Да ви кажа - не знам дали при някого първоначалното желание да има дете, е свързано именно с осъзнато желание да възпроизвежда най-добрите свои гени и тези на избрания партньор. Подсъзнателно, на ниво инстинкт - да, но иначе...еми просто искаме дете, защото е дошъл моментът лично за нас, свили сме гнездо с някого с когото желаем да отглеждаме дете и пр. Мислите от кого, какво би взело бъдещото бебе - са по-скоро в рамките на забавното, не на "генното планиране"...
Естествено визирам и самата себе си в описаната дотук ситуация.
Когато обаче се окаже, че проблем със зачеването на дете има, а този толкова естествен процес, лично за нас никак не е бърз, лесен, пък рядко е и съвсем "естествен" - логично следва и "голямото замисляне". Какво точно искам, защо го искам, как го искам, докъде ще стигна и пр. И отговорите при всеки са различни. Всеки от нас открива своите "лични граници" и съобразно тях - решава как да постъпи нататък.
Аз имам неприятното качество често "да слагам каруцата пред коня" т.е. при някакъв проблем/препятствие в живота ми - предварително превъртам всички възможни решения - от желаните - до най-малко желаните, с някаква идея да бъда що годе подготвена и наясно какво да правя и какви са ми позициите, ако се стигне до еди какво си. Ясно ми е естествено, че да предполагам и да настъпи еди каква си ситуация - не е едно и също нещо и реакциите ми ще варират, ако решавам нещо "на теория" и ако трябва да решавам същото нещо съвсем реално.
Но когато не знаех защо бебе при нас не идва и четях тук - превъртях наум възможните развития на ситуацията. И стигнах до един ясен и категоричен извод за себе си - това, което не мога да приема и с което не съм склонна да се примиря при никакви обстоятелства е: Да изживея живота си без да се грижа за дете и да чуя "мамо". Толкова. Всичко друго, освен това - е приемливо решение за мен, което не е равнозначно на най-желаното по принцип, но все пак бих го направила. Т.е. поставих своята "лична граница" по темата и просто зачаках събитията да се развият, имайки готовност за следващи стъпки, ако бебе все пак не дойде по начина по който ми се щеше най-много.
Мисля си, че "узряването" за дадени стъпки в някаква област /не само желанието за дете/ - има поне два етапа. Предварително изясняване кое приемаш, кое не и защо и реалният момент, в който осъзнаваш, че трябва да направиш дадено нещо и наистина го правиш...или не го. Лично аз, за особено важни неща - предпочитам наистина предварително да си помисля, да си изясня сама пред себе си своите принципни позиции и усещания за нещо, та ако ми се наложи да го направя - да не губя време и нерви в някаква вътрешна "лична драма" и "борба със себе си".
Така че, намирам за изключително полезно това, което
beata прави в тази тема. Полезно ще е за нея и за всеки бъдещ читател с подобни въпроси и чуденки. Да не говорим, че едва ли има друго място, в което да почерпиш информация "от извора" т.е. от хората, които са минали по този път, или все още вървят по него.
Моите адмирации към всички, които така изчерпателно споделяте живота си тук!
Тук по-скоро питах вие как и доколко сте разговаряли по темата с близките си хора - съпруг, родители, приятели? И как постигнахте разбиране? Ако сте. Аз получих неочаквана подкрепа от родителите си за опитите "ин витро", а дълго се колебаех дали да им кажа, защото въпросът за липсата на дете винаги е бил болезнен за мен. Подробности не разказвам, но е хубаво да знам, че са на моя страна.
beata , редактирам си поста понеже се усетих, че пропуснах да ти отговоря на конкретните питания от цитата.
По темата съм разговаряла подробно и изчерпателно с всички свои приятели, с майка ми и съпругът ми. /аз нямам други роднини почти/. Заявих, че ще опитам всичко, което съвременната медицина позволява, за да имаме биологично свое дете. Ако се наложи - бих ползвала донорски сперматозоиди /ако съпругът ми е съгласен естествено/. Бих ползвала и донорска яйцеклетка, или направо донорски ембрион който да износя. Просто много исках да съм бременна
Ако беше законно в БГ и проблемът беше, че аз не мога да износя детето - бих ползвала и сурогатна майка. И ако нищо от изброеното дотук не даде желания резултат - бих осиновила дете/деца. Имам пълната подкрепа на майка ми за всичко, та и в случая - имах я. Съпругът ми беше съгласен на всичко, но не и на осиновяване на дете. Поради тази причина и в моя личен "план за действие" - това беше последна възможна стъпка. При разговорите ми по тези въпроси с приятели - съм срещала разбиране и никой не е изказвал поне гласно някакво несъгласие по подобни процедури, или да е намирал нещо нередно в тях, но е нормално предполагам - все пак човек има приятели дето са "на неговия акъл" в общи линии. В крайна сметка - не се наложи "някой да ме подкрепя" за нищо от гореизброените, но подкрепа щях да имам. За осиновяване - би ме подкрепила само майка ми, бившият ми съпруг никога не би приел подобно решение, поне според мен. Но ако реално нямахме друг вариант...знам ли.