С това TFK нещо не мога да се разбера, каквото си харесам - само шасито е 13кг..
Ето ти нещо доста по-леко (и проверено)
http://babylux.bg/products/tfk---buggster-s-airНо изобщо не е задължително да е тази марка разбира се, има куп други варианти, включително и споменатия от
kati_vm.
При избора си имай предвид, това което и тя ти споделя. Кошът за новородено (ако изобщо взимаш количка с такъв) - ще е нещото което най-малко време ще ползваш. 3-4 месеца максимум. През огромната част от времето когато ще ползваш количка т.е. поне 2 години след момента с коша за новородено - ще я ползваш в т.нар. "летен вариант". Това със "зимна" и "лятна" количка е съвършено неправилно като определения апропо, понеже всички видове колички са си всесезонни де.
Та мисълта ми е, когато избираш - гледай и смятай параметрите на количката си, когато се ползва без въпросния кош за новородено. Освен колко тежи, дали се сгъва компактно, какъв е багажника, сенника и пр. Колко е "товароносима", знам че сега не ти е на дневен ред, но доста бързичко освен твоя и на бебето обичаен багаж ще размъкваш с нея и кофички, лопатки, топки...половин магазин за детски играчки в общи линии + основното. За избрания модел - огледай и аксесоарите - има ли включени в базовия комплект такива - термочувалче, дъждобран, комарник... Ако няма - какви са им цените. Ако са високи - дали можеш да ползваш по-евтини такива аксесоари на друга марка, или не. На това TFK от линка например - "универсален" дъждобран и комарник - не стават, просто е много широка количката, шасито има специфична форма и щеш не щеш - купуваш оригиналните (към 100-ина лв. ми излязоха навремето).Така е и при други марки и модели. Та и тези неща имай предвид, когато избираш.
И пак връщам на основното - количката си ще я ползваш през 90% от времето без кош за новородено, при постоянно натежаващо дете и постоянно покачване на килограмите и обемите разнасян с нея багаж. Въпреки, че я буташ, а не я носиш на гръб, когато само 10 и нагоре кила ти е самата количка - зорна работа става да навърташ километри така, да излизаш и да се прибираш (ако си в блок) и това е всеки ден поне 2 години и половина. Когато детето ти вече не е на 3-4 месеца и пътуванията зачестяват - на почивка, на гости, някъде за уикенда, на еднодневна разходка извън града... Тогава ти става и много важно да не заема целия багажник. При сгъване тип "чадър" е лесно постижимо, но при обичайния вид на сгъване на шасито на комбинирана количка - е, багажникът е за шасито и това е положението.
При първата ми количка - шасито в багажника, върху него - чанти, седалката на количката - на задната седалка на колата, до столчето на бебето и както карах уж голям седан - така място имаше само за още един пътник - на предната седалка до мен. Ако имах още едно дете - не знам къде щях да го слагам при това положение.
И пристигаш някъде и трябва да натръшкаш всички чанти по земята първо, само за да успееш да сглобиш количката, абе...неудобна работа. Втората ми количка се сгъваше веднъж през средата (като книга) и после по ширина (като чадър) и то с едно щракване на бутончета. Т.е. сгъната е "дебела" колкото кутия за пица с дължина към 70 см., та все едно не носех и количка като тръгна нанякъде.В добавка - върви през всякакъв макадан, тежи с всичко към 8 кила най-много, супер стабилна, маневрена, товарила съм я с + 20 кила, освен детето
и пак се буташе "с един пръст". За здравината - трето бебе след моя син обслужва и не е мръднала...немска им раУта.
Умишлено ти пиша подробно, споделяйки реални ситуации, които предстоят и на теб и както виждаш в темата - всички сме минали през тях и май до едни и същи изводи сме стигнали. Т.е. никой не те разубеждава за количката, която си постнала, или подобна на нея на принципа: "абе не е ОК, щото моята е друга и е по-добре като моята, ей така щото е моята". И да ти кажа честно, вземеш ли сега някоя за 800 и нагоре лв. и след 3-4 месеца да установиш, че не ти е удобна - не си мисли, че можеш да я продадеш бързо на 90% от цената й да кажем. Ако изобщо успееш да я продадеш - ще й вземеш към 50% от платената от теб цена и нервите ще са ти в ушите от селяндурски пазарлъци и наглеене. Бая нови колички и други детски стоки съм продала и знам защо ти го казвам. Примерно за нова количка която в магазина е 900лв., аз я предлагам за 600лв. се почва буквално циганене, ама не може ли за 300лв. хайде за 350 "от тях да мине", ама не защото не й знаят цената в магазина нали... "Особености на местния бизнес". Пък когато е нещо ползвано, било и малко - преговорите ти почват от 50% на магазинската цена и са в посока надолу.