мецани, когато казах, че има твърде малко подкрепа за кърменето имах предвид като цяло. смешно би било в темата за кърмене да пиша, че има твърде малко подкрепа, нали? писах го специално и лично на йоана по повод изказването й, че ще се оттегли, защото според мен тя има много информация и може много да помогне. не виждам защо да правим от мухата слон.
единствената причина, поради която аз пиша в темата за кърменето е, че според мен това е нещото, което най-много е допринесло за мен и за детето ми първата година и половина да е толкова приятна и удовлетворяваща. надявам се по този начин да помогна и на другите. да, смятам, че кърмата е най-добра, да, източниците ми не се изчерпват с доктор бърди, въпреки уважението ми към него, не смятам че това е проблем. всичко, което пиша е проверено от няколко източника, досега не съм попаднала на твърдението, че бебе не трябва да се кърми на под 2 часа. моята идея е, както и боги написа, тук се пишат мнения, хората си взимат сами решение. нито аз, нито който и да е би могъл да има претенции за това, че знае "абсолютната истина".
боги, при положение, че имаш изцедена кърма, аз бих давала кърмата, а не АМ. очевидно е, че имаш кърма, така че всичко е наред.
драгони, няма как да й навредиш като й даваш изцедена кърма. вече е въпрос на избор дали ще й даваш добавка и ще се цедиш или ще я слагаш пак на гърда. за мен това с цеденето си е двойна работа, но ако теб те кара да се чувстваш по-спокойна, че виждаш колко цедиш - ок.
по повод цеденето - не винаги е нужно да се цедите след всяко кърмене. един път на ден е достатъчно, обикновено. пак обикновено сутрин се събира повече количество и хората не са така уморени, та повечето цедят сутрин, доколкото зная.
кърма може да се съхранява на стайна температура до следващото хранене и 24 часа в хладилника. чувала съм и до пет дни, но ето линк, да си погледнете сами
http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/milkstorage/reusing-expressedmilk/има цяла секция, наречена "цедене с удоволствие", надявам се да ви е полезна