дааам, верно ако някой сега захранва ще му се скъсат нервичките
.
За майките, които сега захранват, ето общите правила, примесени с някои практични съвети:
- захранване означава всяка храна, която не е кърма или АМ, това включва и сокове, въпреки че са течни
-започва се според някои след 4ти месец, според други от 6тия, така че това е спорна тема, но според повечето педиатри след 4 месеца няма проблем. питайте педиатъра си какво препоръчва
- не се дават сокчета, те само изместват течните хранения. Няма сок, в който да има повече витамини, от колкото в кърмата или в АМ, така че нищо не изпуска детето, а само ще загуби.
- всяка храна се дава по отделно - целта на това е ако има алергия да знаете от какво е. Ако дадете 2 неща заедно за първи път, ако има алергия няма да знаете от кое е и трябва и двете да ги спрете.
- започва се с по 1-2 лъжички, пак по същата причина, ако има алергия да не прекали, като постепенно се увеличава количеството в следващите дни
- не се дава мед до една годинка, понеже може да има спори на опасна бактерия, която причинява ботулизъм, неясно защо само при бебетата, но го има и по-добре човек да е внимателен
- не се дава мляко - целта е да не замести млякото АМ или кърмата. до края на първата година млечната храна трябва да е или кърма или АМ, след това вече се разрешава мляко.
- няма никакво значение дали ще дадете първо зеленчуци,плодове или каша. Колкото лекари, толкова и схеми. Някои хора предпочитат да започнат със зеленцчуци, защото са по-безвкусни и вярват, че по-лесно ще ги приемат, от колкото ако вече им е дадено сладко с плодовете, други не смятат така, въпрос на лични предпочитания. Може пък да искате да дадете пъро зеленчук, после плод, после пак зелекчук и т.н, ваша си работа, не е грешно. Не бих започнала с нещо, което моеж евентуално да запече, като бабан примерно, понеже ако се запече нямате какво да му дадете, като не сте захранили с друго.
- глутен по последните препоръки ( те непрекъснато ги сменят, ама това е друг въпрос) е добре да се даде до края на 6тия месец.
- ако децата имат кръвни роднини с алергии, екзема или астма, се препоръчва да се изчква с храните, които са най-често срещани алергени, да се внимава и да се наблюдават по-внимателно, поради семейната обремененост ( казвам астма, защото тя може да се причини от екземата като бебе, а човекът да не знае, че е имал екзема, но астма ше знае, че има)
- естествено, ако детето получи алергия от нещо, ведната трябва да се преустанови даването на тази храна и да се консултирате с лекар
-всичко друго, определяно като тежка храна влиза в раздел по желание, няма ограничения от медицинска гледна точка, но всеки се решава какво да даде.Няма трайно увреждане от други храни, но има храни, които може да подразнят някое дете. Ако детето го боли коремчето от някоя храна, естествено е да не повтаряте известно време.
- и едно правило от мен
- това, че сте дали някоя храна и не е имало алергия, не е гаранция , че по-късно няма да има към нея. Така че наблюдавайте си детето при всички положения и няма да сбъркате.
Ако нещо съм забравила, подсетете ме, но мисля, че това е.
Симптомите на алергия се появяват от няколко минти до 1-2 часа след като е поета храната, Ако нещо се появи след 2 дена, не е от това. Симптомите са обрив, зачервяване на кожата, повръщане, суха кашлица, свирене( астма) при дишане,подуване на езика или устните, проблеми с дишането. Ако детето получи някой от описаните след сухата кашлица ( включитлено и нея) аз бих го завела на лекар веднага.