healthy, много я мислех тази амниоцентеза. Изчетох какво ли не по въпроса, защото на първия ми биохимичен скрининг показателят на единия хормон беше много нисък и съответно ми излезе много висок биохимичен риск. Много се уплаших и писах веднага на проф. Кременски в един форум, където отговаря на въпроси. каза ми, че много често този изолиран показател дава отклонения, без реално да има причина за това. Много важно е цялостно да се гледат нещата. Този биохимичен риск не взема под внимание ултразвуковите показатели, които при мен бяха много добри. Посъветва ме при всички случаи да направя и втория, да се направи интегриран резултат и след това ако все още има висок риск, да направим амниоцентезата. Преди втория скрининг отидох на ранна фетална морфология, от която се разбра, че няма никакъв повод за притеснения. Втория резултат беше повече от добър и на базата на него ми казаха, че няма основание да се прави амниоцентеза. Моят лекар беше на мнение, че възрастта не е повод за амниоцентеза и ако беше така, останалите изследвания се обезсмислят, и щяхме на всички да го правим. Но ако имаше каквито и да е съмнения при видяното на ултразвук, щях да го направя веднага. Има маркери, които добрите специалисти виждат. Иначе и на мен ми казаха, че е рутинно и не носи риск, но имам и друг пример от близкото ми обкражение, така че не е съвсем така. Риск си има и въпросът е доколко той е оправдан. проф. Кременски винаги го казва, защото за една бременност е много важно и спокойствието на майката. Ако тя ще се притеснява през цялото време, то по-добре да го направи.