Споделям мнението на
magi_st .
Miriam , права си, че всеки си има "лична сметка" пред Господ. И аз и ти и Николай. И точно това казвам и в предишния си пост. За мен безобразията на духовенството - не са извинение аз, или който и да било да прави същите, или още по-големи безобразия. В никакъв случай. Но съгласи се, че не може да си затънал в грехове - пък да се изтъпаниш и да "лееш морал", само защото предствляваш някаква институция, пък било то и БПЦ. Както не приемам полицаи да взимат подкупи и в същото време да арестуват хора, защото са взели подкуп, както не приемам съдии да "правораздават" взимайки рушвети т.е. да продават "справедливост"... Така не мога да приема, че БПЦ, която нищо, ама нищо не прави за този народ - има моралното право от дъжд на вятър да взима становища по някакви светски въпроси, че да изисква и някой да взима същите становища насериозно и да се съобразява с тях.
И ако от канонична гледна точка примерно, БПЦ не би могла да е
за абортите, или
за сурогатното майчинство, или
за ин-витро оплождането... Пак питам, какво направи БПЦ КОНКРЕТНО, за да предложи алтернативни решения на такива проблеми, от позицията на нейните си разбирания за тях?
Хайде да кажем, че според БПЦ всички хора с репродуктивни проблеми трябва да си осиновяват деца. Просто хипотеза. Ами БПЦ някога да взе позиция по процедурите за осиновяване в България, да настоя, да се пребори те да бъдат оптимално бързи и лесни? Не. Давам ти само елементарен пример, че те нищо не вършат и изобщо не им пука наистина, ама грам по тези въпроси, пък дори и предложенията и усилията им да бяха насочени в посока хармонична с личните им разбирания по тези теми.
Ама да оставим репродуктивната тематика дори - пак е същото. Когато Теодора Захариева лека й пръст се бореше за всички онкоболни в тази държава, БПЦ някога да я подкрепи? Ей така с едно изявление поне. Не. Да не говорим, че въпросната институция има ресурса да натиска държавните ведомства и да "бие камбаната" тези проблеми да се решават. Нямааа. Просто защото не им пука за хората. Ами кухните за социално слаби хора? Те винаги са с държавно, общинско и чат-пат частно финансиране. БПЦ няма ресурса /сгради, пари, хора/, че да отвори такива кухни поне на някои места ли?
Има, ама тя БПЦ не ще да дава пари за народеца, ами иска да взима само - от продажба на свещи,икони, от такси за църковни ритуали, от дарения за строеж на нови храмове, ама от тяхна страна - нищо.
Мине се не мине време и пак се зачеква спора, дали да имало часове по вероучение в светските училища, или да нямало. Личното ми мнение е, че религията /все едно коя/ няма място в светските учреждения /в т.ч. и училищата/, защото уважавам еднакво и вярващите хора и атеистите. Точно затова църковната и светската власт са разделени, а не са едно цяло като през средновековието.
Едната ми баба беше родена през далечната 1913г. и е посещавала "неделно училище" в местния храм. Така се е правело тогава и така е най-редно и нормално за мен. Като на БПЦ й е тооолкова важно децата да бъдат "религиозно ограмотени" - храмове бол. Да си организират такива "неделни училища", да оповестят това по съответния начин, в наши дни това е много лесно и който родител желае - да си заведе детето на такова училище. Нямам нищо против. Обаче БПЦ хем това й е уж много важен въпрос, хем не й се ще да инвестира лични средства в подобен проект, ами дай да е пак за сметка на бюджета т.е. за наша. Сори, ама не става така.
Да не споменавам, че в други държави, освен всичко изброено дотук, църквите финансират дори болници, хосписи, приюти за бездомни, за жени преживели насилие и каквото се сетиш в тази посока.
Та когато БПЦ вземе да направи поне малка част от нещата, които посочих - тогава нейните представители да се изказват за каквото и да било. Дотогава - да си карат тихомълком лимузините, да гледат колко е часа на швейцарските си часовници и да мълчат гузно и засрамено. Защото нямат МОРАЛНОТО право в сегашната ситуация, да обелват дума по какъвто и да било въпрос бил той светски, или църковен.