добре дошла валентина,
надявам се да поостанеш този път в темата, по-дълго от първия
.
аз ще започна малко отзад-напред. по повод "малкото" кърма - да изчеждаш в родилното (тоест дни след раждането) 15-20 мл кърма си е изключително постижение. имай предвид, че капацитетът на стомаха на бебето в първите дни е 5-10 мл, така че то и да иска не може да поеме повече мляко. в първите дни има коластра, доста хора чакат до към 5-6 ден след раждането да им "слезе" млякото. тоест не си мисли, че има нещо "сбъркано" в теб и имаш малко мляко. напълно вярно е това, че ако храниш само с кърма, без да дохранваш ще имаш повече кърма. особено първите дни и месеци (до към 4тия) кърмата се регулира и хормонално, тоест когато кърмиш по-малко защото дохранваш, тялото ти си мисли, че имаш нужда от по-малко кърма и тя намалява.
напълно е нормално бебето да заспива на гърдата (моето още го прави, след година и половина). след раждането, от жълтеницата, са още по-унесени, та затова често се налага да се правят опити да се събуждат, за да имат поне 8 хранения на 24 часа (не е толкова важно как ще бъдат разпределени във времето, колкото общият брой)
проблемът с разранените зърна ни е близък на всички и вероятно си чела, че се дължи на лошо захващане на бебето (тоест напълно поправим е с корекция на начина, по който бебето засуква). аз се цедях известно време и от моят опит в цеденето мога да кажа, че в желанието си да изцеждам повече си разраних зърната отново (пусках помпата на режим на по-силно засмукване). ако искаш да се цедиш си струва да си вземеш помпа (или да вземеш от някого). лично аз мисля, че електрическата помпа е по-добрият вариант, защото поне ръцете ти почиват, но пък те са доста скъпи. във форума има жени, които са се цедили на ръка, дано те ти помогнат с информация за това. чела съм, че е по-ефективно от помпа, но не съм опитвала.
що се отнася до режима - при всички положения бебето "ще си има режим", независимо дали ти го храниш по часовник или на поискване. разликата е, че ако храниш когато бебето има нужда (гладно е, уморено е, жадно е) 1) имаш спокойно и доволно бебе, 2) ще имаш достатъчно кърма, тоест храненето по часовник много често води до проблеми в кърменето - запушване на каналчета, мастити, намаляване на кърмата. в същото време, ако се следва детето ще видиш, че то само ще те "сложи" на режим. тъй като казваш, че искаш да можеш да му разпознаваш сигналите, няма нищо, което ще те научи да го разбираш по-добре, от това да следваш бебето, а не "външни" на вас двамата (двете?) насоки. с възрастта този естествен "режим" се променя, разбира се, или по времето на скокове в растежа, когато имат нужда от повече кърмене, или с увеличаване на способността им да се "отделят" от теб, да се занимават с други неща.
колкото до това дали бебето се е нахранило, първият индикатор е, че имаш спокойно и доволно бебе, след това са броят мокри и мръсни памперси на денонощие (тоест, ако отделя урина и ако, то значи приема и достатъчно храна), и нарастването на теглото (не се захващай да мериш след всяко хранене, ако си много притеснена, веднъж на седмица е добър вариант (но имай предвид, че те в самото начало губят тегло (около 10 %). ако детето е добре, спи, когато е будно е щастливо, наддава добре, значи нямаш никакви грижи.
ако четеш английски много препоръчвам kellymom.com като начало, в него има линкове и към други полезни сайтове за кърменето и отглеждането на бебета, ако не четеш английски виж в гугъл "царството на бу", там има добри преведени материали.
стискам ви палци и се надявам пак да пишеш.