0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Записване на осиновено дете в детска градина
« Отговор #20 -: Юни 18, 2012, 14:10:45 pm »
Фани, и сега предимството за внучета важи за всички детски заведения, не само за бабиното. Ако питате мен, критериите като такива не идеални, но не са и лоши. И ако се спазваха, щяха да изпълнят добре социалната си функция. Но с тях се злоупотребява масово и безконтролно и това е причината да не работят за нормалните деца, които имат 2 работещи родители, нямат баба в ДГ и не са близнаци/три деца и т.н.

Честно казано, не ми пречи осиновените деца да имат предимство, защото вече са изпуснали всички влакове при масовото кандидатстване на 3г. (поне аз съм започвала да мисля и планирам какво ще правя с моите деца средно 1.5г преди самото кандидатстване, осиновителите тогава и хабер са си нямали, че ще станат родители). Пречи ми умишлено да не се поправя регламента за СОП - защото имаш право, ама се молиш за него на директорката. И на дете с истински СОП директорката може и да не съчувства, но към дете с измислена алергия и платежоспособни родители да е по-благосклонна. Ако имаше Х точки за СОП, това щеше да гарантира място на тези деца, а по-важно - щеше да е ясно видимо за другите родители в опашките и като се заяват 10 такива деца в група, да се вдигне олелия и да се затегне контрола. Сега СОП е вратата в полето, не осиновените деца.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #21 -: Юни 18, 2012, 14:30:31 pm »
midge, права си - това с роднините е друга несправедливост. и то, според мен, защото обхваща разтегливо работещи всякакъв род учебни заведения. аз нямам толкова против детето на госпожата да го приемат в градината с предимство, но само там и предимството да е само за децата (не внуците!)  на работещите в конкретната градина.
а не това предимство да се разтегля, както е сега, до широк кръг роднини и до още по-широк кръг образователни институции.

другата огромна несправедливост я посочи мармотчето. там пък виси и проблема с липсата на ясни критерии за "СОП". а всяка директорка ще предпочете платежоспособна фалшива алергия пред реален аутистичен спектър, който ще й създава огромни грижи.

и не се обиждай, аз написах, че "така звучи" твоето изказване - тоест, ясно съзнавам, че само звучи така, а най-вероятно не си имала наистина предвид, че приятелката ти е осиновила с мисъл, че ще може да осигури детска градина за детето си. 
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #22 -: Юни 22, 2012, 22:57:39 pm »
действително има 3т. за осиновено дете и това е важе за прием от м.септември 2012г.
за жалост когато моето дете кандидатстваше преди 2г през системата за ясла в ОДЗ такива точки нямаше. хубавото е, че приеха детето и без тези 3т. който си е с късмет...си е с късмет /за детето имам предвид/.
« Отговор #23 -: Август 22, 2012, 21:58:47 pm »
midge, аз конкретния съвет си го дадох. а коментарът ми имаше и друга част, която беше по-важна, но ти я пропусна.

аз лично съм възмутена от идеята, че осиновените деца имат предимство при кандидатстване в детска градина. в детска градина се влиза на 3-годишна възраст и нагоре, така че аргументът за невъзможното ползване на отпуск по майчинство за гледане на дете до 2 г. е абсолютно не на място. осиновените деца са деца като всички други! не виждам никаква причина да получават предимство, при това от цели 3 точки.

Здравейте, какво означава предимство- в случай, че осиновите дете на 3,4,5 годинки какво правите?Единия родител напуска работа за да го гледа или отива детето на частна детска градина .Не всеки може да си го позволи.А нямало желаещи да осиновят  по-големи деца? Защо ли?
« Последна редакция: Август 22, 2012, 22:05:45 pm от blioko1234 »
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #24 -: Август 22, 2012, 22:07:54 pm »
Здравейте, какво означава предимство- в случай, че осиновите дете на 3,4,5 годинки какво правите?Единия родител напуска работа за да го гледа или отива детето на частна детска градина .Не всеки може да си го позволи.А нямало желаещи да осиновят  по-големи деца?

правите същото, което правят и биологичните родители на 3,4,5 годишни деца, които не са приети в държавни детски градини - наемат бавачка, търсят помощ на баби и дядовци, частна детска градина, търсят свободни места при постоянните класирания в държавните градини... каква е разликата между тези деца и осиновените?

който не може да си позволи да гледа дете, не осиновява. така мисля аз, а струва ми се - и законът. затова са тия интервюта и проверки от социалните.
направо е цинично да се твърди, че едва ли не липсата на предимство за детска градина спира хората да осиновяват.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #25 -: Август 23, 2012, 14:48:55 pm »
правите същото, което правят и биологичните родители на 3,4,5 годишни деца...
каква е разликата между тези деца и осиновените?
...
направо е цинично да се твърди, че едва ли не липсата на предимство за детска градина спира хората да осиновяват.

Това е политика на държавата (точка) Ако питате децата, те едва ли много държат да тръгнат на детска градина. Разлика между децата няма. Аз се сещам за две причини:
1. държавата иска да поощри осиновяването и може да си позволи да даде 3 т.
2. държавата иска да социализира деца, които дълго са стояли в дом (осиновени на по-голяма възраст).
Ето например дете, което осиновено от дом в област в която се говори на меко и отива в такава, където това е необичайно. В детската градина ще свикне най-бързо, а не при баба. Може детето въобще да не е учено да говори или лелката в дома да е фъфлела например. Познато детенце имаше проблеми с очите, които откриха благодарение на детската градина.
Дали за детето е по-добре да посещава детска градина или не, решава майката. Но при тези деца би могло да има такива проблеми и майката да реши, че за детето така е по-добре. Трябва ли след всичко преживяно, да я накараме тази жена да отиде да убеждава някаква бюрокрация, че детето има потребности (и това не са СОП). Не трябва да й се втълпява, че детето й е различно.
Най-малкото, едва ли знаеш, че достъп до безплатен логопед в момента имат само децата от детската градина. Моето не може да казва букви и говори странно, но свободни логопеди няма. Всичките са много заети. Но иначе някъде с големи букви пише, че са безплатни.

Ако за дете, което се мести от чиста ясла в градина е редно да има предимство, защо за осиновените да няма? Има ли разлика между децата на баба, която е учителка и баба, която работи в БАН? Или между децата в зависимост от местоживеенето! Няма разлика между децата и пак едното има едни предимства, а другото други.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #26 -: Август 23, 2012, 16:29:25 pm »
Най-малкото, едва ли знаеш, че достъп до безплатен логопед в момента имат само децата от детската градина. Моето не може да казва букви и говори странно, но свободни логопеди няма. Всичките са много заети. Но иначе някъде с големи букви пише, че са безплатни.

не е вярно, че безплатен достъп до логопед имат само деца, записани в ДГ. няма такова правило. проблемът, който ти описваш, е че безплатните логопеди били заети и не можеш да си запишеш час. това няма нищо общо с предимствата за влизане в ДГ. (веднага мога да посоча примера с моето дете - за 3 години в ДГ не съм чула да е минавал изобщо логопед оттам, а аз лично съм си плащала като поп за частни визити при логопед)

изобщо, тръгнем ли по тая пътечка, далеч няма да стигнем. всеки може да извади торби с аргументи за всеки отделен казус.

отделно искам да ви припомня нещо, което пропускате - големият наплив е за яслите и първите групи. проверете в ИСОДГ и ще видите, че за 4-5-6 годишните места се намират. даже в момента, в нашата ДГ, имаме реалната заплаха да слеят трите предучилищни групи в две поради липса на кандидати за празните бройки.

да не забравяме и факта, че държавата е приела задължително предучилищно образование от 5 годишна възраст, ако не в ДГ, то в групи към училищата, и места за социализиране и подготовка има за всички деца.

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #27 -: Август 23, 2012, 17:08:54 pm »
Е именно де. Нали не си противоречим.
И двете сме на мнение, че децата не са различни.
всеки може да извади торби с аргументи за всеки отделен казус.
Ей там в бумагата пише кой колко точки има и не спорим повече.
Всеки е прецакван, защото някой друг при някакви обстоятелства е бил с предимство. И всеки продължава да си ползва предимствата, които има.
Иначе най-лесно е да махнем всички предимства и да оставим някой да избира, който при "никакви" обстоятелства не би се корумпирал.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #28 -: Август 23, 2012, 21:16:51 pm »
Пффф, тръгнах да цитирам ама стана пълно мазало  :lol:

За мен има логика да има предимство за дете осиновено на възраст, пропускащо редовния прием в ДГ. Моя си логика, но я има. И Джам я разбирам идеално, и въпреки това...

Логиката ми е следната - щом това дете е дошло у дома на 4г /например/, то не е имало възможност да кандидатства с останалите на равни начала, съответно аз не съм имала възможност да преценя ситуацията, докато, ако то е от бебе при мен /по един или друг начин/ времето и възможностите ми за реагиране са съвсем различни.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #29 -: Август 23, 2012, 23:16:31 pm »
За мен има логика да има предимство за дете осиновено на възраст, пропускащо редовния прием в ДГ.

за пропуснало редовния прием се съгласявам с теб. но за редовно кандидатстващи с набора си за първа група или ясла - не виждам основание.

*
« Отговор #30 -: Август 24, 2012, 09:12:04 am »
За мен има логика да има предимство за дете осиновено на възраст, пропускащо редовния прием в ДГ.

за пропуснало редовния прием се съгласявам с теб. но за редовно кандидатстващи с набора си за първа група или ясла - не виждам основание.

Абсолютно съгласна
« Отговор #31 -: Август 27, 2012, 21:17:02 pm »

Е май- сега стигнахме до едно мнение всички.Ние осиновихме детенце на почти 4г. и сме минали по- този път.Но тогава нямаше такова правело.
Здравейте, какво означава предимство- в случай, че осиновите дете на 3,4,5 годинки какво правите?Единия родител напуска работа за да го гледа или отива детето на частна детска градина .Не всеки може да си го позволи.А нямало желаещи да осиновят  по-големи деца?

правите същото, което правят и биологичните родители на 3,4,5 годишни деца, които не са приети в държавни детски градини - наемат бавачка, търсят помощ на баби и дядовци, частна детска градина, търсят свободни места при постоянните класирания в държавните градини... каква е разликата между тези деца и осиновените?

който не може да си позволи да гледа дете, не осиновява. така мисля аз, а струва ми се - и законът. затова са тия интервюта и проверки от социалните.
« Последна редакция: Август 27, 2012, 21:20:37 pm от blioko1234 »
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #32 -: Август 28, 2012, 16:58:13 pm »

Ами да, не всеки може да си позволи да плаща на бавачка, частна детска градина, психолог и т.н., което за много кандидат-осиновители е аргумент ако не в решението дали да осиновят, то поне при поставянето на ограничение за възраст... Това според мене не е измислено както трябва от Закона. В крайна сметка осиновените деца (на по-голяма възраст) облекчават Държавата, но пък не е лесно за осиновителите (и децата им) в периода на адаптация, затова какво толкова, ако имат някакви си смешни преференции...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."