В последно време това е една от любимите ми теми
Кърменето, както и бременността са за сметка на майчиния организъм. Когато бременността протича нормално, няма причина да се отбива кърмачето. Към бременна, която кърми, би следвало да се отнася, както към бременна с близнаци. Достатъчно е бременната кърмачка да се храни балансирано и да приема достатъчно течности и пресни плодове и зеленчуци според сезона. Разбира се, има и витамини за бременни (но както е известно и за тях лекарското мнение е различно).
Дали бременната да продължи да кърми, ако всичко е нормално и се чувства добре, зависи изцяло от нея. Аз лично се чувствам много добре, изследванията ми са идеални, бебето се развива добре, Севи и аз имаме желание да продължим кърменето, така че не намирам за необходимо да отбивам. За мен отбиването е естествен процес и не мисля да го насилвам. Ако тя сама не се отбие по време на бременността, ще си ги кърмя и двете.
Тъй като около средата на бременността кърмата преминава в коластра (тук играят роля хормоните, кърменето вече няма нищо общо), тя си променя вкуса и количеството. Ако това не се понрави на порасналото кърмаче, може да пожелае да се отбие, но може и да продължи да си суче, без да обръща внимание на промяната. Но така или иначе, новороденото е с приоритет и организма "мисли" най-напред за него. В смисъл, няма как кърмата да не се превърне в коластра - това е продиктувано от хормоналната промяна.
Боби много добре е обяснила една от причините, поради които е добре кърменето да продължи. Появата на новото бебе може да предизвика ревност, завист и злоба у по-голямото, ако гърдите са "отнети и превзети" от по-малкото.
А също така, аз не виждам причина да лишавам по-голямото от кърменето, заради по-малкото. И двете са ми деца и двете имат еднаква нужда от кърменето. Няма и да е честно спрямо Севи, тя все още е силно зависима от кърменето. Та кой когато иска, тогава да се отбива, в крайна сметка гърдите са за това
Що се отнася до лекарското мнение - колкото лекари, толкова мнения.
Ако имате други въпроси, с удоволствие ще отговоря.