Добре, ще я постна тук рецептата
Това е за еднао доста прилично количество
Борш
Необходими продукти:400-500гр телешко месо (може и свинско, който както предпочита)
3 средни картофа
2 средни моркова
1 чушка
1 глава лук (който не готви с лук за детето, може да не се сложи или съвсем малко колкото да придаде аромат)
2 цвекла
1 консерва/буркан домати за готвене
2 с.л. зехтин
сол, сметана по желание
Начин на готвене:Предварително цвеклото се вари към 30-40 минути ( може и предишната вечер да се свари). Преди да започна с готвенето, цвеклото се рендосва, морковите и картофите се обелват и нарязват на цитно. Чушката също се реже на малки парченца.
В една голяма тенджера се слагат към 2,5 литра вода. Месото се мие и реже на малки парченца и се слага във водата. Като кипне аз лично изхвърлям първата вода заради малката, слагам нова и чакам пак да кипне. Като кипне водата, обирам цялата пяна на повърхността и я изхвърлям. След като кипне, вътре добавям към месото картофите и морковите (без чушката).
Паралелно в тиган слагам буквално 1-2 супени лъжици зехтин (може и без него ако не искате да слагате лук) и се запуржва лука. Прибавя се цвеклото, заедно с консервата домати и чушката. Оставят се да се задушават на тих огън 15 мин като се разбърква периодично. След 15 мин цялото съдържание се изсипва в тенджерата с месото, картофите и морковите. Всичко това ври още 20-30 мин. Сол на вкус.
По принцип се сервира със лъжичка сметана, но може и без
Забелязах, че детето със сметана много и хареса
Който не иска да дава на детето запържен лук в супата, директно да изсипе в тигана цвеклото с доматите и чушката и да ги задушава 15 мин. А пък ако не готвите и с консервирани домати, може 4-5 средни домата да се използват, ситно нарязани и обелени.
Много е хранителна супата, за това хляб е излишен
Bon Apetit!