Стоека, може ли и рецептата . Не че мога да точа много тънко, но не пречи да опитам.
Турска баклаваЕто Рецептата:
моята мярка е една турска чаша за чай. Измерих събира 90мл. вода.
Рецептата си е напълно автентична, записах я в Инстанбул където бях на гости.
1 турска чаша за чай (т.ч.ч) олио
1 т.ч.ч. кисело мляко
1 т.ч.ч. вода
100 грама маргарин
1 бакпулвер
брашно
Замесваш меко тесто, което се оставя за половин час в хладилника. После делиш на 8 топки. Взимаш първата точка и правиш дълго фитилче, което режеш на 13 кръгчета.
Всяко кръгче се точи с нишесте обикновенно без подсладители. Става колкото чаена чинийка. Нареждаш ги 13 едно върху друго и ги разточваш като една кора, тъъъънка. Слагаш в тавата, ръсиш захар и шам фъстък, може и орехи. Правиш следващата кора и така до края.
Разтопяваш 100 грама маргарин, и заливаш баклавата която вече си нарязала на ромчета. Слагаш да се пече в силна фурна, после след около 15 мин (като леко почне да покафенява) я намаляваш на 180 градуса.
През това време си правиш сиропа от вода и захар 1:1 за да си изстива
Залива се горещата баклава със студения сироп.
Да ви е сладко!
За вечеря сме на пържен сафрид с картофено пюре