раждане ти може да си против, ама почти в цял свят е разрешено и в България ще го разрешат. То всъщност не е забранено.  Аз мисля, че е крайно време поне да махнат забраната за асистиране от тренирани за целта лица.

дори и да има такава забрана (не съм наясно) и да я махнат - аз не мисля, че някой лекар или акушерка ще си сложи главата в торбата и ще отиде доброволно да асистира на домашно раждане. ако нещата се объркат, той ще носи отговорност. а тренираните за целта лица знаят най-добре колко много и колко бързо може да се объркат нещата.
просто не вярвам някой да се навие. те много се пазят от обвинения.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #46 -: Ноември 11, 2012, 22:31:16 pm »
Боби, докторът й го каза по телевизията.

Продължавам да твърдя, че раждането с акушерка не е достатъчно сигурно. На мен лично ми се наложи да си направя операция след епизиотомия, направена от акушерка. Не знам в държавите, в които домашното раждане е разрешено  каква подготовка има персоналът, който го извършва. Но не забравяйте, че в България не могат да осигурят дори достатъчно екипи за Бърза помощ.

И това, което е писала Jam, също.
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 22:33:56 pm от elle22 »
« Отговор #47 -: Ноември 11, 2012, 22:44:15 pm »
Бе само аз ли съм бясна? Ама много бясна?
Не доумявам тази свинщина - едни се борим да има деца, да има парички за фонда, некви кукувици освен, че съдят България почерниха живота на едно семейство с лабилна психика, едно бебе, здраво и доносено стана ангелче за тоя дет дъха и некви имагинерни идеи назад към пиродата!
Искам да видя осъдени най-накрая за тази сектанстка работа!
:x :( не си само ти бясна мила...

нямам думи за пореден път. трябва да се потърси персонална отговорност на тия кукувици  :x

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #48 -: Ноември 11, 2012, 22:49:14 pm »
 Аз не знам в  някоя държава да е забранено, въпросът е, че е забранено да е асистирано.

джам, то си има някакви критерии, които ако ги спазват, няма никой нищо да им направи. Не ги мисли, те предварително са подписали толкова документи, че каквото и да направят не могат да ги осъдят. Я ти се опитай да осъдиш лекар за грешка по време на операция примерно. Ако не е отрязал грещният крак или нещо поне толквоа фрапиращо, общо взето не можеш.

В Англия, понеже е разрешено и са направили оценка базирана на над половин милион раждания и са стигнали до извода, че когато е планирана, домашното раждане не води до повече смъртност. Всъщност цифрите са дори леко в полза на домашното, но не е статистически достатъчно и предполагам, че е понеже в болница ходят всички тежки случаи. Вие сега тук може да ми кажете ама неша се случват никой не знае  и т.н.  и аз ще се съглася, но всичката тази логика няма никаво значение, зашото цифрите говорят и те казват, че не е вярно. При неасистираното ( и непралнирано от специалист)домашно раждане обаче смъртността е много по-висока и точно това стимулира държавата, забранявайки изрично да има планирано такова.  
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 22:54:45 pm от Bobbie »

*
« Отговор #49 -: Ноември 11, 2012, 22:53:15 pm »
Боби, ако върнеш в началото тази тема точно, ще видиш моето мнение, че: най-добре да им легализират АСИСТИРАНО домашно раждане. Не защото съм ЗА да се прави това, а защото съм наясно, че по почина на въвеждане на всякакви безумни простотии у нас, защото "така било по света" и тази няма да ни подмине рано, или късно.

Само, че и да се разреши това, практиките за които говорим дотук - пак са извън закона и хората, които ги прилагат - също. Което мен лично идеално ме устройва, защото Мег и компания ще бъдат още по-затруднени в това да оправдават противозаконните си прояви. А те нямат никакво намерение да спират с тях, уверявам те! ;)
Даже аз мога да ти кажа какъв ще е следващият вопъл на същите по темата, ако се разреши асистирано домашно раждане у нас. Че е тяхно право да не желаят то да бъде асистирано от лице, завършило традиционна медицина в легално ВУЗ и притежаващо документ да практикува професията си и уменията за целта..., защото е тяхно право все пак да вярват, че такова лице при раждане им разваля "правилните вибрации". Имат ли право да вярват в това - имат. И на тая база, че имат - пак ще правят същото и ще твърдят, че го правят понеже не е разрешено законно да им асистира някоя "знахарка", боравеща с мантри, рейки и от вида. И пак ще ни съдят и така до безкрай...

*
« Отговор #50 -: Ноември 11, 2012, 22:59:00 pm »
Боби, във Франция е регламентирано по този начин - задължават акушерките, които водят домашни раждания да си правят допълнителна професионална застраховка, която е значително по-скъпа отколкото тази на стандартните акушерки. Тъй като цената на тази застраховката се калкулира в цената на раждане, която в последствие да се покрие от здравната осигуровка, домашното раждане е доста скъпо. Освен това акушерките имат право да отказват домашни раждания, както и да си подбират пациентките. Много рядко се практикува домашно раждане.
Дори и да се разреши в България по примера на Франция, и тук ще е скъпо. Кой ще си го позволи? Почти никой. И пак ще си практикуват домашно неасистирано раждане. Тогава за какво е този шум и зор, че чак и да съдят страната?

Единствената страна, която има по-голям процент домашни раждания е Холандия ( около 30%), но там са под влияние на тревата според мен. В другите европейски страни процентът е малък.

Не е редно да се използва една бременна жена за целите на организация като Родилница. Те какво направиха, за да се борят за правото на жената да роди където иска? Нищо! Написаха едно отворено писмо до министъра на здравеопазването и акушерските сдружения и толкоз. Няма кръгли маси, няма дявол.

И да ти кажа, хич не ми пука къде какво е разрешено по целия свят. Ние имаме условия, които няма как да позволят регламентиране на домашното раждане. Няма как добрите практики валидни на "белите" страни, да бъдат приложими у нас. Ще ги изброя:
 1. Няма акушерки, никой не желае да учи за тази професия, тъй като стартовата заплата е 320 лв!
 2. Екипите на Бърза помощ за София са 15!
 3. Инфраструктурата е супер зле.
 4. Неонатологиите с интензивен сектор са малко ( МД, Педиатрията).

Представи си как линейка от МД трябва да отиде до ЛЮлин и да се върне обратно - това са минимум 60 мин. и то в добрия случай.
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 23:03:17 pm от Мецани »
*
« Отговор #51 -: Ноември 11, 2012, 23:01:51 pm »
В Англия, понеже е разрешено и са направили оценка базирана на над половин милион раждания и са стигнали до извода, че когато е планирана, домашното раждане не води до повече смъртност. Всъщност цифрите са дори леко в полза на домашното, но не е статистически достатъчно и предполагам, че е понеже в болница ходят всички тежки случаи.

Същата тази статистика е изнесена и се анализира във форума на бг-мамма (точно за Англия става дума) и тя също включва и едни 30% домашни раждания, които започват като домашни, но завършват в болница. И не могат да се интерпретират по този начин резултатите от нея.  Това никак ама никак не е без значение и никак не е в полза на твърдението, че са еднакво рискови двата вида раждане.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #52 -: Ноември 11, 2012, 23:10:50 pm »
Същата тази статистика е изнесена и се анализира във форума на бг-мамма (точно за Англия става дума) и тя също включва и едни 30% домашни раждания, които започват като домашни, но завършват в болница. И не могат да се интерпретират по този начин резултатите от нея.  Това никак ама никак не е без значение и никак не е в полза на твърдението, че са еднакво рискови двата вида раждане.
Няма лошо, нека завършват, нали това е идеята, да има кой да каже дали е ок да продължи или не.  Завършват именно защото е асистирано и тренирано лице ги насочва натам. СПоред мен това, което пише дори потвърждава именно това, че проблемните случаи могат да се уловят и изпратят в болница навреме.  Или да го кажа по друг начин - в полза на твърдението е, че наличието на тази система не води до повече смъртност, така че няма причина да сме против. Аз не съм седнала да споря, че никога няма нужда от лекар, далеч съм от това точно пък аз. Казвам, че има начин да се направи обективна оценка на риска и той да бъде бурквално премахнат за тези,за които е преценено и са ги оставили да си родят у тях си.

Боби, ако върнеш в началото тази тема точно, ще видиш моето мнение, че: най-добре да им легализират АСИСТИРАНО домашно раждане. Не защото съм ЗА да се прави това, а защото съм наясно, че по почина на въвеждане на всякакви безумни простотии у нас, защото "така било по света" и тази няма да ни подмине рано, или късно.
:-). не съм чела всичко ,признавам си и извинявай Видях, че имаше пояснение специално за мен та реших да кажа, че не искам да споря на тема дали е редно или не, понеже няма разбиране на тази тема, а само на това какво е реално.
« Последна редакция: Ноември 11, 2012, 23:13:56 pm от Bobbie »

« Отговор #53 -: Ноември 11, 2012, 23:12:33 pm »
Ох, не, не мога да се сдържа, вижте, какво и отговори една.....като коментирах на стената на моята позната (с кротък тон, честно):
"Уф, стига с тия линейки вече!
А когато се узакони, със сигурност тези лекари и акушерки, които сега са в болницата и обясняват колко е опасно да се ражда вкъщи, никой няма и да ги викне да ходят в нечий дом да израждат, защото те са причината сега толкова хора да поемат риска да го правят без тях.
Но има достатъчно млади и отворени към цивилизования свят техни колеги (и сега работещи в болницата), които ще се заемат с това, не се и съмнявам."
[/url][/url]
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #54 -: Ноември 11, 2012, 23:23:10 pm »
ще се заемат с това, чушки и домати...  :lol:

нека тръгнем отначало и да си зададем някои простички въпроси.

защо изобщо някой иска да ражда у дома?

защо някой иска да ражда у дома, щом иска до себе си акушерка и линейка за транспортиране до болницата, ако нещо стане?

ако иска да е у дома заради някакви битови условия, защо тогава не тръгнем да мислим за болнични стаи, в които жените да раждат "като у дома"? жените ще си плащат за това по-специално удобство, а лекарят ще е на една ръка разстояние. хем сигурно, хем спокойно и уютно. моята приятелка от САЩ така роди - в болница, но си беше в стая, със съпруга си, каза, че акушерката наминала 1-2 пъти и толкоз... роди си сама, практически.
колко по-лесно, ефективно и дори по-изгодно би било да се оборудват "домашни" стаи в болниците. а нима в частните болници няма такива условия и сега? сигурна съм, че ако жената си плати достатъчно, ще й уредят и розов балдахин, и свещи, ако поиска. а може и да се уговори с лекаря си каквото иска - да й пее мантри дори, камо ли да не й слага системи, упойки и прочие....

защо изобщо са тия истерии, като се знае много добре, че исканията за акушерка и линейка пред вратата са неприложими?? аз мисля, че тези, дето напъват за раждане у дома, не искат лекари и медицина. те нещо друго искат...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #55 -: Ноември 11, 2012, 23:25:09 pm »
Няма лошо, нека завършват, нали това е идеята, да има кой да каже дали е ок да продължи или не.  Завършват именно защото е асистирано и тренирано лице ги насочва натам. СПоред мен това, което пише дори потвърждава именно това, че проблемните случаи могат да се уловят и изпратят в болница навреме.  

Тогава какъв е смисълът от домашното раждане, след като повечето домашни раждания започват като такива и завършват в болница? Родилката няма да роди в къщи сред аромат на лавандула, в присъствието на мъжа и децата си, а в концлагера, наречен болница. Излишен разход на медицински ресурс е това.

И не забравяй, че в България нещата ще са доста по различни. И с регламент и без регламент, правилата винаги могат да бъдат заобиколени  :wink:
« Отговор #56 -: Ноември 11, 2012, 23:29:55 pm »
Абе не разбрахте ли, че болницата нарушава аурата на бебето и остава белязано до живот!

Сега разбрах, че освен Мег и Олга Дукат учат за акушерки. Ще облъчат няколко непитни девойки и ще се почне. Ама като им почине следващия път бебе в ръцете или родилка, да си понесат отговорността!

Айде стига идиотщини, знам, че четете! Избягвате въпроси в другия форум, тук няма да отговорите. Поне пред себе си отговорете този път, готови ли сте за този риск!

Отивам да си падна на главата доброволно, барем проумея!
[/url][/url]
*
« Отговор #57 -: Ноември 11, 2012, 23:30:23 pm »
не знам, според мен това е чиста проба егоизъм подправен с доста невежество. Колко невеж трябва да си за да си спокоен в  домашна обстановка, без да знаеш ако се усложнят нещата дали ще дойде навреме линейката, дали ще стигне навреме и това малко по-малко стрес ли е? не мога да приема родилниците като загрижени за детето, което ще родят, това са жени фиксирали се в самия акт на раждането, а детето е някаква част там от цялото преживяване. Отвратена съм от тях и много притеснена за това, че продължават да промиват мозъците на все повече глуповати момичета.
*
« Отговор #58 -: Ноември 11, 2012, 23:35:51 pm »
Боби, то "специалното пояснение" към теб беше, че като пиша за съд и търсене на отговорност от разни кокошки - имам предвид не да бъдат съдени за мисленето и убежденията си по дадена тема, а за пряко нарушение на действащи закони. Да не решиш, че искам съд за някого, понеже мислел еди как си ;)

Иначе прави са всички, че въвеждането и то ефективното и безопасно въвеждане на каквито и да е практики у нас, все едно за какво - пряко зависи от наличните условия те да се случат. Не става само с "Ок, разрешавам ти", защото това е едно "ОК на книга" само, без наличните условия реално да се състои нещото. Когато няма кадри да асистират, достатъчно и надеждни спешни екипи, улици по които да се движат тези линейки достатъчно бързо, ако щеш, че и в момента стриктно следене на бременност за да се правят оценки /реални/ за коя жена хипотетично е безопасно да си ражда у дома е възможно извън проследяването по НЗОК само, да не се лъжем...
Та при такива обстоятелства, моля те, ти ми кажи какъв смисъл има да се разреши със закон нещо, за което напрактика - няма как да се осигурят условия то да се случи както в други страни? Ами не, няма как да извадим един куп пари специално по този повод, че да осигурим надеждно щенията на тези жени, за тях да купим линейки, за тях да ремонтираме основно всички пътища в страната, за тях да купим болнични хеликоптери, за тях да обучаваме акушерки и какво ли не още... Няма как да стане и да искаме.

И кукувиците, които напират по въпроса са СЪВСЕМ НАЯСНО с това ;) Те затова напират - за да може практиките им /неасистирано раждане/ да бъдат хем законни, хем ако не се случват "по реда" си - да казват, че те всичко си правят според закона, ама тя тая скапана държава просто не е в състояние да им осигури ресурсите, че то да се случва както трябва и безопасно и те затова със собствени сили правят каквото могат и така... За ТОВА става дума в случая, не за каквото ти си мислиш. Просто по-лесен за тях начин да правят неща, които ти не одобряваш мисля, ама все пак да не е тоооолкова незаконно както сега, ами още по-леко да им се разминават умрелите бебета, заради нечия глупост. Няма друго, не и в този казус!

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #59 -: Ноември 11, 2012, 23:39:17 pm »
ще се заемат с това, чушки и домати...  :lol:

нека тръгнем отначало и да си зададем някои простички въпроси.

защо изобщо някой иска да ражда у дома?

защо някой иска да ражда у дома, щом иска до себе си акушерка и линейка за транспортиране до болницата, ако нещо стане?

ако иска да е у дома заради някакви битови условия, защо тогава не тръгнем да мислим за болнични стаи, в които жените да раждат "като у дома"? жените ще си плащат за това по-специално удобство, а лекарят ще е на една ръка разстояние. хем сигурно, хем спокойно и уютно. моята приятелка от САЩ така роди - в болница, но си беше в стая, със съпруга си, каза, че акушерката наминала 1-2 пъти и толкоз... роди си сама, практически.
колко по-лесно, ефективно и дори по-изгодно би било да се оборудват "домашни" стаи в болниците. а нима в частните болници няма такива условия и сега? сигурна съм, че ако жената си плати достатъчно, ще й уредят и розов балдахин, и свещи, ако поиска. а може и да се уговори с лекаря си каквото иска - да й пее мантри дори, камо ли да не й слага системи, упойки и прочие....

защо изобщо са тия истерии, като се знае много добре, че исканията за акушерка и линейка пред вратата са неприложими?? аз мисля, че тези, дето напъват за раждане у дома, не искат лекари и медицина. те нещо друго искат...

Направо ми четеш мислите...