драгони, при някои жени когато се възстанови цикъла в дните тъкмо преди цикъла има леко намаляване на кърмата. но това не се случва при всички и по никакъв начин не е пречка да се продължи кърменето, просто децата си искат по-често и си наваксват, след минаването на цикъла си се възстановява предишния ви ритъм. някои хора казват, че кърмата променяла вкуса си, това отново не е при всички, дължало се на хормоналните изменения. възможно е да почувстваш напрежение или сензитивност в гърдите, това е по-скоро неудобство за теб, отколкото за детето. това се случва около времето на овулацията.
по повод дърпането от гърдата, това често се получава, има сто и едно обяснение защо, които не зная дали имат значение, важното е, че често просто смяната на гърдата върши работа. когато с ади се е случвало така аз съм пробвала да сменям гърдата или позата и след кратко време тя се успокояваше и продължаваше да суче. мисълта ми е - не прекъсвай кърменето, детето е гладно и да го караш да чака още само ще усили рева. аз не съм ползвала залъгалка, това е период, който ще мине (както всичко останало). ако са колики, нищо друго освен гушкане (не само когато са с колики, но и през деня, има изследвания, които казват, че носените бебета са по-спокойни и по-малко или по-леко преживяват коликите), кърмене и пак гушкане не ти помага. можеш да пробваш шъшкането (или друг бял звук) и пеене, ако ти идва от вътре. като започне така да се занася да плаче, всичко, което ти идва наум, за да й отвлече вниманието поне за няколко секунди, че да излезе от цикъла на вечния плач. на мен ми се е случвало веднъж и се оказа, че пуснатата чешма в банята свърши работа, при други са проработвали други неща, пробвай и в момента, в който не плаче - дай гърдата.
боги - бебе, което не е с жълтеница и спи не се буди
. щом спи, нека спи, тя има и от това нужда, пък ти още повече
. мен така ме бяха подлудили още от болницата да я будя на три часа, пък тя от раждането си спеше два пъти по 4, е нямаше смисъл, оставих си я и пак наддаваше над кг на месец. дано се успокоиш при тегленето и да спреш да се мъчиш с добавки и тн.
жбрул, даването на вода към кои точно навиници е? щото така е много хубаво да обясняваш как да не си приспиваме децата кърмейки ги, ама нали ти сама каза, че дани само и единствено с възсрастта е започнал да спи по-добре. е моето дете си спи по 12 часа, заспива в общия случай за под 10 мин и да, наистина смятам, че децата израстват нуждите си от кърмене за успокоение през нощта и от кърменето за заспиване. това е естествен процес не са наркотици, които да зарибяват майките и бебетата доживот.
боби - чакай сега, не отричам нищо, както знаеш има и разлика във времето за преработване на кърмата и на ам, ако за ам това са средно 3 часа за кърмата са 90 мин, тоест наполовина, затова и кърмените деца по дефиниция се будят по-често. пък хранените с ам деца може да не се хранят три пъти на нощ, но си се будят имам няколко примера около мен, включително деца по-големи от моето.
сънят е точно толкова базова потребност, колкото и храненето и ако не се пречи на тялото то се саморегулира и с отминаването на нуждата от хранене/успокоение (което се случва с възрастта) започват и да спят по повече. затова аз винаги казвам, правете това, което запазва вашият сън, ако то е спане заедно с детето и кърмене, няма лошо, нищо лошо няма да се случи, няма да си развалите съня на детето завинаги.