Включвам се малко със закъснение, за което се извинявам, но нямах компютър няколко дни. Обнадеждена, нямам предвид директно да се маха тръбата, а да се направи лапаро, за да се огледа какви са щетите, какво е точното състояние на тръбата, може ли да се направи нещо за нея. Колкото до светилата, при които си ходила....мхмм, не бих казала, че това точно са софийските светила, особено последните двама.... Щерев е добър избор, помислете върху това.
Нека обясня нещо за хидросалпинкса, понеже го споменах в предния си пост, но явно не си запозната с тази диагноза и какви рискове крие тя. Най-просто казано, това е един джоб, който се образува на тръбата и който се пълни с течност. Тази течност е токсична и е опасна за ембриона. Дори при нормално забременяване, може да стане проблем, т.е. хидросалпинкса е опасен при бременност, а освен това може да провали една евентуална ин витро процедура. Затова по принцип при тази диагноза се практикува клампиране или отстраняване на увредената тръба/тръби, зависи от степента и вида на хидроса. Това е най-общо казано. Тъй като след ТВБ хидросалпинкса е едно от най-честите усложнения, според мен е задължително да се направи проверка. При цветна снимка също се вижда, но ако е активиран. При стимулация за ин витро, обаче, неактивирания хидрос може да се активира. Абе гадна работа си е това и по тази причина се практикува гореописаното лечение, за да се намалят рисковете до минимум. Дано ме разбираш какво искам да кажа.
Друго, което искам да обясня - функции и състояние на маточни тръби. Фалопиевите тръби имат сложно устройство, те не са просто един маркуч, през който се придвижват сперматозоидите и после ембриона. Отвътре имат сложна структура, която ако е увредена, дори тръбата да е проходима и да пропуска течност, те не могат да преведат ембриона до матката и става извънматочна бременност. Това, което искам да кажа е, че много хора си мислят, че е достатъчно една тръба да пропуска, за да работи. При нормални условия и липса на предхождащи заболявания и симптоматика е така, но когато е имало инфекции, когато тръбите са видимо нагънати и изобщо, когато има съмнения, че нещата не са както трябва - пропускливостта не е единствено и достатъчно условие. Май малко сложно го обясних, но с две думи - не е гаранция, че щом тръбата е проходима, всичко с нея е наред. След ТВБ, особено хронична, обикновено тръбите са безполезни. Съжалявам, но това са фактите. Лапароскопията е изключително напреднал и модерен/най-добрия за момента/ метод за диагностика. Рязането е в най-лошия случай 3 разреза от по няма и сантиметър. Аз имам 2 лапароскопии и нямам никакви оплаквания. Напротив, вече нямам тазови болки и придърпвания, след като ми бяха отстранени срастванията. За сведение - с ТВБ съм, след прекарана хламидиална инфекция, черния ми дроб беше залепен за коремната стена /то имаше точно име този синдром, но не ми се рови сега да го търся
/, ужасни сраствания, едната тръба увита около яйчника, абе нещо страшно е било, докторът едва е стигнал до тръбите. Отстрани ги и двете заради огромни хидросалпинкси. Как се развиха нещата при мен? Вижте лентичката.
Не казвам, че с лека ръка трябва да легнеш пак под ножа, особено при твоята предистория. Но пак казвам, консултирай се с добър специалист по лапароскопии и репродуктивна медицина - и двете условия са задължителни!!!. Във форума има достатъчно теми за доказани специалисти в тази област. Считам, че заедно ще намерите решение.
Малко дълго се получи, извинявай за което. Ако имаш други въпроси, Обнадеждена, питай, насреща съм.