0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #820 -: Февруари 23, 2013, 11:30:19 am »
Попадало ли Ви е същото, но изпълнено от Артуро Бенедетти Микеланджели?  :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=3FiZc7kbrWw

и още един, по-малко "академичен" като звук
http://www.youtube.com/watch?v=hoRgkk0bxeo

Сравнете... .  :)
« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 11:32:28 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #821 -: Февруари 24, 2013, 21:17:49 pm »
извинете, че ще прекъсна естесткият разговор, ама имам въпрос за моторната моторика  :wink:. ади е на 21 месеца. ходи откакто навърши 13 месеца. като цяло няма проблем детето, имам аз, предполагам, че е нищо, ама да питам - отпред обувките й се изтриват много бързо (което значи, че забира с пръсти), дясното краче повече. и ми изглежда, че като ходи си "завива" стъпалото навътре. иначе е стабилна - спъва се само ако има неравност на пътя, която не е видяла. та въпросът ми е имам ли поводи да се притеснявам, или както си мисля, когато съм по-с-ъкълът си това ще се коригира с времето?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #822 -: Февруари 24, 2013, 22:53:35 pm »
Това се дължи на това:
И е нормално до известна възраст.

Не мисля че прекъсвате "разговор", при положение че над седмица не съм писал нищо тук... .
« Последна редакция: Февруари 24, 2013, 22:55:06 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #823 -: Февруари 25, 2013, 13:30:48 pm »
д-р бърди, благодаря ви.
*
« Отговор #824 -: Февруари 26, 2013, 15:59:03 pm »
Аз с въпрос за речевото развитие. :oops:
Нормално ли е дете на 18 месеца все още да не изговаря отделни думички? Имам предвид, че не ги изговаря дори и грешно. Само от време на време казва едно "мам", ама и то по-скоро малко папагалската - не влага смисъл. Бърбори си нещо, на мен повече ми прилича на безразборен "сбор" от звуци. Посочва какво иска, къде иска да отиде, и това е. :?

*

Birdie

• 11040
« Отговор #825 -: Февруари 26, 2013, 17:24:19 pm »
Проходи ли?
Изследвайте слуха.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #826 -: Февруари 26, 2013, 18:39:49 pm »
Ами проходи - прави повече от пет крачки без опора(май това беше критерия), разкарва си се вкъщи, но на непознати и открити места (улици) си търси пръстче да се хване или някаква опора. osi_10  Като е у нас също си търси опора, но и ходи.
За слуха трябва ли нещо по-специално да се направи, за да се изследва? Според мен той си чува, защото веднага усеща като започнат реклами например.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #827 -: Февруари 26, 2013, 19:34:48 pm »
Ако имате ъсмнения за изоставане в говора- първо изследваме слуха.
Ако сте правили Ото-акустични потенциали на 4м, и те са нормални, няма нужда от ново изследване.

Какво разбирате под "не влага смисъл"??

"...ама и то по-скоро малко папагалската - не влага смисъл. ".
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #828 -: Февруари 27, 2013, 08:18:23 am »
Под "не влага смисъл" имам предвид следното: когато излизам от стаята,не го казва това "мам", за да ме викне например. Казва го,да кажем, като си играе с колички и започва едно мам,мам, без да ме "търси" с поглед.
Ото-акустични потенциали не сме правили, дори не съм чувала за него. Какво представлява и къде може да се направи?

« Отговор #829 -: Февруари 27, 2013, 08:59:37 am »
Иванита, Злато започна да се опитва да повтаря думички около 2 год. Допреди това дори не правеше опити, казваше само мама, баба, дяди, тати и кака. Като му кажа думичка, той ме гледа умно, умно и казва "да"! Но като започна да повтаря думички, се оказа, че той иска да ги изговори правилно, а като не може, просто не повтаря  :wink: Голямо влияние оказа яслата! Когато тръгна там, започна много по-често да се опитва да говори! Не че аз в къщи не говоря! Който ме познава - знае, че тишина в къщи няма  :lol: Но средата със "себеподобни" оказва много положително влияние в говора специално!
Та, според мен е рано да се притесняваш! Но, както казва д-р Бърди, трябва да си сигурна, че всичко със слуха е наред!
За прохождането - моето наблюдение е, че доста деца навън ги е страх и си искат опора. ние също бяхме така доста време. В къщи беше като хала, но навън - залепен за мама  :lol:
*
« Отговор #830 -: Февруари 27, 2013, 09:37:47 am »
Барбаронче, Благовест и баба, дедо, тати не казва  :( нищо. Само си обикаля с играчките и си бърбори нещо си.
Ще проверя къде го правят това изследване, поне да изключим слуховия фактор. Роднините пак ще кажат че се вкарвам във филми, но да съм спокойна.

*
« Отговор #831 -: Февруари 27, 2013, 09:49:13 am »
Иванита, ти като е с гръб към теб и му викнеш, обръща ли се? Според мен проблем със слуха от такива ежедневни се забелязва дали има, вече ако да, въпроса е до колко. За говоренето и бърборенето, моя син е като на Барбарон  :)
*

Birdie

• 11040
« Отговор #832 -: Февруари 27, 2013, 09:52:22 am »
Барбаронче, Благовест и баба, дедо, тати не казва  :( нищо. Само си обикаля с играчките и си бърбори нещо си.
Ще проверя къде го правят това изследване, поне да изключим слуховия фактор. Роднините пак ще кажат че се вкарвам във филми, но да съм спокойна.
Дайте снимчица на малкия чаровник плз... още пазя тези, дето уж "не седи добре", и "не се обръщал"... .
Оставете детето на спокойствие... само се убедете че нямаме проблеми със слуха.

http://en.wikipedia.org/wiki/Otoacoustic_emission
Прави се на всички деца, или на излизане от родилния дом, или на около 2-3-4 месечна възраст.
Иначе няма начин да знаете, кое дете не чува. Няма никакъв друг сигурен способ да го разберете това!
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 09:54:52 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #833 -: Февруари 27, 2013, 09:55:28 am »

Прави се на всички деца, или на излизане от родилния дом, или на около 2-3-4 месечна възраст.

Тук май не се прави и аз не съм чувала. Може педиатъра да го е установил, без аз да разбера.
« Отговор #834 -: Февруари 27, 2013, 09:56:20 am »
Иванита, ти като е с гръб към теб и му викнеш, обръща ли се? Според мен проблем със слуха от такива ежедневни се забелязва дали има, вече ако да, въпроса е до колко. За говоренето и бърборенето, моя син е като на Барбарон  :)

Точно - от ежедневието мисля, че може да се подразбере дали има проблеми със слуха. Например в игрите - да посочи нещо или да подаде нещо... А рекламите - те и умрял ще събудят  :lol:
М-и, сложи си една лентичка, че загубвам представа за възрастта ви  :wink:

Оставете детето на спокойствие...

Д-р Бърди, много ми е на сърце това  :wink:
*

Birdie

• 11040
« Отговор #835 -: Февруари 27, 2013, 09:58:01 am »

Тук май не се прави и аз не съм чувала. Може педиатъра да го е установил, без аз да разбера.
Без потенциали- нищо не може да "установи".
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #836 -: Февруари 27, 2013, 10:24:42 am »
Прави се - в Токуда например още при раждането.
И моето дете на 1.5 г. не говореше нищо смислено, освен някякви бебешки приказки. Чак на 2 г. започна да повтаря думи.
*
« Отговор #837 -: Февруари 27, 2013, 10:29:11 am »
да, в Токуда се прави освен при раждането, няма проблем да се обадиш и да попиташ за час, за да го направите сега.
« Отговор #838 -: Февруари 27, 2013, 11:56:36 am »
Иванита, тя и Севи не говори. Само мама, тати, баво (браво), тай тай (това е нещо смесено между чао чао и бай бай). Иначе по цял ден бърбори нещо, ама на нейния си език.
Племенника и той проговори след като навърши 2г. Ама до тогава той даже и на "бебешки" не говореше, а по цял ден виеше само като линейка.
[/url]
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #839 -: Февруари 27, 2013, 12:30:31 pm »
децата проговарят с различно темпо. не виждам нищо необичайно в това, едно дете на ненавършени година и 6 месеца да не говори и да не издава други звуци, освен няколко звукоподражания.

моят син каза първата си дума на 2 години и 1 ден.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!