0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Счетоводно питане
« -: Юли 09, 2012, 10:40:40 am »
Много се извинявам, ако темата не е точно за този форум.
Самоосигуряващо лице съм. Предлагат ми дълъг болничен по време на бременността ми.Следващата година, когато подавам данъчна декларация, в графата за сумата върху, която съм се осигурявала, сумата преди или след болничен пиша?
Примерно-нетно възнаграждение, върху което внасям осигурвоки-1000 лева
С дълъг болничен ще имам месеци, в които ще внасям само здравно осигуряване-т.е. формално ще се осигурявам на определена сума, но няма да внасям останалите осигуровки (защото не се дължат).
Догодина все пак пиша внесени осигуровки върху 1000 лв въпреки позвания болничен или.....?
Накратко питането ми е има ли финансова изгода, ако ползвам болничен докато се осигурявам върху висока сума и ще се намали ли ползваното майчинство в последствие по някакъв начин.
Благодаря
Re: Счетоводно питане
« Отговор #1 -: Юли 10, 2012, 09:19:32 am »
Ще използвам темата и аз да питам нещо. Знае ли някой как се намалява майчинството в зависимост от ползването на по-дълъг болничен (извън този 45 дневния)? Имах вкъщи една екселска таблица, но нещо не мога да я намеря, пак ще потърся довечера, но бих се радвала, ако някой се включи.
*
« Отговор #2 -: Юли 13, 2012, 13:37:47 pm »
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=37818.460
Врабчо ето тук мисля ще намериш отговор на твоя въпрос.

*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #3 -: Август 29, 2012, 09:32:52 am »
В майчинство съм за отглеждане на дете от 1 до 2 години. Срочният ми договор изтича в края на месеца. Доколкото разбрах НОИ няма да ми изплаща майчинство след края на договора  :(

- Ще ми изплатят натрупаната отпуска. Тя облага ли се с данък?
- Имам 10 дни от 2010 г., тях губя ли ги?
- Колко време ще взимам обезщетение от Бюрото по труда? Колко ще е като сума това обезщетение, предполагам зависи от трудовия стаж и заплатата ,имам над 10 години трудов стаж и учителска заплата.
- Договорът ми е до 31.08 ако подпиша трудов договор с нов работодател (но в друг град!!!) от 1.09 ще се възстанови ли правото ми да получавам майчинство и това възможно ли е и ще има ли проблеми за новия ми работодател?
- Какви осигуровки ще се наложи да плащам ако новият работодател ме осигурява примерно на 350 лв.

Много съм притеснена, идва зима, няма кой да ми гледа детето, на ясла не може да тръгне поне до април-май. Искам да избера най-добрия вариант. На борсата или нов договор и да си плащам сама осигуровките, за да взимам все пак майчинство?
Сърдечно благодаря за отговорите  bouquet

*

mira_mimi

• 1375
« Отговор #4 -: Август 29, 2012, 13:07:10 pm »
Отговорих си на въпросите!
*

mira_mimi

• 1375
« Отговор #5 -: Август 29, 2012, 21:22:30 pm »

- Ще ми изплатят натрупаната отпуска. Тя облага ли се с данък? Да, 10%.
- Имам 10 дни от 2010 г., тях губя ли ги? Не!
- Колко време ще взимам обезщетение от Бюрото по труда? Колко ще е като сума това обезщетение, предполагам зависи от трудовия стаж и заплатата ,имам над 10 години трудов стаж и учителска заплата. Не съм 100% сигурна, но май 4 месеца.
- Договорът ми е до 31.08 ако подпиша трудов договор с нов работодател (но в друг град!!!) от 1.09 ще се възстанови ли правото ми да получавам майчинство и това възможно ли е и ще има ли проблеми за новия ми работодател? При сключване на нов договор трябва да има отработен поне 1 ден и след това се попълва Приложение N3, че искаш да ползваш отпуск за отглеждане до 2 години.
- Какви осигуровки ще се наложи да плащам ако новият работодател ме осигурява примерно на 350 лв. По време на майчинство се плащат само здравните осигуровки.

« Отговор #6 -: Август 29, 2012, 23:18:46 pm »
Момичета, тук съм задавала много въпроси и са били много любезни и изчерпателни: http://осигуровки2011.com/?page_id=219

« Отговор #7 -: Август 30, 2012, 08:27:16 am »

- Ще ми изплатят натрупаната отпуска. Тя облага ли се с данък? Да, 10%.
- Имам 10 дни от 2010 г., тях губя ли ги? Не!
- Колко време ще взимам обезщетение от Бюрото по труда? Колко ще е като сума това обезщетение, предполагам зависи от трудовия стаж и заплатата ,имам над 10 години трудов стаж и учителска заплата. Не съм 100% сигурна, но май 4 месеца.
- Договорът ми е до 31.08 ако подпиша трудов договор с нов работодател (но в друг град!!!) от 1.09 ще се възстанови ли правото ми да получавам майчинство и това възможно ли е и ще има ли проблеми за новия ми работодател? При сключване на нов договор трябва да има отработен поне 1 ден и след това се попълва Приложение N3, че искаш да ползваш отпуск за отглеждане до 2 години.
- Какви осигуровки ще се наложи да плащам ако новият работодател ме осигурява примерно на 350 лв. По време на майчинство се плащат само здравните осигуровки.

Благодаря!  :)