0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #440 -: Октомври 25, 2012, 18:21:31 pm »
Не били компютри, ами били компоти.
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #441 -: Октомври 25, 2012, 21:45:50 pm »
Елена, общо колко е като време майчинството в Англия?

Имаш право до 1 година да стоиш вкъщи, като платеното майчинство е както Оли е описала по - долу - 6 седмици на 90% от заплатата, след което държавата поема, ако компанията откаже. Но има фирми, които дават платено майчинство до 6 месеца, само че не е на 90%, а намаля пропорционално като % от заплатата с напредването на времето. След 6 месец държавата поема. Но работодателят ти е задължен да ти запази мястото до 1 година след началото на майчинството.

Не е розово, но е доста по-добре от много други държави в Европа. В Холандия например мисля е 3 седмици само (или нещо подобно), така че не се оплаквам (поне аз).

Да добавя за градините - тук приемът е доста труден - много градини (частните особено) са на принципа на който първи се запише, като трябва да си запишеш детето в първите 3-4 седмици след раждането, за след 2-3 години прием. Други са на принципа на лотария. (доколкото разбирам положението в България е подобно вече, поради недостиг на градини).
Таксите (в частните) са от порядъка на 90-100 паунда на ден (в по-хубавите градини). За държавни ми е трудно да коментирам, защото приемът е на база доходи - тоест тези с най-ниски доходи и повече деца имат предимство. На нас директно ни отказаха заради малкото свободни места, и дългите списъци с желаещи от тн council estates (тн социално слаби).

Но иначе, ако една майка може да си го позволи (като време и средства), има много неща които може да прави с детето си. Също има неправителствени организации, които съдействат. Например най-голямата в Англия е NCТ - National Childbirth Trust -те организират много пре-натални курсове, по райони. Тези курсове са хубави за изграждане на support network - да се запознаеш с двойки, които очакват бебе на дати близки с твоята, и така се оформят запознанства, дори приятелства. Майките се срещат, обменят опит, съвети и тн. Организират се мероприятия на които отново споделя информация, разпродажби на бебешки продукти и тн.
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 21:49:22 pm от vaci »


*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #442 -: Октомври 25, 2012, 21:56:11 pm »
цигу, аз казах, че не мога да твърдя, че ми е точна информацията, защото нямам личен опит с това.

тъкмо от тези курсове за бременни са ми повечето приятелки. беше много важно за мен това, че продължавахме да се срещаме (всяка сряда, за обед:)) сега е по-рядко, защото част от тях се върнаха на работа. иначе наистина излиза по-евтино да не работиш, а да си гледаш детето. което за мен лично беше добре дошло, тъй като отмахна поне едно от съмненията и питанията " а кое е по-добре", но това е за темата "ужасна майка". хората около мен, които побързаха да се върнат след 6 месец на работа го направиха с ясното съзнание, че ще правят в скоро време второ дете, две от тях вече са бременни, и по този начин ще взимат майчинство и за него.
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #443 -: Октомври 25, 2012, 22:45:54 pm »
та на въпроса, доколкото зная - майчинството във вариант 90 % от заплатата е 6 месеца, като можеш да си решиш дали да спреш 45 дни преди ражденето или две седмици или..., след тези 6 месеца имаш още едни 6 когато получаваш държавно майчинство, което мисля, но не съм сигурна е около 250 паунда (демек нищо). дали след първата година имаш право на нещо, не съм сигурна, но мисля, че нямаш. другата помощ е, че всякакви лекарства (вкл витамини) предписани от лекар на теб и бебето през първата година се поемат от държавата. отделно са детските 80 паунда на месец. до февруари миналата година се полагаха и пари за родено дете (еднократна помощ) но консервативното правителство, реши да си ги спести.

Чакайте да изясним някои неща сега. Понеже Елена в преден пост се опасява, че "може да събуди завист"...
При нас майчинството 90% от заплатата е една година /за тези, които не са работили - 240лв./ Или аз нещо съм изкукала и не помня какво и колко съм получавала?  8O След тази една година, още една година получаваш "държавно майчинство" - 240 лв. в този момент, което може да е нищо, ама явно и в Англия сумата е пак "нищо" /за техния си стандарт/. Мизерни детски всеки месец получаваме и ние и те. При нас все още се полага "еднократна помощ" при раждане на дете, а в Англия вече не явно. При нас след първите две години, имаме право на още една неплатен отпуск и в това време сме защитени от уволнение.
Относно детските градини - явно и в Англия местата са кът, частните са по-скъпички от нашите /доста/.В държавните /това което е безплатно/ е с лимитирани часове на посещение /не помня 15 на седмица, или нещо подобно/, но режимът на ходене е по-скоро като на "детски клуб" и никак не ти дава възможност да тръгнеш на работа. За целодневно посещение се плаща, доколкото знам. При нас все пак, срещу доста символични такси - получаваме целодневни грижи за децата и респективно възможност да ходим на работа.
И ние имаме безплатно здравеопазване за децата, сега...колко е качествено - друг въпрос. :? Няма да седна да твърдя небивалици по въпроса.

Казвам ги тези неща, за да "си сравним черно на бяло" как е у нас и как е на други места. Е, наистина ли някой мисли, че ние сме много зле или най-зле? Ние сме зле, защото като цяло имаме нисък стандарт на живот сравнено с Англия /примерно/, зле сме защото 80% от доходите ни на месец заминават за храна и сметки /а при тях не е така/, зле сме защото високообразован и квалифициран човек там - с изкараното може да си позволи и частна градина и пак да му остават за нормален живот т.е. има мотивация да се върне на работа. Пък при нас - сещате се, същият този човек за частната градина няма да му стигне заплатата, да не говорим за друго... :?
Зле сме по много други прични, които и аз и вие - можем да изреждаме до догодина.
И всичко това - няма да се оправи, даже на милиметър няма да ни стане по-добре, ако ни поувеличат държавните подаяния с 30, 50, 100лв.


По другия въпрос, който сте захванали - условия за децата и за родителите, отношение...даже ме е яд да коментирам. Яд ме е, защото достатъчно съм ходила и съм видяла с очите си за какво говорим и ми е болно как е при нас положението. Децата все на всички пречат, всяка родила жена в България - първо се учи да кърми, второ - да сменя светкавично памперс в количка, на всякакво място, независимо от климатичните условия - просто нямаме друг вариант. Поне вече никого не зяпат, като кърми на обществено място, то и това е напредък някакъв, да не го пропусна.

Лично аз имам огромен проблем с детските "клубчета" в момента, понеже хем трябва да платя между 4 и 6лв. на час, че да ми пуснат детето в тях - хем никой не се занимава с него. Трябвало аз да вляза с него, понеже бил под 3 години. Е, те за к'во са там тогава т.нар. "аниматори", аз за какво им плащам - направо недоумявам. Освен да седят като с бастун да не казвам къде и да събират парите за вход - друго не вършат. Ама хайде, примирих се, че може би имат основание за такива "изисквания", но лятото в МОЛ-а в Бургас ме накараха да си извлека детето от детския кът, въпреки че съм влязла с него и стоя до него и имаше само две други деца...ми защото не можело пък като няма 3 години. А сега де?! Ми бързах и не ми се заяждаше, ако се запъна че е на 3 - те как ще докажат, че не е вярно? Щото не говори ли? Ми ще твърдя, че е бавноразвиващ и можем да си правим циркове до откат, но е идиотско да се стига дотам...И съвършено неясно за мен, защо изобщо се налага де.
Пак на морето, собственик на магазин за сувенири - не разрешил на майка ми да влезе с количката, имало чупливи неща. Тя не е конфликтна личност, спокойно обяснила, че ако счупи нещо - ще си го плати. Пак не можело бе, да го оставела ОТВЪН  :x Тя се сепнала, че не може да си зареже внука без надзор ей така на пътя и го оставила на входа, да й е "под око", а край количката място за минаване - за още една количка поне. Оня пак се озъбил, че така му запречвала входа... Тя се врътнала й си заминала, ама не е там въпросът, сещате се.

Този сбъркан манталитет обаче - не знам дали някога ще се оправи. И да "цъфнем финансово" някой ден - пак ме съмнява.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #444 -: Октомври 25, 2012, 22:54:31 pm »

Таксите (в частните) са от порядъка на 90-100 паунда на ден (в по-хубавите градини).

Моля те, кажи ми че се шегуваш!! 100 паунда на ДЕН?? Идвам да отварям детска градина в Англия, да знаеш  :lol:


*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #445 -: Октомври 25, 2012, 23:36:49 pm »

Таксите (в частните) са от порядъка на 90-100 паунда на ден (в по-хубавите градини).

Моля те, кажи ми че се шегуваш!! 100 паунда на ДЕН?? Идвам да отварям детска градина в Англия, да знаеш  :lol:

Не е шега. И това са полудневните (т.е. тези в които не се задължаваш да си оставиш детето от пон до петък от 8 до 6ч), а целодневните могат и до 120 паунда на ден да вземат. Средно между 20 и 25 хиляди паунда на година за 35-40 седмици посещаемост. Общо взето, ако работиш и вземаш средна заплата (40 хилади на година бруто), работиш за да плащаш градината. Затова много майки с две и повече деца решават да си останат вкъщи докато поотраснат децата.

Ела ела - лошо няма :) И работното им време хич не е лошо - полудневните започват от 9.30-10 до 3.30-4 часа, с 1 час обедна почивка - ума ми още не го побира, как хората се примиряват с такова работно време - за да посещава детето ти такава градина, трябва да има бавачка, или единият родител да не работи.

Казвам ги тези неща, за да "си сравним черно на бяло" как е у нас и как е на други места. Е, наистина ли някой мисли, че ние сме много зле или най-зле?

Няма еднозначен отговор, то е ясно. И тук не е рай в някои отношения - просто човек се нагажда. Например на мен ми е болна темата за здравеопазването. Както др Бърди е посочвал нееднократно, здравната система в Англия куца доста, и не помага че е безплатна.

Да, жизненият стандарт е по-висок, в сравнение със средния за България. Но, например, 50% от заплатата ти спокойно могат да отидат за наем. Много хора на 35+ години още живеят под наем и със съквартиранти. За да си позволиш жилище трябва общо взето да се изнесеш от града (в предградията) и пак не винаги можеш да си позволиш. Едностаен апартамент (примерно 60 квадрата) в квартала, в който живея (Кенсингтън) се продават за 500,000 паунда.
« Последна редакция: Октомври 25, 2012, 23:52:59 pm от vaci »


*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #446 -: Октомври 25, 2012, 23:48:45 pm »
Ела ела - лошо няма :) И работното им време хич не е лошо - полудневните започват от 9.30-10 до 3.30-4 часа, с 1 час обедна почивка - ума ми още не го побира, как хората се примиряват с такова работно време - за да посещава детето ти такава градина, трябва да има бавачка, или единият родител да не работи.

Ееееее, поне никой не ти се кара, че си водиш детето късно /както се случва тук/  :lol:
И какво излезе сега? Нашите градини хем са с по-добро работно време, хем драстично по-евтини, местата не достигат и при нас и в Англия, ама - на ся - пак сме по-прецакани и това си е.

П.П. А разправят, че да завършиш детска педагогика не било переспективно?! Ма как бе? Да се бях сетила навреме аз, глеЙ какви пари можеше да вадя сега.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #447 -: Октомври 25, 2012, 23:56:56 pm »
И какво излезе сега? Нашите градини хем са с по-добро работно време, хем драстично по-евтини, местата не достигат и при нас и в Англия, ама - на ся - пак сме по-прецакани и това си е.
Не оценявате какво имате  :wink: :wink:


*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #448 -: Октомври 26, 2012, 00:25:08 am »
само да кажа, в интерес на баланса, че "държавната" или по-скоро общинска детска градина е около 30 паунда. и жбрул, напротив - уговаряш се кога искаш детето ти да е на градина, тоест тези 15 часа, да кажем, можеш да си ги вземеш в два пълни дни, когато работиш, другите три дни да си си вкъщи с децата.

точно затова написах тези неща, защото не смятам, че условията са кой знае колко по-добри тук, с изключение на отношението. ако това, което описваш, че се е случило с майка ти се беше случило тук, въпросният човек не само, че щеше да бъде съден, всички медии щяха да креснат срещу него.

пп - туко що казаха, че има епидемия от круп и 8 деца досега са умряли от това.

това, което васи описва се води училище и е вход към частните училища (тоест ако искаш детето ти да ходи на частно училище, колеж итн) трябва да си го запишеш в съответното пред-училище. цените са умопомрачаващи наистина. според мен са неморални, но това е мое мнение.
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #449 -: Октомври 26, 2012, 00:42:58 am »
това, което васи описва се води училище и е вход към частните училища (тоест ако искаш детето ти да ходи на частно училище, колеж итн) трябва да си го запишеш в съответното пред-училище. цените са умопомрачаващи наистина. според мен са неморални, но това е мое мнение.
Градина, градина е (тн nursery) - на 2 години можеш да си запишеш детето там (докато в пред-училището записват деца на 4 години), в някои и 3 месечни бебета вземат, но са рядкост.
« Последна редакция: Октомври 26, 2012, 00:46:10 am от vaci »


*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #450 -: Октомври 26, 2012, 00:48:31 am »
И какво излезе сега? Нашите градини хем са с по-добро работно време, хем драстично по-евтини, местата не достигат и при нас и в Англия, ама - на ся - пак сме по-прецакани и това си е.
Не оценявате какво имате  :wink: :wink:

И аз това разправях... :lol:


Елена, аз просто сравних това което казваш ти за там и това, което е тук. Коментар не мисля, че е нужен - фактите говорят сами.
За общинската детска градина в Англия - аз не казвам, че не можеш да си вземеш часовете наведнъж. Но са 15 на седмица все пак, това казваш и ти. При нас - знаеш как е за 40лв., или 60 на месец такса. /братовчед ми с жена си и децата се преместиха в Англия преди месец, та оттам съм запозната за какво иде реч/.
Хайде да си говорим сериозно сега, с два дни работа седмично - трябва да си кандидат за Нобелова награда, че да изкараш някакви хубави пари. Това не е пълноценно ходене на работа със съответно заплащане и няма как да бъде.
В същото време у нас - постоянно мрънкане как държавата ни прецаква и нищо не прави за нас и пр., което не е коректно и обективната истина. И като го кажеш на глас - си направо фашист някакъв...;)


По случая с майка ми - доядя ме тогава, че не бях предварително запозната къде и как да пусна жалба, че сме дискриминирани. Защото това си е чиста проба дискриминация за мен. Да ти се отказва достъп донякъде, защото си с дете.  :? Ама като знам, че има хора на инвалидни колички, които не могат да излязат от дома си сами дори...благодарна съм, че "проблемната" количката беше бебешка. Но не съм права, че не си потърсих правата по каналния ред в този случай.

vaci , редактирам защото съм пропуснала за жилищата коментара ти, или си го писала след като постнах.
Така е, може там /даже много вероятно/ 50% от дохода ти да отиде за наем и е непосилно да си купиш свое жилище, особено в елитен квартал. Но пък да не пропускаме и "дребната" подробност, че в БГ не са много хората, които нямат свое жилище и живеенето под наем изобщо не е толкова масова практика, особено за хора на възраст 35+. Т.е. тук често този разход можеш да си го спестиш, ако обстоятелствата го наложат. Дори да е неприятно в момент на затруднение, ако нямаш съвсем свое жилище - мама и тати имат, баба и дядо имат - не си на улицата и с всички прилежащи неудобства - можеш да се "завреш при роднините", докато си решиш жилищния проблем.
Всъщност - целият този разговор тръгна от теза /не лично моя/, че няма резон да се протестира за някакви мижави държавни помощи, понеже те нищо за никоя от нас не решават. А целта е, ако работим - да работим за свестни пари и с тях да плащаме било наеми, било ипотеки, било елитна ДГ, било частно здравеопазване и каквото там се сетиш... И ако ще се натиска някой за нещо - да се натиска държавата да осигури на желаещите да се трудят майки по-добри възможности да го правят и да си посрещат разходите. С помощи - това няма да стане. Еле от порядъка + 30, 50лв. на месец от сегашните. То не трябва да си икономист, че да сметнеш колко нищо не ти помагат те.

Елена, ами и аз същото като теб разправям /по смисъл/ от самото начало на темата. ;) И понеже тук - рядко е възможно само с парите на тати да се издържа семейството, пък мама ако поработва да докарва достатъчно за два дни... Та по тази причина - обикновено се налага и мама да бачка на пълен работен ден, че да се върже бюджета. Ама системата е такава, че само защото имаш дете - дори не те искат на работа бе! Но вместо да се протестира за промени на това положение - протестира се за някакви смешни суми държавни подаяния на месец и като кажеш, че това е "безсмислено", понеже проблемът си остава съвсем същия - виждаш какво се получава.
« Последна редакция: Октомври 26, 2012, 01:38:04 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #451 -: Октомври 26, 2012, 01:20:44 am »
жбрул, всъщност мисля, че основната разлика между бг и англия е, че с два дни работа на седмица можеш да докарваш смислени доходи. не мисля, че можеш да издържаш себе си и детето си сама, но двама родители, единият работещ парт тайм биха могли да живеят сносно. или казано по друг начин - приятелката ми чистейки къщи без да си е запълнила графика напълно, може да си позволи наем на стая, да се издържа тук, да праща пари в бг, с които покрива заеми, взети когато се опитваше да си стабилизира магазинчето, което имаше. та тя казва,че в момента живее доста по-добре, може да си позволи да ходи на концерти, например. та, да пак стигаме до там, че тук бизнесът е жив и можеш да изкарваш пари. а, че лондон е един от най-скъпите градове в европа е така.
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #452 -: Октомври 26, 2012, 08:54:30 am »
Българина в чужбина е готов и дупета да бърше и пълен въздържател да стане, но не и тук -  в собствената му страна все някой друг му е длъжен.

Селяните да си копали на село казвате - скоро имах работа в околността на община "Марица"/Пловдив/ , където последните 10-12 години никнат заводи, разходих се из селото, което е на метри от заводите - масово санирани къщи, всички улици с нов асфалт, газифицирано, подредени дворове, чисто, много чисто, средна заплата на човек 750 лв. - безработица няма.
Ако държавата ни правеше така, че българина да има добри средни доходи - нямаше да сме толкова черногледи.
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #453 -: Октомври 26, 2012, 10:51:10 am »
Напълно съгласна съм с Тара...


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #454 -: Октомври 26, 2012, 12:36:36 pm »
жбрул, всъщност мисля, че основната разлика между бг и англия е, че с два дни работа на седмица можеш да докарваш смислени доходи. не мисля, че можеш да издържаш себе си и детето си сама, но двама родители, единият работещ парт тайм биха могли да живеят сносно. или казано по друг начин - приятелката ми чистейки къщи без да си е запълнила графика напълно, може да си позволи наем на стая, да се издържа тук, да праща пари в бг, с които покрива заеми, взети когато се опитваше да си стабилизира магазинчето, което имаше. та тя казва,че в момента живее доста по-добре, може да си позволи да ходи на концерти, например. та, да пак стигаме до там, че тук бизнесът е жив и можеш да изкарваш пари. а, че лондон е един от най-скъпите градове в европа е така.
Масовата, повтарям-масовата УК, е отврат.
Въпроса е че елитната УК е хубава. Но това е 5-10%.
Да "наемаш стая" в 21 век, за Европа, не мисля че е повод за радост. Или голям прогрес от края на 19 век, когато тези англичани пак се намираха в същото положение.
Тя живее "по-добре" защото се чувства по-свободна. Не заради друго... .

Просто това е нашата съдба. Просто... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #455 -: Октомври 26, 2012, 14:01:17 pm »
за мен всичко е въпрос на "state of mind"!
Няма идеални неща, още повече да очакваш друг да ти ги предостави.
Благодарна съм за това, което имам, но никога няма да спра да се боря за повече :wink: дали в БГ или в УК - въпрос на личен избор, както и всичко останало в живота ни.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #456 -: Октомври 26, 2012, 14:14:21 pm »
Тара, да ти кажа честно, махнах се от Бг, защото ми писна да се боря с вятърни мелници и защото исках децата ми да са материално осигурени. А не да се чудя самата аз какво да ям. Живеех в София и не съм била безработна през това време. Имам и тогава имах висше образование. Не съм спирала да си търся по-хубава работа. В чужбина бях късметлийка и се сдобих с добра позиция и много по-висок стандарт на живот. Да, има неща, които ми липсват, но има и други, които никак не ми липсват и които биха били причина да не се върна.  
За съжаление не е изключение историята, при която с по-ниско квалифициран труд в чужбина човек може да си покрива поне основните нужди.  :(  

оливия
, мъдра си.

*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #457 -: Октомври 26, 2012, 14:16:19 pm »
напълно съм съгласна с оливия, по-нагоре си говорихме за мизерията и тоталитарността като състояние на ума. тук също има една голяма част българи, както емигранти, така и туристи, които са с манталитета "от искъру по-длибоко няма". присъствах на един ужасен разговор в метрото, където един нашенец обясняваше на гаджето си, че те "тия тука са събрани от кол и въже и като видят едно нормално лице (имаше предвид нейното) се оцъклят щото не са виждАли такова". твърде прозаичен пример за невъзможността (ни) да възприемаме хубавото когато го видим. в никакъв случай не казвам, че тук е върхът на сладоледа, за да живееш добре, трябва да работиш, има и бедни и мизерни хора, но има и средна класа, има изключителен избор от неща, които да видиш - театри, изложби, концерти, паркове. на тоя фон да дойде някой и да каже "уффф кво е гадно тука" доста ме ядосва. не защото мисля, че българия е кофти страна, а защото според мен където и да отидеш, където и да живееш е добре да имаш очи да видиш ценните неща, а не да оакваш всичко.
*
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #458 -: Октомври 26, 2012, 15:15:59 pm »
за мен всичко е въпрос на "state of mind"!
Няма идеални неща, още повече да очакваш друг да ти ги предостави.
Благодарна съм за това, което имам, но никога няма да спра да се боря за повече :wink: дали в БГ или в УК - въпрос на личен избор, както и всичко останало в живота ни.
Така е. Обстоятелства всякакви - и хубави и не толкова, но нямаме право да се оплакваме, защото винаги имаме право на личен избор.


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #459 -: Октомври 26, 2012, 15:55:00 pm »
напълно съм съгласна с оливия, по-нагоре си говорихме за мизерията и тоталитарността като състояние на ума. тук също има една голяма част българи, както емигранти, така и туристи, които са с манталитета "от искъру по-длибоко няма". присъствах на един ужасен разговор в метрото, където един нашенец обясняваше на гаджето си, че те "тия тука са събрани от кол и въже и като видят едно нормално лице (имаше предвид нейното) се оцъклят щото не са виждАли такова". твърде прозаичен пример за невъзможността (ни) да възприемаме хубавото когато го видим. в никакъв случай не казвам, че тук е върхът на сладоледа, за да живееш добре, трябва да работиш, има и бедни и мизерни хора, но има и средна класа, има изключителен избор от неща, които да видиш - театри, изложби, концерти, паркове. на тоя фон да дойде някой и да каже "уффф кво е гадно тука" доста ме ядосва. не защото мисля, че българия е кофти страна, а защото според мен където и да отидеш, където и да живееш е добре да имаш очи да видиш ценните неща, а не да оакваш всичко.

Скъпа Елена,

С  работа само нищо не става. И в Бг работят... вече 23 години. И все същото. Е, малко по-добре, малко напредък. Но Дания, Швейцария, Норвегия, даже- Австрия, са на светлинни години далеч.
И в УК работят- кой може да купи скромна къща, и колко години трябва да я плаща? И кой може да си позволи да вземе заем за да я плаща?  Що за живот е 25-30 години да плащаш заем за 60-70 кв.м ? 50-60-70% от месечния си доход??

Аз нямам вашите илюзии. Вече... вероятно сте много млада, или сте живели малко навън.
Аз лично в Гърция, като турист, свестен англичанин не съм виждал.
Това е някаква отврат... елате да ги видите- пияни от сутрин до вечер. МАСОВО. Не един или друг.
Мъкнат си децата, изоставят ги по вечерите, когато "заседнат" да пият. Стиснати и гадни, както никой друг. Прител ми бе споделял, че болшинството от тях си вързва децата, когато нощем се изнасят да пият.

Пият не заради пиенето- пият от мъка, от лично нещастие, пият, защото живеят във фашистка държава, без перспектива, без РЕАЛНО бъдеще. Живеят в расистка държава. Но рафиниран расизъм, без думи. Расизъм на принудата и изолацията, ВЕЧНО в едно, мизерно социално положение. Без персектива! Класов расизъм, рафиниран. ВЕЧЕН.

Вижте сегашния скандал със Савил или с Андрю Мар. Мар е изтъкнат журналист, воюващ на "моралния фронт", в това ужасно ББС. Хванаха го пиян, ама пиян, да се "натиска" с колежка в задния двор на един пъб. Ако оставим настрана че е на възраст, и че във всичко трябва мярка, срамно е пиян да се натискаш из задните дворове, като че ли си битник, хванат от гората. Не е въпроса че го прави- а в "стила" на всичко това. Все пак, ако иска може да го направи умно, културно, вместо да се излага по такъв начин, и не пиян задължително. Това показва едно -че са скитници, мизерници. По душа, и по същество. Битници, простаци. Болшинството. Ако един водещ журналист има такъв "морал" и постъпва по такъв начин, какво остава за всички останали?? Това са малки щрихи, но съществени.

Вижте Савил- какво е? скитник, битник, мизерник. Мъкнещ се с пижами насам натам, захапал една пура, стил "Моника Левински". В същност- отвратителен двуличник и педофил. Не го знаеха? в примерно моралното ББС? Знаеха го. Можеха лесно да го хванат?- парите ги интересуваха. Нищо друго. Останалото е за раята- да си трае там в калта.

Путин в едно интервю каза " Основата, стълба на нашето общество и народ, жалона на нас като нация е, че имаме вътрешна съвест. Съвест, като главна, характерна черта на националния ни характер." Е, може да не е общо валидно, но ако се позамислите- е истина. В УК няма морални "категории". Има нещо подобно, което се проповядва от ТВ и божественото "ББС" ( Ах, как ги мразя и се отвращавам от тях!- Алистър Камбелл- "Дневници"). Иначе- както всеки си го разбира. Това е нация без жалони, без стълб на националния им морал. Това е зоопарк, джунгла. Да сте чували някой в Ук да попита друг " Не ти ли е съвестно" ?
« Последна редакция: Октомври 26, 2012, 16:10:08 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.