kisela_2000 , явно продължаваш да четеш "отгоре-отгоре", колкото да намериш нов повод да "киселееш", но определено не осмисляш това, което четеш.
Освен това си позволяваш да ме цитираш некоректно, например следното:
Българските майки, притиснати от мизерията обаче - често пропускат да забележат всички облаги, които държавата им предоставя в качеството им на такива.
Майчинство - 2 години платено и опция за още една година да си останеш у дома с детето изцяло за своя сметка, но пък защитена от уволнение в този период...не знам дали има някъде другаде. Не само в ЕС, ами и по света. Безплатно здравеопазване за децата до 18 години - също не е малък бонус.
Няма драма.
Репликата ми "няма драма", която си лепнала тук, в оригиналния пост се намира на друго място и се отнася за съвсем друго нещо. И има значение, защото така както си ме "цитирала" /уж/ - променяш смисъла на казаното от мен. Ето:
За kisela_2000 - моята позиция по въпроса е безразличие явно. За мен - просто е логична, но пък нито е нужно, нито нормално всички да мислим еднакво. Няма драма.
Така май друго се разбира, м?
Принципно е да решим какво искаме - подаяния, или условия на живот, в които не са ни нужни подаяния. Когато се протестира за второто - пиши ме. Дотогава е баш "по гръцки" - да си протестираме за тъпотии, само защото имаме право на това, ама и на масовка даже не можем да го докараме. Те - щяха.
И като прочетох това тук просто наистина чашата преля.
Не за подаяния,а за справедливост.Защото не забравяй,че тези деца са българчетата,тук и в България.За РАЗМРЪЗЯВАНЕ на тези плащания,защото инфлацията си върви стремглаво нагоре.(така се пише блу)
Но явно е,че си заслужаваме такова отношение,щом някои от нас мислят така.Аз Jbrul искам да попитам:Как точно гледа сина си с това майчинство?И не да съчувства на приятелки,а само да направи експеримента да живее с тях-месец,два.А да-по закон издръжката на дете от другия родител в момента е 40 лв.,и детски да сложи и да я питам до коя дата ще издържи.Защото тук много сме велики всички.
Ето това ме изкарва извън релси.Защото наистина виждам,че няма смисъл,Джам.
Да ти отговоря конкретно на питането
kisela_2000 .
Не гледам сина си с това майчинство, защото то доникъде няма да стигне, ако трябваше да го гледам с него. Не само на мен няма да стигне, на никоя от нас не стигат такива пари. И
именно за това пиша аз през цялото време и именно това ти не искаш, или не можеш да разбереш. И да размразят тези плащания, и да бъдат индексирани спрямо реалната инфлация - пак няма да стигат доникъде тези пари за гледане на дете! Наистина вече не знам как да ти го напиша, че да вземеш да ме разбереш. Протестът беше именно за това - сегашните 240 лв. - да станат 310 /примерно/ и какво? Ще я закършим с 310лв, тя разликата е космическа нали... Моето лично мнение е че, дори да бъдат изпълнени тези искания - нищо няма да се промени за нас и децата ни и точно поради тази причина,
лично аз не считам, че трябва да протестирам за 50лв.-100лв. повече, които нищо, ама нищо не ми решават дори да ги получа. Също така казах още в първия си пост по въпроса, че независимо дали споделям смислеността на исканията в този протест - бих отишла на него, като подкрепа на други майки, които виждат смисъл в него. Просто във въпросния ден и време имах много по-важна работа, от която пряко зависи отглеждането на детето ми, та не мога да се извинявам сега на когото и да било, че съм поставила на първо място него, а не кауза, в която дори не вярвам и в конкретния случай - намирам за безсмислена дори.
Не знам къде си прочела, че "съчувствам на приятелки", нито ми е ясно пък за какво точно трябва да им съчувствам според теб.
Издръжката от другия родител, при развод /ако това имаш предвид, че не става ясно/ е на база доходите на същия, взет една година назад. Няма фиксирана сума - 40лв., или 80лв. Отделно, че при развод по взаимно съгласие, издръжката може да бъде произволна сума, договорена със споразумение между двамата родители, което споразумение е неделима част от решението за развод. Също така, ако този родител се ослуша и не плаща договорената издръжка, дори не се налага да заведеш дело и да го съдиш, а само се вади изпълнителен лист и неплащаните суми се събират принудително, бързо и в едно с дължимите лихви за периода в който не са ти изплащани. Разбирай, че може съдия-изпълнител да влезе в дома му и да му опише имуществото, ако трябва и то да се продаде, за да изплати задълженията си към детето.
Ако пък този родител още при развода успее да измишкува нещо и да скрие доходи, или пък наистина е зле финансово, безработен и пр., поради което съдът ще не ще присъжда ей такава издръжка за детето каквато споменаваш...
Та ей тука идва мястото за мерките, за които аз пиша - пък ти си възмутена. А именно - да има мегдан за реално подпомагане, с адекватни суми на една майка изпаднала в такова положение. За нея - едно 1000лв. майчинство, защото е самотна, безработна и с малко дете на ръце. Пък за някоя като мен, дето има достатъчно доход да си гледа детето и без държавна помощ - нула лева майчинство. Ама ако утре аз изпадна в ситуация като описаната - и за мен да има 1000лв. да си гледам детето нормално, докато си стъпя на краката. Това, за което се протестира сега е много различно - на всички ни, ей така на общо основание да се дават едни за нищо нестигащи суми, без оглед на кого му трябват, на кого не. Щото така било "справедливо". Понеже аз пък да ти кажа, имам бая познати, които също бяха на протеста и се пенят за 30, 50, 100лв. и си ги търсят като наследство дето има една дума, а реално - майчинството сега са им джобните за седмица дето ги оставят по кафенета само. И като ги питам защо протестират - отговорът е, че "нямало значение дали им трябват тези пари, те си имали право на тях".
И в "нашата паничка" мила ми
kisela_2000 е точно това проблемът. Уникалното самогъзничество и съвършения непукизъм за "общността", желанието ти лично да не си "по-ахмак" от другите и липсата на грам мисъл и обективна преценка кое би било по-добре за всички ни като цяло, а не лично за твоя собствен задник и как да не се прецакаш случайно. И да, аз бих подкрепила с две ръце протест за промени в посоката, която описвам.
Със сигурност - на велика не се правя, защото не съм. Аз съм съвсем нормална жена, само че не съм некоректна и полагам усилия да бъда обективна в преценките си за всичко. И като казвам, че нямам против лично аз да не получавам помощ от държавата, когато тя не ми е необходима, знам защо го казвам. Със сигурност не защото "заемам поза на величие"
Казвам го, защото имам приятелка от форума, която не си е купила едни нови гащи откакто е забременяла и чието семейство наистина търпи сериозни лишения вече 3-а година само и само за детето да има всичко. И ако ще се помага на майките - намирам за уместно да се дават някакви реални пари на майка, като тази за която споменавам, а не да се хвърлят дребни суми "на калпак" за всяка от нас, понеже всички сме родили и "да няма дискриминация" един вид. Пък, че накрая никой реално не е подпомогнат - подробности. Поне според теб.