к(Р)оки, те критериите са точно такива - гледат се симптомите. Те въобще не трябва да ги пускат там, ако имат зелени сополи и кашлят лошо. Аз говорех за изискването за микробиология. За това мисля, че ще започнат да си идват с бележките. При положение, че почти винаги тези симптоми се държат на вирус, той минава и заминава и симптомите минават. Така че да се изисква микробиология след всяка хрема не е логично, след като хремата не се причинява от микроорганизъм. Те обаче пак може да са си носители на нещо в носа, коеот не ги разболява тях. И ако се окаже, че са носители и тръгнат по лекари, след като вече им е минало, не мисля, че са много лекарите, които ще им дадат антибиотик заради посявка, ако нямат други симптоми в момента, независимо какво казва тази посявка. За това говорех, не за пускането болни на градина.
* дали се дължи на "вирус" в повeчето случаи, и особено без изследвания, са само хипотетични предположения. Случайни посявки в тези случаи показват
понякога много сериозна бактериална колонизация. Следователно, твърдението е безпочвено, хипотетично.
* преминават понякога симптомите, но по-често- не преминават. Или трае 2, 3, 4 седмици. Срок напълно неприемлив за родителите. От което следва въпроса " що за медицина/Педиатрия е това?" И с право... .
* "хремата не се причинява от МО" << това не отговаря на истината. Или поне не така обобщаващо. Апропо, щом нямате обективен начин да разберете вирус/МО, защо с такава категоричност?? Разбира се има вирусологични панели, но простете, в Бг някой може да даде при всяка хрема 300-400 долара за това??
* ако под "нямат други симптоми" разбирате игнорирането на постоянно сополивите за 2- 3 месеца, кашлящи, лошо спящи, анемични, то аз лично това не го приемам за "нямане" на симптоми. Че да ги игнорираш- можеш. От друга страна, на родители по финансови причини, не можещи да потърсят второ мнение, или "закотвени" към УК дж.п си ( работещо по алгоритми за индианци) може да разправяш каквото си искаш за "остатъчните кашлици, траещи 4 месеца". Само че това не е подход.
Апропо, как така за "нелекуване", пък щом дадеш дори и за два дена Амоксицилин на дете със сополи, траещи 2 месеца, детето О... по чудо става веднага добре? Как така "нямало нужда от нещо", пък за два дена се оправя??
Няма "черно-бяло". Има градиент на цвета, така да се каже.
"Твърдите подходи" до никъде не водят. Примери? много.
Искам лично да Ви помоля нещо- може би сте отличен микробиолог, но не и ЛЕКАР, Педиатър.
Нямам никакво съмнение за Вашата отлична квалификация като микробиолог, но нещата в обикновената, всекидневна педиатрия са и много трудни, и много "объркани", и задачките ни са много по-трудни за решаване от простите интерполации на факти. Простичко казано- мъчим се да лекуваме децата така, че да има резултат. Логично, разумно,
но да има резултат. Здраво дете, нито кашля 2-3 месеца, нито има хрема 2-3 месеца НЕПРЕСТАННО.
Всъщност, мисля Вие, бавно и сигурно, ще се убедите в правотата на това, което се мъча да обяснявам тук вече толкова време.