Здравей, Мари!
Не знам какъв аквариум имаш и с каква техника, го обслужваш, но темата как да го опазим чист и рибките - здрави, е доста обширна.
Как се почиства аквариумПриготвяте от предишния ден вода в чиста кофичка или бутилки. (Аз имам събрани десетина бутилки от минерална вода, да не обяснявам как ми се пречкат). Да уточня - не минерална вода, а обикновена чешмяна вода, която е престояла, за да се отдели хлора. Ако рибките са капризни можете също да добавите Сера Акватан (4 лв. малката тубичка) за премахване на хлор, метални съединения и др.
Изважда се вътрешния филтър или гъбичката и се измиват се с хладка вода без препарати. С маркуч се източва част от водата. Има специални маркучи с помпичка, а на който не му се дават 6 лв. може да се направи с обикновен маркуч - засмуква се и се пуска да тече. Специалните маркучи имат "камбанка" - разширение накрая, за да дърпат водата с по-малка сила и да не засмукват и пясък. На обикновенния маркуч може да се добави "камбанка" от гърло на бутилка. Докато източвате водата, дръжте отвора на маркуча близо до дъното - там се събират отпадъците на рибките и заедно с източването на водата можете да оберете и тях. Ако има опадали и гниещи листа на растенията - също ги махате. Рибките не се вадят, камъните не се мият отделно, грунда също не се вади!!!
Сменя се различна част от обема, в зависимост от случая и колко често по принцип го правите.
Накрая се слага филтъра обратно, добавя се чистата престояла вода, която трябва да е с близка температура и готово.
Подробна статия за смяната на водатаП.П. За всички фенове на моята сива мишчица, котето Шива искам да съобщя, че поради моето заминаване в чужбина за неопределено време се наложи да я дам за отглеждане на моята леля на село. Ще се грижат добре за нея, а Шивето ще може да си играе с още 2 други котета, да лови врабчета (вече има опит и е доказан убиец) и кой знае ... може най-накрая тя да си има бебета след като миналата година опитите ни не успяха. Много ще ми липсва. Беше темерут, но си беше моят темерут