0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Съдят България за забраната за домашно раждане
« Отговор #180 -: Ноември 13, 2012, 11:38:34 am »
Точно така, поради факта, че БГ е бедна и изостанала държава, средствата за здравеопазване трябва да се изразходват целево, като целта "домашно раждане" я игнорираме на този етап.
Който не му харесва да отиде в чужбнина да ражда "по домашному" - границите са отворени.
Може на Запад, може и в Уганда - кой където иска! Демокрация!
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #181 -: Ноември 13, 2012, 11:40:06 am »
ra40 напълно съгласна, който иска да капризничи, да се прави на различен , да си задоволява егото, да се прави на специален и какво ли още не дори и граничещо с извращение ( онова с плацентите и не искам даже да помня какво още). Та същите такива да си плащат , да си плащат солено. И не ме е грижа от колко цивилизовани страни (като споменатата швейцарка , дето държала еди си какво в сол)са дошли тука да ни показват как се ражда в домашни условия , не ме и грижа какво правят в Англия, САЩ, Канада,.... това тук си е нашата България, нашия двор (ко ще и заден на Европата). Най малкото не сме дорасли (чисто икономически за такива опции). Не можем си финансираме болничните заведения и специалистите , та да пилеем пари за някоя си кукувица решила да си ражда в къщи. 500 лекари се дипломират на година и 500 лекари емигрират в чужбина. Това за статистиката, щото има хора които много държат на статистиките. На фона на недостига вече на лекари (та и акушерки), и както се очертава да станат изчезващ вид някой да стои диван чапраз часове наред, да се опитва да направи само с голите си ръце нещо по усложняващ се случай, да дреме шофьор и линейка (на фона на също недостигащите такива), че после и да препускат през родните ни дупки , че пази боже не успеят и загубят невинна душа - закъснели ..... как ще живее после тая кукувица, с каква мисъл и ще си прости ли някога ..... заради "дистреса" и лиготии някакви.
И не знам как има хора дето само като напуснат границата стават по "особено" мислещи. Тука е така, там е така, ама онова трябва, а това не трябва, айде ако обичате - място за сравнение няма. Ама изобщо не ме интересуват "чужбинските" статистики, особено както монетата се гледа само от едната страна.Всичко опира до манталитет, история, традиции, икономика все особености от които няма как да премахнем (щрак с пръсти) за да се превърнем в "западняци". Не стаааава.
Много точно!!!
*
« Отговор #182 -: Ноември 13, 2012, 11:48:46 am »
Вече попитах в "моториката...", но ще попитам и тук, понеже и двете теми стават идентични
Какво, простете ми, ще се случи с "асиситираното от медицинско лице раждане в къщи", когато бебето се увие около пъпната си връв, започват да се губят тоновете му и се налага спешно секцио???
Как и за колко време ще се дотътрузят родилка, акушерка и не знам още кой си до болница??
Мисля че зададох прост въпрос и държа на прост отговор.
*

julia_m

• 665
« Отговор #183 -: Ноември 13, 2012, 11:49:14 am »
http://www.dw.de/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82/a-16373996
Точно така!
Преди да се юркат да защитават погазените права на някоя ненормална фръцла, дето си мисли, че е лошо акушерката да й се скара, защото се държи като побъркана, нека първо се сетят че поставят на карта живота на неродено дете, човек, нищо че го водят биологичен отпадък, ако умре при раждане...    
*

julia_m

• 665
« Отговор #184 -: Ноември 13, 2012, 11:59:07 am »
Вече попитах в "моториката...", но ще попитам и тук, понеже и двете теми стават идентични
Какво, простете ми, ще се случи с "асиситираното от медицинско лице раждане в къщи", когато бебето се увие около пъпната си връв, започват да се губят тоновете му и се налага спешно секцио???
Как и за колко време ще се дотътрузят родилка, акушерка и не знам още кой си до болница??
Мисля че зададох прост въпрос и държа на прост отговор.

Е как каво ще стане- най-вероятно детето ще даде фира (колкото и грубо да звучи), а след това майката и таткото ще скочат да съдят асистиращия и държавата, единия, че не си е свършил работата. Държавата, че не е осигурила компетентно лице, че пътищата били разбити, че улиците били задръстени, че болницата не им е във входа и т.н., както каза някой по-горе и последния да затвори вратата ...
Когато искаме нещо - то трябва да знаем до каква степен това нещо е приложимо в нашите условия. Пак ще се върна на темата с емигрантите - там, където сте вие мили дами, нещата стоят по съвсем друг начин.Сигурна съм, че преди да се е стигнало до там да дават избор на майките да могат да родят у дома, в болница или в родилен дом и там нещата са стоели по същия начин - имало е само болници с персонал в тях, но полека лека начина на живот и преди всичко съзнанието на хората и не на последно място финансовите възможноти са позволили да се стигне и до този избор. И освен това самите вие казвате, че не е безплатно, докато както разбирам аз от всичко написано - тук се цели точно това - да го има този избр и  той да е поет от държавния бюджет, което е тотално абсурдно поне при нашите условия!
Аз предлагам първо да си спретнем здравната система - да се създадат механизми, които да позволят адекватно и разумно разходване на средства пък тогава, ако се стигне до там, че здравеопазването има излишни средства, да ги насочат в осигуряване на такива заведения и създаване на такива условия - до тогава, който му  е по-важно личния му комфорт - да ходи да си ражда където намери за добре.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #185 -: Ноември 13, 2012, 13:31:57 pm »
Чандра, ти в българска линейка качвала ли се се? Те са толкова стари, амортизирани и непроходими.. Едно е колата на БНТ и някоя друга телевизия, друго раздрънканата линейка на 100 години. Нямат база за сравнение.
Мецани, просто знам пътя до това село - ходила съм там и с личната си кола и с раздрънкано такси (лада, например) и всякак. Селото е на около 8км. от центъра на гр. Габрово и напълно достижимо с всякакъв транспорт. Споменатото семейство живее там през лятото, а през зимата обитава апартамента си в центъра на Габрово. Интервюто беше направено през лятото, детето вече беше поотраснало и разискваният проблем всъщност беше, дали е безопасно за едно дете да живее там - на село, "в дън гори Тилилейски"... Но бебето се роди в Габрово, не на Гергини. Аз просто се изумих от това, какво могат да сторят журналистите... Не, че одобрявам решението на младото семейство, но това съм им го казвала лично, аргументирала съм го и съм чула и тяхното мнение относно моите съображения. Много е лесно да сме крайни, когато говорим за непознати... :)

Иначе лично аз съм против домашното раждане. (Даже ако един ден се случи да съм бременна и мога да избера секцио, сигурно бих го предпочела, не знам)... Но съм и с ясното съзнание, че не всички трябва да мислят като мене, да имат моите страхове, проблеми и прочее. Като цяло колко рисково може да е домашното раждане би могла да прецени само науката - медицината, статистиката и т.н., а не раздумката в някой форум. Какви средства би отнело то - също...  Колко рисково може да бъде едно конкретно раждане - това също в известна степен може да бъде преценено от лекари. И по-добре от лекар да се преценява, отколкото пациентите сами да решават тези неща... Разбира се, всеки от нас има право на лично мнение...

И според мене въпросът не е в това, дали да се забрани или да се разреши раждането в домашни условия, тъй като то просто НЕ Е ЗАБРАНЕНО от закона... То си е ПОЗВОЛЕНО и който иска, ще се възползва от това. Но онези (5%), които биха раждали асистирано у дома - те нямат право да избират, това е... Jbrul казва, че нямало как да се търси отговорност на родилите у дома, а аз си мисля, че вероятно има начини - както се търси отговорност на майка, която остави детето си в контейнера или застраши живота му умишлено или неумишлено, така раждането без (поне да е направен опит) да е потърсена помощ би могло да се счита за застрашаване живота на бебето. Частни случаи, завършващи трагично, винаги ще има. Въпросът е, законът как урежда тези неща и дали е помислил за всички възможни ситуации...

Разбира се, това е мое мнение и споделено в подфорума за раздумка. :)

П.П. Мецани, във връзка с плацентата - явно за едно и също става дума. Аз не го знам този форум "Родилница", но дори и еднакви идеи да проповядват с Лаура (нямам представа), източниците им са различни - както споменах, жената не знае български и освен това не пише по форуми.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #186 -: Ноември 13, 2012, 13:46:45 pm »
Чандра, аз не съм запозната с бюджета за АРТ, но до колкото знам е ограничен, освен това се искат една камара документи, за да ти платят трите процедури, нали така. Не може всеки на когото му скимне че иска ин витро да скочи и да иска пари от държавата, за да си избере дете(както цитира М.Бенатова).
Юлия, наясно съм с това... :) Аз дори в момента трябва да заплащам за опитите си сама, тъй като вече съм на 40 години, а в Германия (където живея в момента) това е прагът за финансиране. Така решили хората, такива са сметките на тукашните здравни каси, трябва да го приема... Въпросът е в това, че много други граждани, които нямат репродуктивен проблем, могат да сметнат опитите ни да заченем чрез АРТ за "прищявка" и да кажат, че не искат да "им се бърка в джоба". Незапознатите няма как да знаят подробности около финансирането (това се отнася и за нас, когато обсъждаме други теми)... Всеки може да сподели мнение. Ставаше дума за това, че трябва да се защитават правата и на малцинствата... (А за мене лично "целесъобразност" понякога е кофти дума (като си помисля в исторически план, поне)... )
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #187 -: Ноември 13, 2012, 13:53:03 pm »
Най-лесно е да се напише регламент, но дали ще е осъществим с условията, които имаме?

Ще ни осъдят, че не е разрешено асистираното домашно раждане и какво ще трябва да направим? Ще платим солената глоба и ще трябва в рамките на определен срок да започне да се практикува. И тъй като нито можем да си оправим инфраструктурата, щото няма пари, нито можем да направим атрактивни заплатите, за да преодолеем недостига на акушерки, нито можем да закупим нови, хубави и оборудвани линейки за цяла България, щото пак няма пари, какво ще се случи?

Отделно трябва да се отделят пари за обучаване на медицински персонал за асистиране при домашно раждане, да се закупят акушерски чанти, оборудвани с необходимия инструментариум. И това е само на пръв поглед. Кой знае още колко неща ще трябва да се променят.

Не можем да искаме от най-бедната страна в ЕС за приложи добрите практики на белите страни.
*
« Отговор #188 -: Ноември 13, 2012, 13:54:10 pm »
В допълнение, нито един уважаващ себе си лекар не би могъл да бъде сигурен предварително как ще протече едно раждане. То може да започне напълно нормално и в последствие да се появят усложнения.
И нито един лекар не би могъл да гаранира предварилено на която и да е родилка, че раждането ще е нормално и поради това може да протече в домашни условия (само със асистирането на медицинско лице, була или както и да се наричаше там...)
Точно и поради тази причина, преди тази дейност да се осъществява в болнични заведения се е казвало, че когато ражда една жена е с единия крак на онзи свят ( предполагам, че сте чували тази сентенция )
И затова рискът е голям и неоправдан.
И въобще изобщо както се казва - просяците нямат избор, изостаналите и бедни държави имат рестрикции на предлаганите екстри - те това е една есстра, която си плаче за орязване.
КОйто не му харесва има право на избор и избора е да ходи в чужбина - на Запад, в Уганда или където пожелае - границите, слава Богу са отворени.
*
« Отговор #189 -: Ноември 13, 2012, 14:25:23 pm »
Chandra Не знам кой го интересува твоите познати къде живеят зимата и къде лятото. Ако ще и да живеят врата до врата с родилното отделение , даже и да елиминираме фактора раздпадащи се линейки и улици като след бомбандировка. Факта че тези хора държали плацента в сол и са повикали лекар, който да гледа и да се кръсти (въобще защо са го викали), поп по-добре щеше се справи сигурно ... Този лекар някой пита ли какво е преживял? Просто един страничен наблюдател, който вместо да виси и кръсти там можеше да е бил нужен там където му е мястото. А не дай си боже стане беля и човешки и професионално се намеси и с голите си ръце не може да направи това което се прави в едно родилно ....? Кой после ще пострада? А? Лекаря: 1-во нарушил закона и 2-ро като нищо ще го изкарат като некадърник "изтървал" нечии живот. Същите тези журналисти които коментираш ти. Поведението на въпросното семейство не се вмества в моята "рамка" на нормалното, кой каквото ще да ми обяснява. И за какво тая плацента в сол? Инфектирана или не , ама простете невежеството какво значение има постфактум. Ако са толкова високоинтелигентни и прогресивни хора, още повече тя - дошла от една доста по-цивилизована и технологична страна, не знаят ли какви са рисковете да се объркат нещата, макар до последно да са били като по учебник? Да им е живо и здраво детенце.
Човек по пътя си да се сдобие с най-ценното нещо на света няма ли поне да се опита да елиминира възможните рискове.
Сама по себе си всяка една бременност е патология за организма на жената. Да устроена е така - да ражда, но не е нормалното физиологично състояние. Т.е. рискове бол.
Нека да им разрешат на кукувиците да раждат където и както си искат с лекар и акушерка под ръка, но да плащат солено (повтарям се). Нооооо лекарите/акушерките да не носят пълната отговорност.

« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 14:33:54 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

julia_m

• 665
Re: Съдят България за забраната за домашно ра
« Отговор #190 -: Ноември 13, 2012, 14:40:35 pm »
Чандра, аз не съм запозната с бюджета за АРТ, но до колкото знам е ограничен, освен това се искат една камара документи, за да ти платят трите процедури, нали така. Не може всеки на когото му скимне че иска ин витро да скочи и да иска пари от държавата, за да си избере дете(както цитира М.Бенатова).
Юлия, наясно съм с това... :) Аз дори в момента трябва да заплащам за опитите си сама, тъй като вече съм на 40 години, а в Германия (където живея в момента) това е прагът за финансиране. Така решили хората, такива са сметките на тукашните здравни каси, трябва да го приема... Въпросът е в това, че много други граждани, които нямат репродуктивен проблем, могат да сметнат опитите ни да заченем чрез АРТ за "прищявка" и да кажат, че не искат да "им се бърка в джоба". Незапознатите няма как да знаят подробности около финансирането (това се отнася и за нас, когато обсъждаме други теми)... Всеки може да сподели мнение. Ставаше дума за това, че трябва да се защитават правата и на малцинствата... (А за мене лично "целесъобразност" понякога е кофти дума (като си помисля в исторически план, поне)... )
Само дето в единия случай всичко може да се докаже с документи (необходимостта от АРТ процедура), а в другия случай си е чиста прищявка наистина и то не защото някой си може да реши така, а просто защото е така.
« Последна редакция: Ноември 13, 2012, 14:47:17 pm от julia_m »
*
« Отговор #191 -: Ноември 13, 2012, 14:47:16 pm »
аааа много моля нека не сравняваме ин витро процедурата, която за 99% от двойките прибягнали към нея е единствения начин да имат дете, още повече че това е доказано с медицински излседвания, операции и т.н., с прищявките на някоя кукувица, която решила, че иска да ражда в къщи, защото в болницата и се карали... Айде моля ви се, няма нищо общо едното с другото, че от моите осигуровки и данъци да плащам на всички луди да раждат където им скимне.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #192 -: Ноември 13, 2012, 15:07:07 pm »
О, това е от прехвърлените мнения от съседната тема. Ставаше въпрос за "малцинства" - ЕДИНСВЕНО в тази връзка направих реплика, че и нас може мнозинството да не ни разбира, да смята, че е по-добре "да осиновяваме, щом природата така е отредила за нас"; че "сигурно сме си заслужили репродуктивните проблеми - я с грешно поведение, я с нещо друго" (и такива мнения има доста);  че "имаме проблем, защото сме си гледали живота и сме се сетили кога да раждаме"; че "не трябва да се месим в Божиите работи"; че АРТ-пациентките са "кукувици, които са фиксирани от идеята за забременяване" и т.н. и т.н. Дори журналисти като Бенатова не си направиха труда да научат, какво ВСЪЩНОСТ представляват самите АРТ процедури и говорят за "бебета по поръчка"... Хората може да смятат, че НЕ ЖЕЛАЯТ да финансират с данъците си нашите фикс идеи...  И в крайна сметка НЕ мнозинството от гражданите решава, дали дадено МАЛЦИНСТВО има нужда от подкрепа - правна, финансова и т.н. Вярно е, по света има много пациенти с репродуктивни проблеми, но и 5 двойки да бяха, нима нямаше да заслужат подкрепа, защото са "малцинство"?

А директно за домашните раждания аз мнението си го казах...

*
« Отговор #193 -: Ноември 13, 2012, 15:07:20 pm »
Лично познавам само един екземпляр родил в къщи - напълно луда жена с всички прилежащи йоги за бременни и бебета, чакри, аури и ЕБХта. Твърдо съм против и го намира за прищявка, а не право.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #194 -: Ноември 13, 2012, 15:17:16 pm »
П.П. Ето това е мнението ми по темата тук - мнение на "редови гражданин", пишещ в подфорум за "раздумки":

И според мене въпросът не е в това, дали да се забрани или да се разреши раждането в домашни условия, тъй като то просто НЕ Е ЗАБРАНЕНО от закона... То си е ПОЗВОЛЕНО и който иска, ще се възползва от това. Но онези (5%), които биха раждали асистирано у дома - те нямат право да избират, това е... Jbrul казва, че нямало как да се търси отговорност на родилите у дома, а аз си мисля, че вероятно има начини - както се търси отговорност на майка, която остави детето си в контейнера или застраши живота му умишлено или неумишлено, така раждането без (поне да е направен опит) да е потърсена помощ би могло да се счита за застрашаване живота на бебето. Частни случаи, завършващи трагично, винаги ще има. Въпросът е, законът как урежда тези неща и дали е помислил за всички възможни ситуации...

*
« Отговор #195 -: Ноември 13, 2012, 15:23:04 pm »
Aз пък отново напомням, че в случая изобщо не може и дума да става за погазване на ничии права!!!

Какво искат жените натискащи за узаконяване на т.нар. "домашно раждане"? Искат процесът да не бъде "форсиран без нужда" от медицински лица. Тук между другото възниква въпросът, как хора нямащи компетенции за това, могат адекватно да определят кога има и кога няма нужда от лекарска намеса. Но и към момента си има формуляри, които родилката попълва и подписва, там е изрично упоменато какво тя не желае да се прави с нея и бебето в хода на раждане и никой няма право от медицинския персонал да пренебрегне тези й желания. И никой не го прави, защото подлежи на съд при "самоинициатива". ;) Лекарите имат право да се намесят по свое усмотрение само при пряк риск, да настъпят трайни увреждания, или смърт за родилката и бебето. Лекарите нямат право и сега, ако родилката не желае това да й предизвикат раждането с медикаменти при все, че опасно преносва, нямат право да прилагат анестезия щом тя не желае такава. Радетелките за "домашно раждане" искат определен тип отношение и добри обноски от страна на персонала. Искат член/членове на семейството им да бъдат до тях в този момент, до тях да има "дула" или друг вид "знахарка", искат да не бъдат отделяни от бебетата си нито за секунда и други пак от този сорт. И сега няма нито един закон, който да забранява на тези жени гореизброеното - следователно няма как да си говорим за нарушени и отказани права, след като очевидно няма такова нещо.  8O

Засега, по обективни причини, горепосочените права, които имаме и ВСИЧКИ ние - не могат да бъдат приложени, при спазване И на правото им, в случай на нужда да получат /те и децата им/ квалифицирана медицинска помощ. Т.е. налично е ограничение по прилагане на дадени права "по целесъобразност", а не е като да няма такива права! Това ограничение се изразява, в отказ на държавата да им спазва всички описани дотук права в собствените им домове/а не по принцип/, понеже държавата е в невъзможност да спази И правото им, да получат навременна и адекватна медицинска помощ в случай на нужда в домовете си.

Та държавата се държи повече от отговорно и с желание да осигури изпълнение на всички права на гражданите си, а не обратното, както бива изкарвано от някои тук!

Тези радетелки за "домашно раждане" имат и изискването също така, да не заплащат отделно, допълнително, да доплащат и изобщо...извън осигуровките си в НЗОК - те са против да дадат и една стотинка "отгоре" раждайки у дома, но не се отказват от правото си на медицинска помощ в случай на нужда.

Как аджеба държавата да им осигури и едното и другото едновременно, като тази същата държава - просто няма пари за целта! Тук не става въпрос за искане, а за можене все пак, какво толкова неясно и неразбираемо има за някои - наистина се чудя.
Дори в дадените като пример дотук държави, където се практикува "домашно раждане", при все че същото е подсигурено чисто финансово и изобщо ситуацията в тях като цяло е "друга бира" - също беше посочено, че подобни "екстри" и прищевки се доплащат, или поемат финансово напълно от желаещите да ги имат. У нас обаче, желаещите асистирано домашно раждане - не искат да поемат финансовите разходи по прищевките си, а настояват те да за сметка на всички граждани и данъците на всички граждани. Това в условия на хронично недофинансирана и едвам кретаща здравна система, което дори не е "обществена тайна".  :?

Видяла жабата, че подковават коня... :lol:

П.П. Говоря тук за желаещите АСИСТИРАНО домашно раждане само.

За другата групичка, мисля е излишно да коментираме и не вярвам да има между вас някой считащ, че и това трябва да се узакони, за да не "настъпим правата" на хора годни за освидетелстване в първия психодиспансер. При това не какви да е откачалки, а откачалки застрашаващи детски живот с практиките си!!! Тук "радетелките за права", защо не се присетят за хартите и конвенциите за защита на най-беззащитните, както охотно го правят, ако опрем до "циганския въпрос".

П.П.-2
Jbrul казва, че нямало как да се търси отговорност на родилите у дома, а аз си мисля, че вероятно има начини - както се търси отговорност на майка, която остави детето си в контейнера или застраши живота му умишлено или неумишлено, така раждането без (поне да е направен опит) да е потърсена помощ би могло да се счита за застрашаване живота на бебето. Частни случаи, завършващи трагично, винаги ще има. Въпросът е, законът как урежда тези неща и дали е помислил за всички възможни ситуации...

Не казва Jbrul ;) И Jbrul също не намира разлика между това да си хвърлиш бебето в контейнера и умишлено да му застрашиш живота /или причиниш смърт/, защото дори не си направил опит да потърсиш компетентна помощ започвайки да раждаш у дома.
Проблемът иде оттам, че поради спецификата на ситуацията, а именно процесът наречен естествено раждане, е почти недоказуемо т.е. невъзможно да се съберат доказателства, които да издържат в съда, че да бъде подведена под отговорност въпросната жена за деянията си. Тя може да твърди примерно, че се е намирала сред голо поле на пикник когато е започнала да ражда "неочаквано", че не е имала под ръка мобилен телефона да извика линейка, че не е имала автомобил да стигне до болница, че принудена от обстоятелствата е родила неасистирано и след цялата тази драма е успяла да се добере лазейки на 4 крака до първия спешен център с мъртво дете в ръцете. Демек - малшанс. Медицинска експертиза може да установи само дали тази жена е родила, или не, а не колко време е раждала, кога и къде е започнала да ражда и пр. Оттам - трудно да я осъдим за деянието й.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #196 -: Ноември 13, 2012, 15:24:15 pm »
Дори журналисти като Бенатова не си направиха труда да научат, какво ВСЪЩНОСТ представляват самите АРТ процедури и говорят за "бебета по поръчка"... Хората може да смятат, че НЕ ЖЕЛАЯТ да финансират с данъците си нашите фикс идеи...  

"бебета по поръчка" не знам Фонда(респ. ЗК)да ги плаща. По отношение за останалите такива като нас в този форум, мисля че по-скоро са малцинство тези, които мислят  това за наши фикс идеи.

И за да не е спам , мисля че много малко от нас познават такива кукувици, раждащи по къщите си. Вероятно цялата бройка е нищожно малка, ноооо и едно такова малцинство може, и е в правото си (за жалост)да осъди да плаща и без това изтерзаната ни държавица. Факт.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #197 -: Ноември 13, 2012, 15:37:05 pm »
"бебета по поръчка" не знам Фонда(респ. ЗК)да ги плаща.
Е кои са тези "бебета по поръчка", дето не ги плща Фонда?  :D Тези, описани от Бенатова ли? ;)

Jbrul, съгласна съм с тебе и точно затова моето мнение е, че узаконяването на асистираното домашно раждане би довело само до положителна промяна -(Ако в такъв един случай родилките са ДЛЪЖНИ да уведомят медицинско лице)...  Желаещите да раждат в домашни условия са толкова малко (по някои данни 5%), че няма как да ощетят драстично бюджета... А така поне ще носят отговорност онези, които го правят без лекар...
Иначе хипотетичните ситуации, как някой ражда на полето много ме развеселиха. :) Ти колко време преди термина си беше нагласила чантичката за болницата? Чак пък такива изненади...  :? Изненадите обикновено са свързани с усложнения, а лекари имат право да асистират при усложнения...

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #198 -: Ноември 13, 2012, 15:40:29 pm »
Пак не схващате, обаче! България НЯМА ЧОВЕШКИ И ФИНАНСОВ РЕСУРС ДА ПОДСИГУРИ АСИСТИРАНО ДОМАШНО РАЖДАНЕ В МОМЕНТА!!!!!!!!! Колко по-ясно и с колко по-големи букви да го напиша?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #199 -: Ноември 13, 2012, 15:43:47 pm »
Чандра, достъпът до медицинска помощ е право, а не задължение, освен в редките ситуации на поставени под запрещение лица, психично болни и малолетни по желание на родителите им. Няма как права да бъдат вменени като задължения. С други думи всяка бременна има право да роди където поиска и без да търси квалифицирана помощ от лекар или акушерка, както това се прави от както се помня и досега, просто циганките не са атрактивна група за малоумната журналистика у нас.

Споменаването на Бенатова в този форум може да бъде само като пример на изключително тъпа, продажна и нечистоплътна журналистика.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу