Bogi, не можеш много да направиш срещу коликите. Единствено не прекалявай с млякото, яйца, ядки и с киселинни храни, давай чай от копър и гушкай,полюшвай и шшш-кай( не се майтапя).
Истината е, че никой не знае какво са дори коликите. Колики се нарича, когато бебетата плачат т.е. е поведение, а не конкретен симптом. Нарекли са ги така понеже са мислели, че е от болки в червата, но всъщност сега казват, че не знаят защо въобще плачат. Също така не е вярно, че плачат от газове, въпреки че това се твърди поголовно, включително и от ( за съжаление) лекари. Точно обратното - има доказателства, че не е от газове. Първо, никакви анти-газ лекарства не действат и второ, когато спрат да плачат, те имат повече газове в червата, от колкото преди да започнат, значи не е от тях.
Вярва се, че може да е свързано с променяне на флората в червата им и за това ти общо взето много не можеш да направиш. Единственото доказано нещо, което помага са пробиотиците,но бебетата ти са много мънички за тях, така че за момента няма много какво да направиш.
другото, което хората мислят, е че може да е свързано с развиващата им се нервна система. Интересно е, че помагат методи нямащо общо с храната. Например изследвания показват, че гушкането, полюшването и шшшш-кането помагат повече от доста други „методи“. Също и насажите. А и ралзика в процента на бебетата с колики между кърмените и тези на АМ няма т.е. пак опираме, че не храната на майката е основното.
Та мисълта ми е да си правиш каквото се препоръчва, но ако децата пак си имат колики, не си мисли, че нещо ти не правиш като хората и не се вкарвай във филми да се чувстваш виновна за това и да гледа всякя една трохичка, която ядеш.
Нямам съмнение, че сега някой ще заформи спор,ще ми каже как не знам за какво говоря ( аз също съм кърмила бебе с колики), какво казал педиатъра или какъв е личният му опит, за което предварително си извинявам и искам да кажа, че няма да се впускам в спорове. Не си длъжна да ми вярваш,но поне се опитай да провериш това, което ти казвам от сигурен източник, понеже не всеки интернет сайт е такъв. Ето ти един одобрен от американската асоциация по педиатрия, ако желаеш:
http://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Review-of-Alternative-Treatments-for-Colic.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token