beata , наистина - нямаш никаква гаранция, че ако детето ти е заченато от твоя яйцеклетка и сперматозоидите на твоя избраник /избран, защото покрива всички твои изисквания за мъж/баща/ - това дете ще вземе точно идеалната комбинация от твоите и неговите гени. Може да си закачи гени от всеки ваш роднина и от двата рода, който "хич не е цвете за мирисане" и поради тази генетична комбинация - да е е всичко онова, което не си искала и не си си представяла за детето си и което не можеш да повлияеш с добро гледане, възпитание, среда на развитие...
Искам просто да ти кажа, че генетиката е рулетка в най-чист вид, дори учените които се занимават с тази наука денонощно не са наясно кое, защо и как точно се случва - просто констатират последствия.Та и изследванията в областта и публикациите по темата за момента са...вятър и мъгла, казано по български.
Ако забременееш с донорски сперматозоиди, дори с партньор до себе си, който ще бъде татко на това ваше все пак общо дете... Защо на детето трябва да му се казва в някакъв момент, че тати му е тати, ама пък биологично погледнато - не е баш така. Аз не виждам смисъл от подобна стъпка, още по-малко пък полза за когото и да било от вас да се казва. На мнение съм, че истината трябва да се казва винаги, когато същата няма да създаде безсмислено терзания, въпроси, проблеми. Ако сте двойка с дете, а детето е заченато с донорски материал - никакъв смисъл няма да се изпада в подобни подробности и да се създават въпроси и тревожност в семейството - без от тях да следва някаква реална полза за някого. Вече в по-зряла възраст на детето - това може да бъде казано, с оглед на някакъв здравословен/репродуктивен проблем при детето /недай Боже/, но иначе е просто излишно за мен.
Ако ще ползваш донорска сперма с идеята да си самотна майка...Каква е разликата да си самотна майка на детето си, ако то е следствие на еднократен случаен секс, ако таткото те е изоставил, ако сте се разделили/развели... Питам каква е разликата в емоционален план? Пак ще има въпроси, пак няма да знаеш как да им отговориш, пак няма да можеш да компенсираш "липсващият родител" и вероятно - пак ще се справиш, ако си уверена и знаеш какви са ти приоритетите.
Децата имат нужда от любов, сигурност, спокойствие. Същите - могат да им бъдат дадени в едно "обичайно семейство", могат да бъдат дадени само от един родител, могат да бъдат дадени от баба и дядо, от роднини които отглеждат това дете по стечение на обстоятелствата, от приемни родители... Варианти и ситуации - много, гаранции - никакви. Въпросът е кой и как отглежда едно дете, не кой и как го е "направил". Детето е дете на този, който го отглежда и родител е този, който отглежда дете. Ако не ми вярваш - попитай хората тук осиновили деца. Те нямат и един общ ген с тях, но тези деца са им деца, колкото моето е мое и са родители - колкото и аз. Даже повече си мисля понякога.
Мислила съм по темите, които те вълнуват сега, когато с бившият ми съпруг - нямахме яснота защо бебе не идва. Прехвърлих всички варианти наум - донорски материал, осиновяване...и стиганх до извода поне за себе си, че ако това се налага за да бъдем родители - ще. И пак ще бъдем прекрасни родители, или поне аз ще бъда прекрасна майка. В крайна сметка - при нас се решиха лесно нещата - спонтанна бременност, прекрасно бебе.
Планове? Търсих идеалният мъж/съпруг - намерих го. Беше потенциално идеалният татко, не ден-два, а дооооста години. Минахме през очакването на бебе, бяхме от големите късметлии - то дойде, без особени перипетии... И накрая се оказа, че нашият син е ужасен проблем за "лайфстайла" на баща си, та набързо се и разведохме. Освен, че съм и ще съм самотна майка, ще трябва и да отговарям на въпроси защо така е станало с тати и каквото и да кажа - все ще има недоволство от страна на сина ми сигурно. Разбирането за много неща идва с времето и определен житвйски опит, та не си правя илюзии, че на детенце ще мога точно да му обясня и да ме разбере какво и защо се е случило, когато е бил на няма и годинка... Е и? Продължаваме напред, по най-добрият възможен начин. Споделям ти това, за да видиш, че както и да го мислиш нещо - винаги може и друго да стане, просто бъди готова за всички варианти и го дай по-спокойно.
Няма нужда да се терзаеш толкова за практики, които съществуват по света от десетилетия, дават прекрасен резултат, щастие за много хора. Няма нищо "грешно" в тях, нищо страшно, опасно, драматично - въпрос на възприятие.
П.П. Аз съм атеист, така че в религиозен аспект - няма как да те разбера, поради което и не коментирам точно този аспект на нещата.