радостинка, не е ли удачно да се помисли дали няма нещо в твоята диета, което да е предизвикало диярията. да се изключи, да си знаеш за напред и да си кърмиш? много е странно, кърмили сте се 7 месеца и изведнъж от кърмата да е проблемът ей така ангро (а не от нещо, към което детето да има непоносимост или просто да е вирус стомашен).
иванита, слага ли си играчки в устата? идеята на захранването, водено от бебето е, че те в началото третират храната като игра, учат се на текстура, вкус, температура (ади се научи да си духа топлата храна точно за два пъти показване) и се учат да ядат сами с прибори, аз и друг път съм казвала - на около година и месец си поиска вилица и така, онзи ден описка и я оставих да яде супа с лъжица и се удивих, че се оправяше съвсем добре. така че, ако не гоните количества няма никакъв проблем те да се хранят сами.
теди, аз точно, защото не можех да си представя как от кърмене на поискване ще минем на тотално друга система - айде бебе, време е за ядене, гладна, не гладна, трябва толкова да изядеш и няма ти да сучеш, аз ще ти давам с лъжицата, се разтърсих и страшно ми допадна това на хартия, пък на практика още повече. не се тревожи за количества, защото идеята е, че продължаваш да кърмиш колкото детето иска. опитът ми показва, че в началото кърменето не намалява хич, но пък и не се занимаваш с "ракетно инженерство". мисля, че има бг форум за захранване, водено от бебето, аз отдавна мисля тук да пусна такава тема, но все нещо друго изниква. ти беше писала, че ще си далеч и не вярваш на храната там, можеш да започнеш по този начин и малко по-късно, не е проблем кога
и последно - яденетата тип "попара" (говоря като консистенция - течни с твърди парчета вътре) са всъщност много по трудни за децата да се оправят с тях. чисто от гледна точка на механика на яденето - трябва да го вземат от лъжицата, да глътнат течността, да отделят твърдата част и да я сдъвчат. твърде много им идва, та затова не искат да я ядат, според мен. това го четох някъде от някакъв доктор, да не решите, че съм си го измислила аз.