Кошът за новородено е удобство за самото бебе на първо място. Той има "общо" с лошо и студено време дотолкова, че майката много по-лесно и удобно - може да го подсигури срещу вятър и студ, отколкото, ако ползва чисто лятна количка, или "седящ кош", които по съвсем обясними причини са много по-отворени и открити. Няма такова нещо, че на бебето може да му е горещо в кош за новородено, ако е лятно бебе. Таман напротив. Тези кошове се правят от съответните материали и имат изолация, която "работи" и в двете посоки - зимата задържа топлото максимално, а лятото държи хладно вътре повече отколкото една доста открита седалка.
И понеже вече трета количка купих аз
, да ви кажа какво бих направила, ако очаквам второ дете по въпроса с количките. Предвид, че първата количка на Дани е Stokke и имам всичките аксесоари към нея и никакви забележки по отношение на удобство за бебето, за мен, лекота, маневреност и пр. - не бих си я купила втори път. Не бих, защото реално я ползвах по-малко от 9 месеца. Защото имам дископатия и живея в кооперация, до чиито вход от апартамента ми има 30-ина стъпала и при всяко излизане ща не ща трябва да влача количка, бебе и багаж по тях нагоре и надолу. Асансьор - няма. Колкото и да е от най-леките комбинирани - говорим за шаси и кошве около 12 кг., бебе което става само по-тежко, поне 2-3 кила багаж и аз дето съм 50-ина кила и с болен кръст.
В тази крадлива държавица - не можеш количка и за 20лв. да държиш на стълбите, освен ако не си в нова кооперация с портиер 24/7 и да му е пред очите. Някой да е вързан да ти качва и сваля количката при всяко излизане - не е опция възможна за повечто от нас.
Почти всяка комбинирана количка е обемна, както ще да се сгъва. Повечето от нас, или са шофьори, или и да не са - все някога тръгват с детето, мъжа, багажа И обемната комбинирана количка нанякъде. Аз карам автомобил, който е от доста големите и с доста голям багажник, но все пак като набутам Stokke-то в багажника и за друго почти не остава място. Кошът за новородено го ползвах точно 3 месеца - това за протокола само. "Кошницата" т.е. столчето група нула, съвместимо с шасито на количката съм го ползвала за возене на детето в него точно веднъж, хем има пълно легнало положение и на 9-я месец - вече му беше малко, та купувах следващият вид стол за кола. Т.е. близо 1000лв. спокойно можех да не ги давам и за 400 щях да имам достатъчно добро столче група нула и да ми върши същата работа, като това скъпарското.
Когато детето беше на 6 месеца, а аз аха-аха пред инвалидизация заради кръста - взех втората количка. Ето такава:
http://www.babylux.bg/products/buggster_s_air , по препоръка на приятелка от форума. До онзи момент - изобщо не бях чувала за тази марка, понастоящем съм й върл фен
Преди да я имам - не мислех, че нещо по-леко и лесно за бутане има от Stokke, Britax, или Bugaboo /всичките съм ги пробвала/, обаче имало - тази е таква. Отделно, че минава през всякакъв макадан, дори на плажа натоварена така, че не се разбира че е количка съм я влачила. При просто смешно тегло на самата количка все пак. Сгъва се до размера на количка тип чадър освен това, а при нужда от още място - всяко от колелата й се сваля с едно щракване на копче. Цената й също е добра, за това което предлага, а то според мен е повече дори от доста по-скъпи и популярни у нас модели/марки. Кошът за новородено за тази количка е опция, струва окло 300-400лв. /нов/, но може да се намери и втора употреба за половината от тези пари, че и по-малко. Също така кошове за новородено и на Куини са съвместими с шасито, за някои от тях най-много да се наложи да купите адаптори за 30-ина лв. и пак сте на сметка, а такива у нас се продават много масово, защото Куини-та има много. Столчета за кола - също има съвместими с шасито чрез адаптори, при това доста модели и имате широк избор, ако желаете да ползвате и тази опция за количката си. Като количка, която се ползва за деца над 6 месеца - няма друга толкова просторна и широка, дори аз се събирам в нея. Има почти напълно легнало положение апропо. Въпреки, че според етикета е за деца на 6м+ седящият кош, аз спокойно бих возила и 4-месечно при максимално спуснат гръб, реално наклонът е подходящ. Багажникът е огромен, дръжките можете да ги ползвате за закачалки на доста тежки товари, а поради "немският инженерен гений" - центърът на тежеста е позициониран ниско и дори без дете в количката при над 10 кг. багаж на дръжките - тя няма шанс да се преобърне. Пробвала съм
Повечето летни колички имат именно този проблем, но не и въпросното TFK. Друго, немаловажно предимство - всичко по количката е закрепено с ципове и тик-так копчета и всичко се пере в пералня, вкл. и гюрукът, който е с нещо като силиконови ламели, или поне от много гъвкава пластмаса. Като тръгнете да перете - от количката остава само алуминиевата конструкция и гумите - останалото в пералнята. Сваля се за 10 мин. и се монтира обратно пак за толкова, съхне адски бързо. След няколко опита - падате и под 10 мин.
Та да ви кажа, ако сега чакам второ бебе, просто ще си купя един кош за новородено за TFK-то.
Ако имах сегашният си опит, когато бях бременна с Дани - щях да си взема директно тази количка и дори с всички аксесоари и чисто нова - пак някъде около 1000лв. би ми излязла. /Stokke-to с всичко ми струваше близо 3600, а вече казах колко време го ползвах/.
Трета количка изобщо не бих си купила, ако не бяха здравословните ми проблеми да си кажа честно. Дани си ходи чудесно и то отдавна. Но с оглед на това, че идва лято, а като излезем по топлото често навъртаме 4-5 км. пеша и често се случва той да спи навън, все още чат-пат количка ми трябва. Нито мога да го нося като се измори, нито лятото е уместно все с колата да излизаме както сега...
Та от вчера се сдобихме и с това:
http://travelingtikes.com/single-strollers/maclaren/maclaren-globetrotter-2013-stroller-prince-crown-blue.html Споделям го не за бременните мами, а за тези с по-големи дечица, които сега избират лятна количка. С всичките си анджъклами - тежи 4,5кг. това. Има си и презрамка за носене на рамо
Наистина много лека и много маневрена. Няма ПЪЛНО легнало положение, но гръбчето пада достатъчно, че детето да е полегнало и да си вземе дрямката спокойно. Цената й в сравнение с повечето други колички на "Макларън" също е приятна изненада за мен.