0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 83
« Отговор #820 -: Ноември 04, 2012, 20:38:47 pm »
Честито!!!
Да ви е жива и здрава и много да ви радва!!!
Животът не свършва днес... нито утре... той продължава. Важно е как ние го възприемаме :-)
*
« Отговор #821 -: Ноември 04, 2012, 20:53:21 pm »
Андреа, да ти е жива и здрава малката принцеса!
*
« Отговор #822 -: Ноември 04, 2012, 21:07:51 pm »
Андреа, да ви е жива и здрава малката Зорница и да озарява дните ви :-))

« Отговор #823 -: Ноември 04, 2012, 21:17:15 pm »
Андреа, честита рожба! Да е жива и здрава принцесата!!!
Краси

« Отговор #824 -: Ноември 04, 2012, 21:24:34 pm »
Честито, Андреа Селесте, да ви е жива и здрава Зорница:)
« Отговор #825 -: Ноември 04, 2012, 21:36:09 pm »
Момичета, да ви питам нещо за евентуална амниоцентеза.
Има ли някоя, кочто е правила това изследване. Или някоя, ня която ще се наложи. Аз определени ще трябва да го правя, тъй като съм с мозаечен кариотип (в 11% от клетките ми има отклонение от 46ХХ.. имам малко 45Х и малко 47ХХ). И най-сигурният начин да се разбере има ли риск за бебето - това е амниоцентезата.
Сега да ви кажа - моя приятелка в Швейцария, която имаше висок риск (при така нареченния биохимичен скрининг, при тях нещо друго се казва, но пак се определя ниво на риск) за тризомия 21 (Даун) и трябваше да прави амниоцентеза. Тя обаче беше категорично против това инвзивно излседване и се разтърси за някакви други методи. И откри - нова технология за излседване, което използва кръв от майката и изследването е с точността на амниоцентеза. В това изследване излезе, че няма риск от Даун.
Ще ви пусна линковте, които тя ми прати. Нейното са го правили в Германия (изпратили са кръвната проба през лаборатория в Швейцария).
Ето какво ми пише тя (дословно):

"Ami naukata napredva, v kravta na maikata se sadarjat genite na deteto yavno pod niakakva forma. Eto info tuk:

http://lifecodexx.com/lifecodexxprenatest-en.html

http://www.prenatalgeneticscenter.com/

Izsledvaneto se vodi Genetic prenatal blood test for trisomy, ima go veche po mnogo paboratorii v US, Canada i niakolko v Evropa, razgledai po internet, az biah izvadila pone oshte 2-4 labs. Moito go napravi Lifecodexx v Germania."

Ако някоя от вас има мнение по въпроса, моля да сподели.
Ще бъда благодарна!!

Животът не свършва днес... нито утре... той продължава. Важно е как ние го възприемаме :-)
*

лилия13

• 360
  • в очакване на дългочаканото ни съкровище
« Отговор #826 -: Ноември 04, 2012, 21:40:28 pm »
АНДРЕЯ,Честита ви рожба,да ви е жива и здрава малката принцеса да ви носи само радост и щастливи дни,на теб бързо възтановяване и като имаш време чакаме да разкажеш :ballons:    healthy ,не съм запозната,дано всичко е наред,това ти пожелавам и на всчки нас,но този метод който си описала не разбрах прави ли се тука и къде се прави защото аз не съм чувала,и ако го правят само в чужбина как ще стане..)))Ако наистина се налага да правиш амниото,заради висок риск консултирай се най добре с професор КРЕМЕНСКИ от МД,обяснява всичко,мнението му е много прецизно и няма да те подведе.Успех!
« Отговор #827 -: Ноември 04, 2012, 21:50:06 pm »
Лили, тоз метод не се прави тук, но би могъл да се направи в чужбина, като се използва посредничеството на някоя бг лаборатория. Която със сигурност ще си вземе нейното за вземане на материал+транспорт и пр. Този метод е доста нов, от февруари тази година. Основно се прави в Германия, има в Холандия, Чехия и сигурно и другаде. Най-важното в този методо е, че е неинвазивен, т.е. няма ги тези 1-2% (малко е, но тежко на тази, която попадне в този процент) риск от аборт заради процедурата.
Разбира се аз така или иначе ще съм отново при генетиците в Майчин дом, защото там ми препоръчаха една докторка, която прави амниоцентези. А и преди това със сигурност ще съм направила биохимичния скрининг за генетични рискове и ще съм минала на консулт при Кременски (а дали все още той консултира или е преотстъпил дейността на по-млади лекари). Та заслужава си да се провери. Аз не ползвам английски в степен да разбера всичко от информация, която е в тези линкове. Но съм сигурна, че тук има кой да ги прочете и да извлече необходимата информация. Това касае доста бременни все пак.
*

лилия13

• 360
« Отговор #828 -: Ноември 04, 2012, 21:55:44 pm »
healthy,да той консултира,запазваш си час и ти с изследването отиваш при него за разбор и той ти обяснява всичко подробно..)))Според мен и Феталните морфологий са много важни е важно при кой доктор се правят,да е специялист в тази област..)))Наистина метода си доста добър и дано навлезе и тук,че тази амниоцентеза звучи доста стряскащо.Дано всички родим живи и здрави дечица..)))Инфото наистина е полезно..)))
« Отговор #829 -: Ноември 04, 2012, 21:59:49 pm »
Имаш предвид като направя ранния БХС - той ще каже да дали да правим амниоцентезата или въобще при всички изследвания свързани с генетиката?
« Последна редакция: Ноември 04, 2012, 22:03:18 pm от healthy »
*

iva17

• 915
  • Когато всичко е загубено, остава бъдещето.
« Отговор #830 -: Ноември 04, 2012, 22:07:59 pm »
Андреа, честита дъщеричка :) Да расте здрава и щастлива!
Всичко винаги завършва щастливо. Ако приключи зле, значи това не е краят :)
*
« Отговор #831 -: Ноември 04, 2012, 22:40:45 pm »
healthy , мисля, че подходящото място за въпроса ти е тази тема: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45608.0

В "бременната тема" - никой не може да ти даде адекватно мнение на питането и да иска и да е с добър английския - все тая. Ако наистина става дума за нов метод, реално заместващ АЦ, който тепърва навлиза в практиката... /в което аз лично не съм убедена/.
Със сигурност мога да ти кажа отсега, че и да имаш такава опция - пак поемаш риск и пак ще трябва да решаваш "или, или". "Проблемът" ти би бил - липса на сигурност, доколко същият нов метод е достатъчно надежден, поради твърде краткото време в което е практически прилаган и невъзможност да бъдат проследени резултатите при голям брой хора в солиден времеви диапазон. Ако при АЦ, рисковете са отдавна известни и обозначени в проценти дори, а се знае, че сигурността на резултатите е 100%, а при другия метод - не рискуваш бременността заради инвазинва процедура, но пък рискуваш резултатът от изследването да не е 100% сигурен - проблемът ти не отпада, просто се преформулира.

Разбира се, не пречи да проучиш всички възможности. Успех! :)

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #832 -: Ноември 04, 2012, 23:08:04 pm »
Jbrul , благодаря ти за пренасочването. Ще отида да чета и там.
Относно новото изследване, аз също се чудя като какъв ще е този метод, дето ще открива в кръвта на майката 100% сигурност за това дали бебето има генетични отклонения или не. Но науката напредва. Само дето наистина си права за това до колко метода е практически изпитан. Моята приятелка все пак разполага с достатъчно средства. И може да ги дава за различни изследвания. Тя самата даде 2000 лв за хормони, които щяха да са за инвитро, но сега така си й седят в хладилника, защото малко по-късно се оказа спонтанно забременяла... Ами живот.
Та както и да е. Аз отивам да чета в онази тема. А амниоцентезата ще я мисля като й дойде времето.
*

лилия13

• 360
« Отговор #833 -: Ноември 04, 2012, 23:25:04 pm »
healthy,да правиш първо скриннга,доки мери ,взимат ти кръв и носиш пробата в МД ако не си от Сф.я пращаш,този първи сркининг е много важен,след като излезнат резултатите ,отиваш при пр.Кременски за консултация,ако има проблем разбира се или някой от рисковете е висок за твоята възраст,имай напредвид ,че това е статистическо излседване,Феталните морфологий, както казах са много важни,направени от добър специялист,ако има висок риск се прави втора..)))Не се настройвай предварително,мисли позитивно и всичко ще е наред..)))
*
« Отговор #834 -: Ноември 04, 2012, 23:37:54 pm »
healthy , в "онази тема" няма какво да прочетеш по въпроса който те вълнува, а там трябва да го поставиш просто. Д-р Даскалова /мели/ ще ти отговори възможно най-точно и обективно, защото точно това й е работата. Лично аз - бих взела под внимание мнението й по въпроса, защото тя е един от моите лекари и й имам доверие, не защото "просто е много симпатична"  :lol: Тя е сериозен професионалист, дано успее да ти даде информацията, която ти е нужна за да решиш какво да правиш.

Да ти кажа честно, относно АЦ - малко като темата със секциото стоят нещата към момента т.е. неоснователно "демонизирана" процедура, само защото е инвазивна все пак. Много отдавна се практикува, много отработен метод, много добри специалисти които го правят това и тези 1-2% риск, които се дават винаги - са повече поради факта, че когато се говори за медицина и хора - не е възможно да се каже за нищо "100% е безопасно и сигурно". Лично аз - не знам за случай на изгубена бременност заради АЦ точно, нито във форума, нито сред реални познати при които се е наложила такава. Разбира се, че ти е притеснено по въпроса, но ако прочетеш информация, статистики, ако погледаш и клипчета за АЦ, според мен ще си хем по-спокойна, хем ще направиш доста по-информиран избор по темата.

Но всичко по реда си както се казва - първо БХС и ранната ФМ, да се изкажат специалистите, че тогава ще го мислиш. :wink:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #835 -: Ноември 05, 2012, 00:09:05 am »
Аха. Разбрах. Ами значи - когато му дойде времето. Знам вече къде да отида и какви изследвания да направя.
Лека нощ и благодаря!
*
« Отговор #836 -: Ноември 05, 2012, 08:51:09 am »
healthy, само да споделя като наскоро преминала през амниоцентеза. Правиха ми я в Майчин дом, София, доц. Димитрова. Всичко мина бързо и безпроблемно. Не се притеснявай от процедурата, важното е резултатите да са добри и категорични.

Между другото, при нас излезе и по-дълго чакащото се изследване (цитогенетичен анализ). Отне 5 седмици, но пък всичко му е наред на бебето - няма бройни и структурни хромозомни аномалии :)

La vita è bella
« Отговор #837 -: Ноември 05, 2012, 09:17:35 am »
Аха, говорете ми така!!! Ча имам нужда :-) Генетиците от катедрата ми казаха също за тази доц. Димитрова. Защото 99% е сигурно, че ще трябва да правя АЦ с моя мозаечен кариотип.
Супер за вашите резултати!
Благодаря за подкрепата!
*
« Отговор #838 -: Ноември 05, 2012, 11:03:54 am »
Андреа честито бебче - много да ви радва :D

2012

Ноември

magarence_baby – 09.11.2012
Dragony:)  - 27.11.2012

Декември

Reevs  -  06.12.2012
Лилия 13 – 13.12.2012
Vesta   -  17.12.2012
Milena8  - 19.12.2012
Tanita68 - 22.12.2012

2013

Януари

Perlichka  - 11.01.2013
Marmoranka  - 15.01.2013
Valentina Todorova – 16.01.2013
Didoni2109  -  23.01.2013

Февруари

Zizana79   -   07.02.2013
Kerita     -   13.02.2013
Rumyanau   -   22.02.2013

Март

Sisi_08 -  04.03.2013
dara ivanova        - 09.03.2013
Pop4o - 15.03.2013

Април

Zuzenceto  -  09.04.2013
Krasunka        -   16.04.2013
Май
Lozenac_girl     -  02.05.2013
- Tedi -              - 12.05.2013

скоро ще трябва да предам щафетата със списъчето. Ако има някой ,който е готов да я поеме да мипише на ЛС

« Отговор #839 -: Ноември 05, 2012, 11:28:16 am »
healthy, много я мислех тази амниоцентеза. Изчетох какво ли не по въпроса, защото на първия ми биохимичен скрининг показателят на единия хормон беше много нисък и съответно ми излезе много висок биохимичен риск. Много се уплаших и писах веднага на проф. Кременски в един форум, където отговаря на въпроси. каза ми, че много често този изолиран показател дава отклонения, без реално да има причина за това. Много важно е цялостно да се гледат нещата. Този биохимичен риск не взема под внимание ултразвуковите показатели, които при мен бяха много добри. Посъветва ме при всички случаи да направя и втория, да се направи интегриран резултат и след това ако все още има висок риск, да направим амниоцентезата. Преди втория скрининг отидох на ранна фетална морфология, от която се разбра, че няма никакъв повод за притеснения. Втория резултат беше повече от добър и на базата на него ми казаха, че няма основание да се прави амниоцентеза. Моят лекар беше на мнение, че възрастта не е повод за амниоцентеза и ако беше така, останалите изследвания се обезсмислят, и щяхме на всички да го правим. Но ако имаше каквито и да е съмнения при видяното на ултразвук, щях да го направя веднага. Има маркери, които добрите специалисти виждат. Иначе и на мен ми казаха, че е рутинно и не носи риск, но имам и друг пример от близкото ми обкражение, така че не е съвсем така. Риск си има и въпросът е доколко той е оправдан. проф. Кременски винаги го казва, защото за една бременност е много важно и спокойствието на майката. Ако тя ще се притеснява през цялото време, то по-добре да го направи.
<br />[link=http: