Д-р Даскалова упорито "не иска да проумее" колко "полезни и хубави" са всички тези регулации по въпроса със секциото и още "по-хубавия и обективен начин", по който се решава у нас кой е за секцио, кой не е. Това също е един още "по-хубав и полезен механизъм", да се дават и взимат пари "под масата" в родните болници, важен и "прекрасен" момент! Освен това, така се "осигурява" на повече майки възможността да раждат естествено, без оглед какви ще са последствията от това за тях самите и децата им. Което само по себе си е една важна победа на госпожите от "Родилница", като за същата - те персонално нямат заслуги. Т'ва е бонусче.
Все пак не бива да забравяме,че става ли дума за раждане - "най-важно" е да е "натюр" всичкото, щото другото е по презумция вредно и опасно, че и по-скъпоооо
Останалото са "супер незначителни" подробности от пейзажа...
Ама тя какво ли разбира Д-р Даскалова от тези неща все пак, тя си е един "прост лекар", не да е "гуру", "хомеопат", "енерголечител" и нещо там екзотичничко малко от малко, че да се взима мнението й под внимание. Така де!
И понеже аз раждах с планово секцио
в частна болница, в която
напълно важат регулациите по въпроса на кого да се прави и да не се прави такова...т.е. мотиви от сорта, "ама то е измислено така, че да не се източват излишно пари от НЗОК с дейности, които не се налагат по медицински причини, ами ей така заради нечий каприз само"...НЯМА!
Бих искала да запитам "блюстителките на човешки права" в темата следното нещо. Аз пък нямам ли също право, както мераклийките да раждат по диваните у дома си, да реша САМА как предпочитам да се случва нещо със собственото ми тяло? То си е мое тялото и ако искам да раждам оперативно - имам право да си го избера като начин и без грам медицински показания за това, особено като си го заплащам от джоба.
Това е легална медицинска практика все пак, ако рискувам своето здраве и живот с операция, която не е наложителна - то си е мое право това, лекарите са длъжни само да ме уведомят за риска. Бебето преди да се роди, както вече разбрахме няма никакви права за нищо, права имам САМО АЗ. Но дори и да се гледа малко от малко кое е в интерес и на детето - то си е доказано безопасно за него, да си се роди по оперативен път, та дори рискът от внезапен сакатлък, който е възможен при естествено раждане му е спестен на въпросното бебе.
ОбачИ много странно, аз все още нямам право да отида в никоя болница и да кажа: "Искам секцио, защото така искам да родя", ами трябва да се намерят медицински показания за целта и пр. Повтарям, дори в частна болница, където си го плащам аз този каприз.
П.П. Май и аз трябва да заведа един иск по въпроса в ЕСПЧ и съм 99% сигурна, че ще се реши в полза на моите искания. Правата са си права, всичко друго е шикалки, знаете.
И като спечеля по този иск, ще подам друг с претенции, да ми се осигури раждане по оперативен път у дома, при спазване на всички стандарти за безопасност възможни в болница. Без това да го заплащам допълнително, има си хас! Щото пък така ми харесва на мен...