м-и , аз съвсем сериозно не виждам нищо "странно" в морските храни, в смисъл нищо по-странно и различно няма в тях от всяка друга храна която даваме, различна от кърма/АМ. По-скоро за нас в България, морските дарове се явяват вид "екзотична храна", защото не ги добиваме/произвеждаме в мащабите на някоя "морска държава", не са ежедневно на масата ни и оттам някак ги водим..."друга категория храни". А те не са.
Помисли малко, ако живееш в държава където яденето на риба и други морски храни е ежедневие и е толкова нормално на трапезата да има това, както у нас е нормално да има картофи и салати, дали ще ти е странно, че някой яде морски дарове, или ги дава на децата си? Едва ли. Нашата национална кухня се представлява приоритетно от определен вид храни, националната кухня на друга държава се представлява приоритетно от друг вид храни, които у нас просто хапваме рядко, защото са скъпи например, не се продават масово, не ги отглеждаме/добиваме на своя територия и пр. Това, че масово у нас не се яде еи какво си - не го прави автоматично неподходящо, вредно, опасно и абсурдно за даване на деца. Или ако някой дава такава храна на детето си не може да се заключи, че този същия е неграмотен и безотговорен родител.
Аз за никъде не съм бързала захранвайки, но и нищо не съм бавила, без да имам и едно разумно основание да го правя.
Боби като каза как Ивана ядяла шкембе се сетих, че и Дани му налита. За шкембе-чорба говоря. Аз на дърти години проядох и сега съм огромен фен на същата. Често готвя такава, Дани си хапва с кеф вкл. с чесън в нея /само люто не му слагам/. Не мога да кажа, че нещо полезно и жизнено важно за храненето му има в една такава супа, в нея няма и нищо което да е вредно обаче, вкусна му е, яде си я с кеф. Има държави, в които всички карантии заминават за приготвяне на храна за домашни любимци и за хората там е пълен абсурд, че това може да се готви и яде от хора. У нас има хиляди рецепти за карантии и субпродукти - то дробчета, черва, свински уши на скара, на тиган, биволски опашки в гърне, вратни жили, агнешка главичка, свински крачета...в редица заведения се предлагат в менюто и се водят деликатес при това. Уверявам те, че хората в чиито дъражви да има сьомга, калмари и скариди на масата е толкова нормално, колкото у нас да има пържени кюфтета, пиле на фурна и свински пържоли - биха се оцъклили, ако им предложиш да хапнат някоя карнатийка от горепосочените.
Което изобщо не прави въпросните неща опасни за ядене, а просто на хора които не са свикнали да ги ядат би им се видяло странно, като храна.
Та нека не бъркаме наистина понятията. Едно е дадена храна да ти се вижда странна на местна почва, съвсем друго е тя да е наистина неподходяща, опасна, вредна за дете. Ето, дори от това, което
Боби е постанала е видно, че в списъка с най-често срещани алергени са "на един кантар" и морските храни и други, които ние тук масово даваме на децата си и ги намираме за съвсем подходящи. Към какво точно и дали ще има алергия някой - Божа работа дето се вика, ние като родители можем само да наблюдаваме внимателно и да си имаме едно наум, ако нашето отроче вземе, че се обрине от еди какво си, или нещо по-страшно да стане.
Както аз съм внимателна относно ядки, заради споделеното в предишния пост по повод даването на фъстъци и неясния обрив. Много съм внимателна даже, защото вече два пъти е ял фъстъци и при евентуален следващ прием, ако наистина Дани има алергия - мога да очаквам много по-тежка и остра реакция. Да не му давам редица храни до две, три, пет години от "предпазливост" - не виждам какво печели той, или аз честно казано. Нямало да знам, че вероятно не му понасят фъстъци на година и половина ,а ще го науча след още година и половина да кажем, но реакция все ще има, ако е склонен да прояви алергия към нещо си. Както
Стефи сподели, нейният колега на 25 години се подул и тръгнал да се задушава от шам фъстък, та отлагането на приема на нещо не е като да се избегне риска от алергична реакция.