Цигу, напълно права си - хроничното безсъние може да съсипе и най-здравия човек - физически и психически. А това, че безсънието се налага, заради щастлив повод /бебето/ - организмът изобщо не го интересува.
Съчувствам ти, защото над година и четири месеца спях на пресекулки и ми се събираха 3-4 часа сън за денонощие...меко казано е, че бях изтрещяла от това.
Най-напред я карах някак си на "резерви", адреналин, еуфория и очакване, че всеки момент ще вземе да поспива, ама към 10-я му месец приличах на анорексичка /45кг/, едвам се влачех, буквално блокирах на моменти забравяйки какво съм искала да кажа по средата на изречението, или не ми идваха наум елементарни думи, които ползвам постоянно... Станах раздразнителна, агресивна, неадекватна в поведението си на моменти. Започна се болест след болест - каквото мине аз го закачам, накрая се обзаведох с пневмония.
Споделям го това, не за да плаша някоя от вас, а като напомняне, че децата са приоритет наистина, но не забравяйте да мислите и за себе си и да правите всичко възможно да си почивате ефективно при възможност. Не казвам кой по какъв начин да го прави - всеки си знае живота и битието и си намира "неговия начин". Казвам единствено, че е важно и за вас и за децата ви, да не ставате жени на ръба на изтощението. Подминавайте приказки все едно от кого идват, че: "какво толкова, то нормално било да сте така с малко дете, голяма работа, на всички се случвало..." и едва ли не вие сте ненормални и лигли, че не сте свръх-хора.
Не, не сте свръх-хора, не е нужно да бъдете, не е срамно да правите разни възможни неща в полза на собственото си здраве и комфорт. Това е най-доброто и за вас и за бебето в крайна сметка. То няма нужда и полза от това майка му да прилича на сянка и "да се чуди къде да падне" дето има един лаф. Та не подценявайте себе си и своите нужди в ситуацията, разбира се в рамките на възможното.
П.П.
Врабчо, аз точно така замразявах кърма, в пликчета "Лансинох". Цедя, затварям шишето и слагам в хладилника. Следващо цедене - по същия начин. Като събера 3-4 шишета в хладилника в рамките на едно денонощие - изсипвах ги в общо пликче, надписвах го и го прибирах във фризера.
Щастливи празници на всички!