Пиша го само, в случай че някое момиче взема и други витамини или както в случая желязо, в които е включена фолиева и отделно фолиева киселина - може да се получи предозиране.
Не може да се получи предозиране. Водила съм специална кореспонденция с фирмата, която произвежда препарата. Молбата ми беше да ми отговорят защо този текст съществува в тяхната листовка, на какво основание, след като дозата на препарата може да е повече от 1 таблетка предвид необходимостта от прием на желязо при желязо дефицитна анемия при бременните, което е често срещано състояние с неприятни рискове за здравето на бебето и на майката. Човекът, който отговаря за лекарствената безопасност, ми написа, че ще провери в базата давни на фирмата, която била много подробна и значително по-обширна от общодостъпната. След проверката ми беше отговорено, че няма такова проучване, което да доказва, че може да се предозира фолиевата киселина, напротив, има множество проучвания, че е безопасна и в много по-високи дози и не знаят защо е написано така в тяхната листовка. На моето възражение, че така плашат бременните и не е редно да стои този очевидно измислен текст, ми беше отговорено, че така или иначе пациентът трябва не да чете листовките, а да пита лекаря каква дозировка му е нужна. И ако нашите пациенти ни вярвали, нямало основание да се притесняват ...
Подобни дискусии съм водила с още няколко фирми заради други текстове в техните листовки, някои от които загубили значението си в превода, други с нелогични твърдения. И съм получавала подобни отговори. Така или иначе текстовете си седят, керванът си върви ...