Ох пусти калмари
Понеже вече се уточни, че те не са някаква необходима за балансираното меню на детето храна и кое в морските храни изобщо се счита за неподходящо за деца - няма да се занимавам с това аз лично.
Записки кое кога съм давала, водих до 10-я месец, та сега карам по спомени. Риба дадох преди годинката и давам редовно и сега. Приготвена по всякакъв начин, вкл. моят син обича маринована риба със зехтин и лимонов сок. Не съм имала никакъв проблем с коя да било риба, която е ял - все едно какъв вид.
Беше малко над годинката когато яде калмар. Аз обичам калмари и често купувах от "Била" една таква салата, от деликатесния им щанд. Калмари на шайби в някаква марината, бяха приятно овкусени и крехки /вероятно от нея/ т.е. при дете което дъвче добре - стават за дъвкане както и всяка друга по-твърда храна. Т.е. поне моето дете е яло калмари, на посочената възраст, сдъвка, смели, не е имало никакъв проблем. Но моето дете не е "всички деца", та споделям с чисто информативна цел. От морските - ял е и скариди. Октопод аз не обичам и не съм предлагала, също стриди не обичам. Миди обичам, ама не ям и не бих дала по всеизвестни причини. Ако ми попаднат миди с гарантиран произход и качество - бих се натъпкала с тях до ушите
и на него бих дала да опита.
Храната лично за мен не служи само за наяждане, за осигуряване на всичко нужно в точните пропорции, за мен тя е и удоволствие. В този смисъл - ям и неща, които с нищо може да не са ми полезни, но са ми вкусни и ако не са супер вредни и откровено опасни същите - давам и на детето си. Естествено, че с мярка и съобразно възрастта му.
Пуканките - не са полезни с нещо, нито имат някаква хранителна стойност, нито са жизнено необходими за малкия, ама и с нищо не му вредят. Та не виждам причина да не му давам да яде пуканки чат-пат щом му харесват и с нищо не му пречат на нормалното хранене с "каквото трябва". Предпочитам да яде пуканки, вместо да ме врънка за някой пакетиран боклук от вида на пръчици с едно кило сол и още толкова Е-та. Изобщо, "всичко с мярка" е ОК за мен що се отнася до хранене, не само детско.
За ядките. Аз не обичам ядки и просто не ми идва наум да купя, та у нас по принцип - ядки няма. За малкия предвид, че са известен алерген - също не се затърчах да давам, въпреки полезността им от друга страна. По случайност яде фъстъци, бяха БИО, подарени ни от приятели, затова и посмях да му предложа. Беше това лято. Появи се някакъв локален, лек обрив около врата и по гърдите след като яде - реших, че може да е от жегата, или друго. Не го свързах с алергия към храна. Изчезна обрива, след няколко дни пак яде фъстъци - пак се появи обрив, не мога да съм сигурна, че от тях е било, но все пак не рискувах и повече не дадох ядки. Засега. Бих била внимателна в бъдеще, поне в нашия случай и конкретно за ядки, но защото вече имам реална ситуация и "нещо да ме човърка" по въпроса.