jasmin_veni, шапчица с риванолче, когато позволи. Ще мине, не е нормално все да е червено. Но за да не зарастне пак, сега трябва да забелвате поне веднъж дневно, внимателно, защото си го боли. Може да използваш момента да обливаш с водичката от сварена смрадлика. Сега поне по-лесно ще се хигиенизира, та всяко зло за добро. При всяко къпане, забелваш и обливаш с водичка, това е всичко. Понякога се събира беличко (смегма), обливаш по-обилно да се махне. Т'ва са тайните на мъжкия тоалет, не знам защо татко му се свени толкова да обясни. У нас нашия тате го правеше, докато младежа не се научи сам.
Лис, нормален е този интерес към гениталиите, баш на вашата възраст се почва. Попрочетох какво казват по въпроса д-р Додсън ("Изкуството да бъдеш родител") и още едни френски лели ("Първите 7 години") - та всичките твърдят, че не бива да се пресича този устрем да се самоопознават. Но може да се каже "Разбирам, че ти е приятно, така е при всички мъже, които после ще станат татковци. Може да го правиш, когато си сам, но другите хора се смущават, така че не го прави пред тях и не позволявай на друг да те пипа. Пишокът си е само твой. А сега ела да направим нещо друго"... и отвличаш вниманието с нещо любимо. Не помня точно какво съм казала навремето, но в общи линии съм спазвала точно това поведение. Период е, после друго им става по-интересно и така. И при нас Диманка посягаше да изучава, просто й казах да не пипа, защото може да нарани бате и бързо й мина меракът. А, също пишеше, че момиченцата може несъзнателно да се чувстват непълноценни или даже да завиждат, че не могат да пишкат прави, тогава може да се каже, че само те пък могат да имат бебета, като порастнат и затова са много специални. При нас не е имало ревност, за бебетата сме обяснявали май малко по-късно.
Гери, Додсън специално пише, че понякога на момченцата им е по-трудно да се идентифицират като мъже, защото просто прекарват много повече време с майка си или други жени. Не е тревожно изобщо на вашата възраст. Би помогнало, ако тате прекарва повече "само мъжко" време с момченцето, както и ако получава специална похвала за всяко "мъжко" нещо което е направил - например не се е разплакал, макар да се е ударил; много хубаво е сглобил количка или развъртял болт, кавалерски е държал вратата на кака си ...