Bogi, относно лепенето на пъпчето - моя син се оправи след като сменихме две лепенки. С първата стоя около 20 дни, с втората малко по-малко. При него се получаваше, че постоянно пъшка и сякаш се напъва, доктора предположи, че това е причината да се появи пъпната херния. Четох, че по мнението на педиатри това се оправя от само себе си след като детето проходи и не е нужно да се лепи, но за мое успокоение предпочетох да му залепим пъпчето.
Ние сме изцяло на кърма, в началото (първи, втори месец) се е случвало инцидентно да дам АМ когато се налага да изляза и не съм сигурна колко ще се забавя. Давах му просто за да съм спокойна, че няма да реве от глад и големия ми син да се чуди какво да го прави. В един момент категорично отказа да пие АМ и оттогава като се налагаше да излизам излизахме заедно, носех го в кенгуру, ако вали или е много студено се придвижвахме с такси до където е нужно. Сега като се стопли сме вече с количката и за мен е по-леко.
Първия месец наддаде 1,5кг, а следващите два по 800гр. На килограми сме в нормата, но нещо на см не го докарваме. Иначе си е едно спокойно и усмихнато бебе. Залъгалка употребяваме само в количката - в къщи не я търпи и веднага я изплюва. Давам му я, защото в последно време се е научил да си смуче пръста и ме притеснява дали няма да му остане навик и по-нататък, а съм на мнение, че по-лесно се отказва залъгалката, отколкото смукането на пръста. С другите ми две деца не съм имала такива проблеми - дъщеря ми не искаше залъгалка и не си лапаше ръцете, а на големия ми син изобщо не съм предлагала залъгалка(просто не ми е идвало наум).
Иначе досега съм имала само две нощи, когато спахме без да се будим от 23,30 до 6-7 часа сутринта. Обикновено се буди към 3-3,30 и след това към 6(а от скоро и към 7,30-8). Има нощи, когато е по-неспокоен и тях обикновено ги изкарваме спейки двамата на фотьойла. Неудобно ми е да кърмя легнала, а също и детето да спи до мен.
Двете големи деца съм ги гледала по времето, когато се препоръчваше хранене на определен час и това беше направо кошмар. Дъщеря ми е най-голямата, в началото имах много кърма, даже давах на една съседка за нейното бебе. След един скандал от страна на свекър ми и нервна криза от моя страна кърмата ми намаля и детето започна да реве от глад, принудих се да дохранвам, а тогава нямаше АМ и дохранвах с кисело мляко - от това имаше страхотни колики. Издържахме да се кърмим около 5 месеца. За отбиването на големия ми син сама съм си виновна, защото много често замествах храненията му с АМ. Тъй като почти постоянно бяхме навън и тогава беше немислимо да го накърмя на обществено място се принуждавах да го храня с АМ. След третия месец се отби съвсем и минахме изцяло на домашно квасено кисело мляко. Не ме питайте колко са ми се карали докторите, че детето наддава по много.На 10 месеца беше 10кг, а аз го носех в кенгуруто докато стана 15.
Сега се храним на поискване, като излизаме се стремя горе-долу след около два часа максимум да бъда близо до в къщи, за да мога да се прибера и да го нахраня ако поиска(на мен не ми е удобно да го кърмя навън, достатъчно скандализирах ограничените душички от нашия малък град като родих дете на 44години и то при положение, че имам и две внучки
). Притеснява ме единствено, че от около седмица спи по много малко през деня. Заспива на гърдата и ако го оставя на леглото или го сложа в неговото креватче се събужда максимум след 10-15минути. Преди спеше в количката като се разхождаме, но сега и там не спи - задремва за около 15-20минути и след това край. Някой имал ли е такъв проблем? Иначе не е кисел, не плаче, но просто не спи наведнъж повече от 15-20минути.