0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета, искам да се допитам до вас по следния въпрос. Моя приятелка осинови момченце на 4 г. преди около 4 месеца. Сега се борят да го запишат в детска градина, но за съжаление в кварталното ОДЗ просто няма свободни места и няма прием. Иначе знаем, че се получават допълнителни точки. Въпросът ми е осиновените дечица дали заемат бройките по "общия ред" или има предвидени отделно някакви бройки за тях. Дали има смисъл да търси съдействие от социалните или пък да разговаря директно с директорката на училището. Питам ви, защото не сме наясно, а тя много се притеснява да не би да предприеме действия, които не са "в реда на нещата".

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
не пишеш в кой град се развива действието. за София със сигурност мога да кажа, че няма предвидени специални бройки за осиновени деца - те, в крайна сметка, не са по-различни от останалите деца, нали? не знам да се дават и допълнителни точки за това, че детето е осиновено.

винаги има смисъл да се разговаря с директорката, да се обясни случая, да се потърси съвет. също така, не пречи един разговор с отдела по образование към съответната община да се проведе.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
jam, дават се за София. Има допълнителни точки по социален критерий. Ако става дума за София кажи, за да проверя точно как е. Приятелка записа скоро детето си в ясла и ползва (през системата) допълнителни точки. Мога да питам за подробности.
*
За първи път чувам подобно нещо. Никола не е получил и четвърт допълнителна точка поради факта на осиновяването.
Социалния критерии е съвсем друго нещо - самотен родител, ограничени доходи и пр.
В очакване ....
*
*
СК10. Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки по чл. 26 от Закона за закрила на детето, както и осиновено дете – 3 т.   

пп. писали сме едновременно с мидж   

*

jam

• *
  • 14924
К10 - 3т. http://kg.sofia.bg/isodz/manual

такова нещо в началото нямаше. "браво" на общината... значи, осиновеното дете се приравнява с хронично болно или бедно - чудничко.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
ами приравнява се, хронично болните деца не получават допълнително точки.
*
Аз пък смятам, че има някакъв резон. Ако осиновиш дете над 2г. нямаш право на отпуск по майчинство, което означава автоматично записване на ясла/градина. Не всеки може да си позволи дълъг и непланиран отпуск.
*
не виждам резон да ти кажа честно...да нямаш право на платен отпуск, обаче това е друга опера и наистина трябва да се промени. Простия факт на осиновяването не виждам какво общо има с детската градина

П.С.
Стефи,мои две познати деца едното с астма (фалшива), другото с друго хронично заболяване са записани с предимство като СОП.
« Последна редакция: Юни 18, 2012, 11:01:54 am от Fussii »
В очакване ....
*
Re: Записване на осиновено дете в детска градина
« Отговор #10 -: Юни 18, 2012, 11:14:26 am »
няма как Фанчо, не ти дава това предимство за СОП, категорично на 100%, проверено. Излъгали са те, договорката става с директора на ДГ само. Нищо повече.
Ако не е прието детето по общите критерии, тогава отиваш с решението от ТЕЛК, епикризи, един талон 119 мисля беше от ЛЛ при директорката и тя ако реши на добра воля да го вземе, ок, ако не, до там.
*
« Отговор #11 -: Юни 18, 2012, 11:22:10 am »
Фуси, и аз не виждам връзка с чинка и лелинка, работещи в системата на образованието, но и това е критерий. Така или иначе системата не е доизмислена. Ако хлапето е на 3г и кандидатсва за градина няма как да има точката за ясла и приемането му става невъзможно.

ПП: Истината е, че всеки гледа от неговата си камбанария и в нашия случай това беше от огромно значение за семейството на приятелката ми  :wink:
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #12 -: Юни 18, 2012, 11:24:49 am »
ПП: Истината е, че всеки гледа от неговата си камбанария и в нашия случай това беше от огромно значение за семейството на приятелката ми  :wink:

да не искаш да кажеш, че приятелката ти е осиновила заради възможността детето да влезе с предимство в дегска градина? щото така звучи...

човек не осиновява дете заради ползването на привилегии. както и не ражда дете, за да получава детски, нали? (говорим за нормалните хора)

« Отговор #13 -: Юни 18, 2012, 11:26:14 am »
В София се развива действието. До колкото знаем, се взимат 3 допълнителни точки, но в нейния случай проблемът е, че прием въобще няма, иначе, вероятно щяха да са класирани с предимство.
Според вас има ли смисъл да разговаря с директорката на ОДЗ-то.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #14 -: Юни 18, 2012, 11:28:24 am »
Според вас има ли смисъл да разговаря с директорката на ОДЗ-то.

да! винаги има смисъл! в ДГ, в която ходи синът ми, от 3 години няма обявени места в ИСОДГ (системата), но всяка година пристигат нови дечица в групата му. включително и едно осиновено дойде. нека говорят с нея. ако това не помогне - нека пишат и една молба до общината - те също могат да въздействат, ако поискат.

*
« Отговор #15 -: Юни 18, 2012, 11:31:24 am »
Да, винаги има смисъл!
Плюс това лично писмо (НА макс. ЕДНА СТРАНИЦА!!!), заведено с входящ номер и отправено до инспектората по образованието в общината, в което се описва ситуацията. Аз съм писала подобно писмо за наше познато дете и хвана декиш
В очакване ....
*
« Отговор #16 -: Юни 18, 2012, 11:33:25 am »
да не искаш да кажеш, че приятелката ти е осиновила заради възможността детето да влезе с предимство в дегска градина? щото така звучи...

jam, много уместен коментар и много полезен също
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #17 -: Юни 18, 2012, 11:49:29 am »
midge, аз конкретния съвет си го дадох. а коментарът ми имаше и друга част, която беше по-важна, но ти я пропусна.

аз лично съм възмутена от идеята, че осиновените деца имат предимство при кандидатстване в детска градина. в детска градина се влиза на 3-годишна възраст и нагоре, така че аргументът за невъзможното ползване на отпуск по майчинство за гледане на дете до 2 г. е абсолютно не на място. осиновените деца са деца като всички други! не виждам никаква причина да получават предимство, при това от цели 3 точки.

*
« Отговор #18 -: Юни 18, 2012, 11:59:09 am »
А защо не си възмутена, че внучето на лелята от градината има предимство? Аз от това съм възмутена.

Точките важат за прием в ясли и градини т.е за деца над 1г., което дава връзката с майчинството.

Не искам и не мога да споря, т.като не съм запозната в детайли със системата на кандидастстване, нито с аргументите това да влезе като критерий. Моята позиция е, че системата е крива с и без този параграф.

На важния въпрос: естествено, че и аз и приятелката ми сме родили/осиновили заради майчинството и детските.
*
« Отговор #19 -: Юни 18, 2012, 13:29:05 pm »
А защо не си възмутена, че внучето на лелята от градината има предимство? Аз от това съм възмутена.

Което си е си е! Изобщо по наше време предимство беше роднина да работи въобще в системата на ДГ, което си е супер безобразие...
А ако детето се осинови на 3, 4 или 5 годни и е изпуснало редовия прием ... тогава какво правим. Как кандидатства...
В очакване ....