Боби, доколкото помня тук по едно време имаше опцията да си изкараш книжка САМО за автоматик, но с нея - нямаш право да управляваш кола с ръчни скорости. Не се сещам за детайли, защото просто беше коментирано пред мен, не ме е засягало лично. Иначе всеки, вкл. и аз, който има шофьорска книжка и на изпита е карал автомобил с ръчни скорости, може да си кара автоматик и каквото му е кеф. Естествено да е така, защото то на автоматика - какво да му "караш" всъщност
, той си се кара сам, от теб се иска да знаеш правилника само. Ама ако не си карал ръчка никога и се метнеш - можеш да направиш някой сакатлък, най-малкото защото няма да си гледаш пътя, ами ще се гънеш как да превключиш, какво да натискаш и пр.
Аз карах с ръчни първо, преди да се роди Дани си взех автоматик, за мен е по-удобния вариант във всякакъв смисъл, особено за градско шофиране. Но чат-пат подкарвам и нещо с ръчни скорости, за да не губя навик, че то на лесното като свикнеш - да не взема да забравя ръчките
Иначе за БГ-книжката - не виждам за какво ти е изобщо, но май само на листовки трябва да се явиш, понеже има разлики в правилниците за движение, ако не греша. Особено предимствата на нерегулирани кръстовища. като ги вземеш, един изпит кормуване, да те видят, че знаеш правилника и това е. Едва ли някой ще те кара да се учиш да шофираш в буквалния смисъл.
Мише, да не те плашат габаритите на колата - не я носиш на гръб все пак, нито управлението й е по-сложно, или различно ако е по-големичка. Всичко е в главата ти, не се "респектирай" от семейното возило, подкарвай го смело
Лично аз обичам големи коли и все такива карам, хем ми е по-комфортно, хем по-сигурно и просто ме кефят освен всичко друго. Както нямам 50 кила щом се справям - всеки може.
Следиш си огледалата и за седмица - ще й свикнеш на габаритите и това е всичко. Страшното мина вече, сега ще си спокойна, не всеки път като на изпит. Пък ако ще караш автомат - хич не го мисли и въпреки, че не ти е присъщо на теб точно - напъни се да бъдеш дебелокожа на пътя, защото другите ще са
Кой ти свирел, светел, размахвал средни пръсти - все едно ги няма. Караш си по правилник и както се чувстваш сигурна - това е най-важното за шофирането в БГ условия. Другото е детска игра пред шофьора простак-камикадзе.
ivanita, не трябва да "шава" столчето. Мърда ли - не е добре/правилно монтирано. Сегашното на Дани също не е с база. Като го слагам, изтеглям доооста колана, за да ми е удобно да го промуша където трябва и го закопчавам в закопчалката на самия автомобил. На този етап - той си седи хлабаво и столчето мърда. След като го щракна, изтеглям колана така, че да "затегне" седлката максимално и тази част от него, която е "излишната" се прибира обратно в механизма на самия колан. Тогава вече щраквам фиксатора на столчето за самия колан и е ОК. А дано ме разбра както го обЕсних