beata, относно зачеване с донорски сперматозоиди и потенциални "латиносериали" зарди това... Ами да ти кажа честно, същият е шансът избраният от теб баща на детето ти - да е направил някое/няколко други деца, на други жени през годините преди да се срещнете. Не е ли така? Какви гаранции имаш, че такова нещо няма, ако той не знае за такава случка - това не значи, че някоя негова "случайно забременяла" изгора не е запазила и родила бебето без той дори да знае...
Въпросът с донорския материал, в
точно този му аспект - е поредната илюстрация, че преди да имаме репродуктивен проблем - не мислим подобни неща, да не кажа, че през ум не биха ни минали. Окажем ли се от "другата страна на бариерата" обаче...Реално погледнато - шансът детето ти заченато с донорски сперматозоиди да има брат/сестра за които не подозира, е равен, или по-малък от този да се случи същото с избран от теб татко. Просто, защото в случай 1 - се следват строги правила и процедури, а в случай 2 - сме на едната "честна дума". А издънки от "честна дума" - историята познава бол
Наистина, не виждам как можеш да заченеш дете без любов - все едно по каква процедура ще се случи това. За мен лично, любовта между партньорите в двойка, която ползва донорски материал е много по-силна и осъзната, отколкото при тези зачеващи "както е рекъл Господ". Подобно решение е избор някой да бъде баща/майка на твоето дете и да го приемаш за такъв, без същия човек да има и един общ ген с това дете. Това е решение надскачащо вродените ни егоизъм и суета човешка и зачатие на бебе при такива обстоятелства, ако не е чиста проба любов - не знам какво ще е. Споделям си моите мисли по темата просто - не ги налагам.
Относно информирането на бъдещото бебе, че е не точно биологично следствие на двамата си родители...и преди казах - за мен е съвсем излишно инфо, ОСВЕН в случай че това се налага по някакви медицински/животозастращаващи причини. Ако моят син беше роден в следствие на ползване на донорски материал и си живееше щастливо с мама и тати в едно прекрасно семейство...е за чии чеп /извинете ме за израза/ да седна да му обяснявам, че... Каква е ползата за него? Ще бъде по-щастлив, по-спокоен, ще научи нещо жизнено важно за себе си? Каква би била ползата и за родителите, за семейството като цяло? Поставяне на въпрос, за който отговор - няма, невъзможност за задоволяване на чисто човешкото любопитство на детето, ако щете. Те децата не са цял живот сладки бебета, та като го тресне пубертета нали - това същото дете да се врътне и да ти каже: "Ми ти всъщност не си ми майка/баща - няма да ми казваш еди какво си" /примерно/. Ползва някаква, в каквато и да било ситуация - аз не виждам, ако някой от вас я вижда - с удоволствие ще прочета мнението и аргументите му.
Изобщо не мисля, че може да се прави паралел между казването на едно дете, че е осиновено и ползите от това и същият въпрос - отнесен към дете заченато с донорски материал. Разликите са огромни и те не са биологични - осиновено, донорско, биологично мое - то е мое дете 100% и винаги. Разликите са в психологичен и социален аспект и ако в единият случай - чистата истина носи предимно ползи, в другия - носи излишни усложнения. "Истината не е бяла покривка, която винаги можеш да разстелиш и да наредиш софра на нея." Казването на абсолютната истина за каквото и да било - не води автоматично до ползи и фойерверки. Затова онзи, който ни е създал ни е дал разум - да преценяме ситуации, защото те не са "черни" и "бели" най-често, а са предимно "сиви" в по-голямата част от живота ни.