0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Не знам в коя тема да се включа..
« -: Юли 04, 2012, 16:33:50 pm »
Здравейте,
благодарна съм, че ви има - с това бих искала да започна.
Вече почти година чета и вие сте ми най-голямата морална помощ и най-достоверния източник на информация, защото така и нямах късмета да намеря "моя доктор".
Озаглавих си темата така, защото май трябва да се включа в поне 4-5 теми,дано не ви обременя с проблемите и въпросите си.
Хронологично и на кратко историята е следната: пелвеоперитонит с възпаление на всички органи, пункция, антибиотици, стабилизация - резултат множество сраствания; 2 месеца по-късно 11 см киста около десния яйчник, лапаротомия, отстранени десни аднекси и пластика на лявата тръба - резултат една тръба, силно увредена(според хирурга негодна), един яйчник и хронична тазововъзпалителна болест и тазов целулит; 4 месеца борба със инфекциите след операциите, 6 месеца неуспешни опити за забременяване..и пристъпихме към изследванията за стерилитет, за да подадем документи по ФАР. На цветната снимка за всеобща изненада тръбата се оказа срастнала и деформирана, но пропусклива...лошата новина е че забелязаха ендометриозни огнища.Започнахме да правим и фоликулометрия, на която се забеляза доминантен фоликул, който обаче между 9-ти ден(16,2мм)и 11-ти ден(днес) не е пораснал изобщо.
От хилядите въпроси, които имам успях с четене да си отговоря на много, но и много останаха...двата водещи към момента са:
1. Ендометриоза, диагностицирана само на рентген сериозно ли ви звучи? Докторката ми каза,че 100% сигурност има само при лапароскопия, но и двете се боим от поредната хирургична намеса и иска да направим всички възможни други изследвания и да пробваме с инсеменация, преди поредната хирургическа намеса.
2. Как да тълкувам този фоликул, който нарастваше нормално, и на 9-ти ден спира развитието си на 16,2 мм? Според нея е нормално да е ановулаторен месец и трябва да се проследят поне 2 последователни такива, за да започна да се притеснявам. Права ли е? Това не е ЛУФ, нали?

Знам, че е хубаво да говоря с докторите за тези неща, точно по тази причина чак сега се включвам с въпроси..но толкова доктори смених, толкова болка и разочарование ми костваше това лутане...моля ви за мнение, за да мога да се ориентирам дали накрая съм попаднала на "моя доктор", защото така го усещам, но съм се напатила жестоко и.. искам да съм сигурна.
Благодаря ви!
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Не знам в коя тема да се включа..
« Отговор #1 -: Юли 06, 2012, 01:36:02 am »
Здравей!
Съжалявам за всичко, което си преживяла, дано намериш своя лекар и заедно успеете.
Ще си позволя да ти дам няколко съвета на база моя опит и познания по някои въпроси. При тази тръба, която я имаш - НИКАКВИ ИНСЕМИНАЦИИ!!!. Макар и проходима, тръбата е увредена, това категорично е противопоказно за инсеминация. Има голяма опасност от извънматочна бременност, ако изобщо се стигне до бременност. При положение, че имаш тазово-възпалителна болест, при това хронична, най-вероятно тръбата е силно увредена. Друга голяма вероятност е да образуваш хидросалпинкси, пак заради ТВБ. Разбирам, че не е желателно за теб да се подлагаш нови хирургични интервенции, но в твоя случай това е пътят към така желаното дете. Според мен, трябва да се направи лапароскопия, да се види каква степен е ендометриозата, да се назначи адекватно лечение, ако се налага, да се види реалното състояние на тръбата и евентуално да се изолира или отстрани, след което да се пристъпи към ин витро. Съжалявам, мила, но това е най-точният начин да се установят проблемите и да се предприемат ефективни действия. Лапароскопията е доста щадящ метод, сигурна съм, че си прочела специалната тема, посветена на тази интервенция. Считам, че след консултация с добър професионалист, задно ще намерите най-точното решение. От кой град си, за да те насочим към добри лекари?

П.С. Колкото до ЛУФ - трябва да се проследят три последователни цикъла, при които да се установи липса на овулация, за да се постави диагнозата. Необходимо е и да се направят някои хормонални изследвания.
« Последна редакция: Юли 06, 2012, 01:38:33 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #2 -: Юли 06, 2012, 09:08:18 am »
Здравей, по някой неща си приличаме- след прекарана операция по спешност и години с кисти и аз съм с увредени тръби, дето са си там, но са страснали, сраствания в малкия таз на яйчници, тръби, черва. Според мен инсеминацията ще е загуба на време и пари за теб, а може да направите и някоя беля с тази калпава тръба и да стане извънматочна бременност.
Каква беше голямата киста, която ти махнаха с лапаротомия- ендометриозна или друга?
Ясно е, че с лапароскопия ще се разбере най-добре, но щом си толкова рязана е опасно, тя и лекарката за това не се наема. Може при ин-витро да видят дали имаш ендометриоза, като от фоликулите следят да не изникне някой с ендометрозно съдържание.
Също не се съгласих на диагностична лапароскопия, защото споменът от хроничните болки в таза, болките около овулация, хилядите изпити антибиотици и мисълта, че пак ще има рязане без известен край.
« Отговор #3 -: Юли 06, 2012, 09:31:58 am »
Благодаря за отговорите и съветите! sixsens, така и така пробваме по нормален начин да станат нещата и според мненията на докторите докато няма първа извънматочна не трябва да се плаша..та защо да не пробваме просто да улесним нещата с инсе? Или ти мислиш директно да се изолира тръбата и да се пазим...Не знам, сегашната ми док е първата, която ми вдъхва оптимизъм,доверие и надежда...дано не е напразно. От София съм, май ги знам светилата, благодаря (изтекоха ми очите, докато изчета достатъчно преди да се включа  :oops: )...но се напатих от светила - Славчев, Василев, Налбански баща и син...Мисля да отида при Щерев за консултация, когато събера необходимите изследвания, преди да предприема каквото и да е. Не ме е страх от лапаро, стига да се окаже единствен вариант.
Шмати съчувствам ти за това, през което си минала и ти... Как се разви в крайна сметка ситуацията при теб?
Относно голямата киста, в епикризата от Славчев не е отбелязана като ендометриозна...съмнявам се да я е пропуснал  :ask: ..от друга страна са описани кафяво-съдържими сакчета в махнатата тръба...Никой не знае, самия Славчев нищо не каза след операцията, освен да опитваме 6 месеца и после - АРТ. Не знам и аз какво да мисля, честно.
Хубавата новина е, че днес бях на фоликулометрия, гадинката е пораснала :D . Явно този месец няма да е нулев и поне се надявам да няма проблем с яйчника. Стискайте палци!
« Отговор #4 -: Юли 06, 2012, 09:44:28 am »
Според мен и личния ми опит само ще си харчите напразно парите за инсета, ако нямате мъжки фактор и ходиш на фоликуметрия може да си направите бебето по естествен начин. Сега е важно, освен че фоликулът е пораснал и да се спука.
Аз забременях от първото ин-витро, преди това имам инсеминации, но явно въпреки таймирането не се намериха яйцеклетката и сперматозида и трябваше насилствено да ги съберем с ИКСИ:}
« Отговор #5 -: Юли 06, 2012, 10:13:29 am »
Браво, важното е, че накрая сте ги събрали, макар и насилствено  :)
Спермограмата е идеална за радост на всички, чакаме да се спука фоликула, да.
Аз това си мислех (и тайничко се надявам на чудо, както всички...) по естествен начин ако стане  - най добре, че май ще оставам без работа и едната година докато чакам от ФАР ще е кървава, тепърва подготвям документи.
Док предложи инсе само като вариант, напред във времето, след другите изследвания. Нямам дори идея колко струва ви интерес на истината, в крайна сметка може и чисто финансово да не стане..но пък ако има възможност, макар и минимална...Май трябва да рабера за какви цени става въпрос  :oops: . Сутринта щях да питам Док, но бях толкова щастлива заради порасналия фоликул, че всичко ми изфиряса от главата.
« Отговор #6 -: Юли 06, 2012, 10:27:45 am »
Къде ходиш на лекар? Няма ли ценоразпис? Инсето е не само цената на процедурата и прегледите, има допълнителни изследвания около него- например Спин, васерман и хепатити и за двамата, което е 120 лв и важи 3 месеца, следене на хормони и заплащане на стимулацията. Имала съм инсе около 500 лв и такова дето удари хилядарката с по-скъпа стимулация.
« Отговор #7 -: Юли 06, 2012, 10:39:30 am »
В "Света София" - бившата Тина Киркова. Понеже не се планира за сега, затова не съм се и интересувала. Ще питам в понеделник като отида пак да видят фоликула.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #8 -: Юли 11, 2012, 00:29:26 am »
Включвам се малко със закъснение, за което се извинявам, но нямах компютър няколко дни. Обнадеждена, нямам предвид директно да се маха тръбата, а да се направи лапаро, за да се огледа какви са щетите, какво е точното състояние на тръбата, може ли да се направи нещо за нея. Колкото до светилата, при които си ходила....мхмм, не бих казала, че това точно са софийските светила, особено последните двама.... Щерев е добър избор, помислете върху това.
Нека обясня нещо за хидросалпинкса, понеже го споменах в предния си пост, но явно не си запозната с тази диагноза и какви рискове крие тя. Най-просто казано, това е един джоб, който се образува на тръбата и който се пълни с течност. Тази течност е токсична и е опасна за ембриона. Дори при нормално забременяване, може да стане проблем, т.е. хидросалпинкса е опасен при бременност, а освен това може да провали една евентуална ин витро процедура. Затова по принцип при тази диагноза се практикува клампиране или отстраняване на увредената тръба/тръби, зависи от степента и вида на хидроса. Това е най-общо казано. Тъй като след ТВБ хидросалпинкса е едно от най-честите усложнения, според мен е задължително да се направи проверка. При цветна снимка също се вижда, но ако е активиран. При стимулация за ин витро, обаче, неактивирания хидрос може да се активира. Абе гадна работа си е това и по тази причина се практикува гореописаното лечение, за да се намалят рисковете до минимум. Дано ме разбираш какво искам да кажа.
Друго, което искам да обясня - функции и състояние на маточни тръби. Фалопиевите тръби имат сложно устройство, те не са просто един маркуч, през който се придвижват сперматозоидите и после ембриона. Отвътре имат сложна структура, която ако е увредена, дори тръбата да е проходима и да пропуска течност, те не могат да преведат ембриона до матката и става извънматочна бременност. Това, което искам да кажа е, че много хора си мислят, че е достатъчно една тръба да пропуска, за да работи. При нормални условия и липса на предхождащи заболявания и симптоматика е така, но когато е имало инфекции, когато тръбите са видимо нагънати и изобщо, когато има съмнения, че нещата не са както трябва - пропускливостта не е единствено и достатъчно условие. Май малко сложно го обясних, но с две думи - не е гаранция, че щом тръбата е проходима, всичко с нея е наред. След ТВБ, особено хронична, обикновено тръбите са безполезни. Съжалявам, но това са фактите. Лапароскопията е изключително напреднал и модерен/най-добрия за момента/ метод за диагностика. Рязането е в най-лошия случай 3 разреза от по няма и сантиметър. Аз имам 2 лапароскопии и нямам никакви оплаквания. Напротив, вече нямам тазови болки и придърпвания, след като ми бяха отстранени срастванията. За сведение - с ТВБ съм, след прекарана хламидиална инфекция, черния ми дроб беше залепен за коремната стена /то имаше точно име този синдром, но не ми се рови сега да го търся :oops:/, ужасни сраствания, едната тръба увита около яйчника, абе нещо страшно е било, докторът едва е стигнал до тръбите. Отстрани ги и двете заради огромни хидросалпинкси. Как се развиха нещата при мен? Вижте лентичката.
Не казвам, че с лека ръка трябва да легнеш пак под ножа, особено при твоята предистория. Но пак казвам, консултирай се с добър специалист по лапароскопии и репродуктивна медицина - и двете условия са задължителни!!!. Във форума има достатъчно теми за доказани специалисти в тази област. Считам, че заедно ще намерите решение.
Малко дълго се получи, извинявай за което. Ако имаш други въпроси, Обнадеждена, питай, насреща съм.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #9 -: Юли 11, 2012, 13:47:14 pm »
Момиче, не си губи повече времето! Запиши си час за някоя от клиниките по стерилитет! Другите могат да ти правят фоликулометрии и инсеминации до безкрай и да ти прибират парите. На мен случаят ми се вижда твърде сериозен, за да може да се реши с една инсеминация. Подкрепям сикса. Първо трябва да се установи какво е състоянието на тръбите, колко е напреднала ЕМ, после да се лекува и да се пристъпи към ин витро. Ако някой лекар те убеждава нещо друго, не се занимавай с него!
Тина Киркова не е подходящо място за такива проблеми според мен.

Успех ти желая!

*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
« Отговор #10 -: Юли 11, 2012, 14:01:00 pm »
Подкрепям sixsens и blue_sky. Тина Киркова не е място за подобни изследвания, редно е да се обърнеш към клиника по репродуктивни проблеми. Аз лично, по една или друга причина съм пристрастна към доц.Щерев, той прави моята лапаротомия, човека е професионалист и с дългогодишен опит в областта. Мисля дори, че консултациите с него са безплатни /но не съм сигурна за пациенти на клиниката ли важи само или по принцип/.
За съжаление обаче, лечението на безплодието не може да бъде наречено нито "евтино", нито "безплатно". Здравна каса не помага особено и ще се наложи да се похарчи известна сума пари...Както се казва, "безплатен обяд-няма".  :)
За мен, важен разбира се, е резултатът, който /да чукна на дърво/ е видим в момента от подписа....
Отлагането на проблема само го влошава, това е личното ми мнение. Преди години хванат, сега щях да си имам още десен яйчник и тръба....
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #11 -: Юли 11, 2012, 16:16:24 pm »
Ако не греша, бившата болница Тина Киркова е настояща Първа АГ Болница Света София http://1agb.com/page/single/id/37 и в това лечебно заведение има структура по асистирана репродукция.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #12 -: Юли 11, 2012, 16:22:01 pm »
Ако не греша, бившата болница Тина Киркова е настояща Първа АГ Болница Света София http://1agb.com/page/single/id/37 и в това лечебно заведение има структура по асистирана репродукция.

къде я видя тая структура? на сайта я няма посочена. структура на хартия може и да има, ама кой е останал там да работи асистирана репродукция? Методи Янков?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #13 -: Юли 11, 2012, 16:26:24 pm »

къде я видя тая структура? на сайта я няма посочена. структура на хартия може и да има, ама кой е останал там да работи асистирана репродукция? Методи Янков?

Има я в сяйта на ИАТ. Доц. Рачев е посочен като директор. Мисля, че д-р Янков е на друго място, но не съм сигурна, такова текучество и преместване е в тези структури, че отдавна им изгубих дирите.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #14 -: Юли 11, 2012, 16:29:20 pm »
Джам,аз съм ходила последно преди 3 г. при д-р Николова.Имаше на третия етаж клиника по стерилитет.Не знам дали още функционира.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #15 -: Юли 11, 2012, 16:36:07 pm »
с две думи, болница, от която всички лекари бягат, не е добра идея.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #16 -: Юли 11, 2012, 19:33:27 pm »
май само диана николова е останала в тина киркова по тези въпроси, от вътрешен източник - ще затварят отделението, да обърна внимание на авторката на темата - това лечебно заведение няма договор със здравната каса и е възможно цените да й излезнат доста солени  8O

« Отговор #17 -: Юли 12, 2012, 14:50:01 pm »
Иха, колко много мнения, признателна съм ви!
sixsens, благодаря за изчерпателната информация, не че не съм чела, но така систематизирано е друго да видиш нещата  :oops: За светилата имах предвид за предишните ми проблеми, не сегашните им последствия.
Относно АР в Тина Киркова, има я...поне това казва моята гинеколожка и сайта : http://1agb.com/page/single/id/48 , но си признавам, че ме стреснахте. Искам само да уточня, че жената, при която ходя в момента НЕ Е специалист по стерелитет, на нея попаднах след инфекциите, с които се сдобих преди и разчитам на нея предимно за стандартна гинекология и насочване. Наясно съм че за специфичните за АР неща ще се насоча към някоя клиника, и тя няма да е Тина Киркова.
Бубулина,blue_sky, изобщо не съм го и помисляла - нито че ще е лесно, нито безплатно...За момента обаче, след хиляда лоши новини една ФМ с добър резултат по здравна каса ми подейства успокояващо..
Благодаря ви, успяхте да ме убедите, че най-правилното решение е да се престраша за лапаро..Добре че сте вие! Мъжа ми само като чу "рязане" и тръгна да ме дърпа да си ходим  :lol: Той ако знае какво ме чака :)
« Отговор #18 -: Юли 12, 2012, 14:51:54 pm »
Забравих да кажа, като чакахме за спермограмата се мотахме около кабинет 100 (или 101) на първия етаж, обозначен с табелка "стерелитет" и няколко жени, които явно чакаха за процедури. Чух и името д-р Генов, ако ня някого му звучи познато...Това само за протокола.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #19 -: Юли 12, 2012, 15:17:52 pm »
Забравих да кажа, като чакахме за спермограмата се мотахме около кабинет 100 (или 101) на първия етаж, обозначен с табелка "стерелитет" и няколко жени, които явно чакаха за процедури. Чух и името д-р Генов, ако ня някого му звучи познато...Това само за протокола.

познато ни звучи, познато! от това име е по-добре да се бяга бързо и надалече.

аз се обърках в горния си постинг, имах предвид именно Методи Генов.

хората по навик се доверяват на държавната голяма болница и при повечето заболявания са прави, но конкретно при стерилитета не е така.