оспорете ме, ама аргументирано.
Аз по-горе го писах. Ако наистина собственото генетично възпроизводство е ВОДЕЩО, действително ли може да се смята, че хора се продължават ГЕНЕТИЧНО, ако са заченали с изцяло донорски ембрион? Бих могла да продължа въпроса си. Роденото от сурогатна майка дете чии гени носи?...
Чандра, ако за някои хора самото износване и раждане на дете, заченато с изцяло донорски материал Е част от
личното им генетично възпроизводство/продължение - то няма никакво значение кой какво мислел по точно този въпрос, освен въпросните хора.
Т.е. - това е лично усещане и лично разбиране на някого и научното тълкувание на точно тази ситуация не е особено важно. Поне за мен. Така, че да - действително някой може да смята, че "се продължава генетично", дори с акта на бременност и раждане, ако това му е важно и така го приема - значи то е така за него самия и не са нужни оценки и обяснения дали, или... Не мислиш ли?
За сурогатството - има една "дребна разлика" и тя е, че в този акт на зачеване и износване - участва и трето, пълнолетно, физически и емоционално зряло лице /сурогатната майка/, поради което именно и самият въпрос е толкова...хлъзгав да кажем. И е хлъзгав именно поради причината, която излагам в горния абзац. Че един ембрион, който категорично няма и един общ ген с жената, която ще го износи и роди - може да доведе у нея самата до привързаност към това дете, с абсолютно същата тежест, която има и всяка бременна и родила жена по метода: "както е рекъл Господ". Никого не съм чула да оспори подобна вероятност за развитие на сурогатна бременност и от психологична гледна точка - това е голям препъни какмък относно законовото регламентиране на суроготството /наред с финансовия момент/.
Не на последно място - самата бременност за много жени, /в това число и при мен/ е един супер важен в емоционален аспект момент по пътя към сдобиване с дете. Дори не мога да обясня рационално защо съм имала тази нужда, но я имах, беше ми важно да го изживея този период, желаех го, благодарна съм че ми се случи. При все, че ми е пределно ясно, че нямаше да обичам Дани по-малко, ако го беше износила сурогатна майка, просто аз щях да пропусна един от красивите и приятни моменти в живота си, ако и да не е болка за умиране. По същия начин, на други бременни жени им е важен и самият акт на раждане, да е естествен, да си го изживеят, да си го изстрадат /както казват/, нещо което за мен пък не само не беше важно, ами беше крайно нежелано да ми се случи...аз исках "по лесния начин"
За мен - лесен, за хора ужасяващи се от операционни, упойки и разрези - смъртен ужас... Просто ги споменавам тези неща, като поредна илюстрация колко е различна всяка една от нас и в мисленето си, и в усещанията си, и в наичина по който изживяваме и проблема, който ни е събрал тук и решението му.
И въпреки науката, медицината, трезвата ни мисъл, желанието и най-вече необходимостта в този форум, да имаме план по въпроса "как да се сдобия с дете?" - половината от въпроса поне е и емоция. Ирационално е и няма как да си говорим за тези неща като за математика. Лично мнение естествено, с незадължителен характер
beata , конкретно по въпроса за ползване на донорски сперматозоиди и дали бъдещото бебе да бъде информирано за това на някакъв етап - мнението ми е различно, в две основни ситуации.
Ако пристъпите към такова оплождане и сте двойка, която после заедно отглежда това дете /все едно дали по някое време може и да не сте вече двойка, говорим за първоначалния замисъл/ - за мен е излишно да се казва на детето. Обяснявам защо. Защото така бихте му поставили въпроси, които то иначе не би имало, пък за капак и да искате - няма да има как да им отговорите. Т.е. не е като при осиновено дете, където дори трудно, по някакъв начин и при добро желание - бихте могли да дадете информация на детето за биологичните му родители, то да ги види някой ден ако желае и пр. Ако сте двойка с дете, което си живее щастливо с мама и тати - да кажеш в един момент, че тати биологично не е тати точно, ама да не можеш и по никакъв начин да задоволиш любопитството на детето си към биологичния баща...това е просто хвърляне на бомба в детското съзнание и то без да следват някакви ползи от това за вас тримата. Отделно, че...всички бебетата са ангелчета и са мили и сладки, ама всички ние сме били и тийнейджърки и знаем, че не сме били много мили и сладки в някои моменти. В тази връзка, когато само единият родител в двойката не е биологичен за детето, ми се вижда несправедливо и към този родител да бъде "компроментиран" в очите на бъдещото дете със споделянето на тази информация - един вид - мама е напълно мама, ама тати...не съвсем. Може и да се каже, може и да не се стигне до подобни прещраквания в детската глава, може за детето това да няма грам значение, ама...кой знае? А рискът не е малък и подчертавам в конкретната ситуация - излишен, защото до ползи няма да доведе никакви и остава да се надяваме да не доведе до вреди.
В ситуацията, в която една жена решава да зачене и роди без партньор до себе си. Лично аз - бих казала на детето си тогава. И предварително се извинявам, ако следващите ми думи прозвучат цинично за някоя от вас /нямам такава цел/, но в случай, че аз съм в тази ситуация и мога да си зачена естествено, просто си харесам един "оплодител" и той ми стане "донор на сперматозоиди" в леглото - някой ден ще трябва и ще обясня на детето си същото, което бих му казала и ако го зачена в някоя клиника, от сперматозоидите на "анонимен дарител", чиито общи характеристики все пак предварително съм огледала и по тях съм го избирала.
И в двата случая - баща на това дете би бил някой, който нито иска, нито има намерение да присъства в живота му в бъдеще, нито ще бъде до него, нито пък аз ги искам тези неща и ако на въпросното дете, някой ден все пак му намеря тати - той няма да има и един общ ген с него и това ще ми е ясно предварително.
И когато някой ден трябва да обясня защо така съм постъпила - не виждам какво по-различно да обясня от това, което си говорим тук с вас за тези ситуации. Исках да имам дете, реших че мога да се справя сама с отглеждането му, нямах шанс, нямах време да чакам "идеалният татко", избрах теб да те има, вместо да те няма. И какво - детето ми ще вземе да ми се обиди, че изобщо го има, благодарение на това мое решение ли? Не ми се вярва... Сигурно ще ме упрекне за неидеалните неща в живота си, сигурно. Моят син също ще ме упрекне за неидеалните неща в живота си някой ден, въпреки че беше заченат естествено, с любов, в идеално семейство.
Сега пък си има идеално разведени родители, които идеално се разбират, обичат го, грижат се за него и пр., но отсега ми е ясно, че все някой ден - малкият ще намери за какво да ми трие сол. Ми така е с децата, приемете го отсега и няма страшно.
beata , с това което ти пиша - изобщо не искам да ти кажа да спреш да преследваш идеалният за теб вариант за семейство и деца и дано ги постигнеш с минимум компромиси! Истината е хубаво нещо и е хубаво да се казва, не да се "изтропва" без оглед на последствията обаче, особено по тези много чувствителни теми. Бива да се огледа първо конкретната ситуация, че тогава. Затова ти "разиграх" и горните две ситуации, в които една и съща истина - може да има крайййно различен ефект. Само като повод за размисъл ти го пиша, не като внушение на позици, дано не го приемеш така.