silvanchence, един съвет от мен: не искай акъл от болен за здраве
Наскоро пращах една статия, която много ми хареса на приятелка със злоядо дете, ето я:
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=694941По мои наблюдения често злояди стават децата, които настоятелно биват хранени от мами и баби, дори когато видимо се съпротивляват, "ама да си изяде купичката, бурканчето, още две лъжички", гонят ги из къщи да ги хранят, пред телевизора...
Друго, което съм забелязала, че влияе е храненето на детето с "вредни" храни - опитали веднъж кренвирши, колбаси, вафли, бонбони - те се тръшкат и искат само това и отказват всичко друго, докато отчаяната майка не им даде каквото искат, само за да е спокойна, че имат нещо в стомахчето.
Ако ти е полезен нашия опит - дъщеря ми никога не е била злояда, но аз съм била като малка - затова много настоявах да яде само колкото тя иска, никакви циркове само и само да хапне, никакво хранене пред телевизора, ядем всички заедно в кухнята, храна из къщи не се разнася. от много малка я оставях да се храни сама (захранена е по такъв метод), преди да стане на две успешно се справяше и с прибори.
Аз пазя лоши спомени от непрекъснатите опити на бабите да ме хранят, до към 27-мата си година може да се каже, че бях злояда и се тъпчех с боклуци. Помня, че само мляко и ябълки харесвах като малка, а и шоколад