Днес е темата за
киноата:
Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата.
КиноаНеслучайно наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.
Нейното консумиране определено е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.
Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка.
Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето.
Видове киноа
Обикновена киноа - с дребни светлобежови или бели семена, която се реща най-често в Перу.
Кралска киноа - с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус, кралската киноа се отглежда в Боливия при определени климатични условия.
Начини за консумация на киноа
Киноа е подходяща за сервиране под формата на гарнитура към различни основни ястия:
сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
успешно може да замести ориза във всяка гозба;
с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.
Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
Добър източник на витамини от групата В и Е.
Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
В киноата има умерено висока порция фибри.
Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.
Здравословни ползи
Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.
Как да съхраним киноа?
Семената от киноа се съхраняват в хладилник или фризер, като е препоръчително преди употреба да се измият добре под течаща вода, за да се отмият сапонините, които съдържат. Условията на варене са идентични с тези на ориза, като киноа увеличава обема си до четири пъти.
Киноа може да се консумира и под формата на кълнове, като за целта е необходимо да бъде накисната във вода приблизително 12 часа, след което семената се прехвърлят върху стерилна марля. Така те се превъщат в превъзходна добавка към различни салати, или могат да се консумират просто поръсени с балсамов оцет и чесън.
Източник: Киноа
http://www.bb-team.org/articles/3911_kinoa#ixzz2KDWNagd6Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook