0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #180 -: Февруари 10, 2015, 13:20:40 pm »
Момичета, само на мен ли ми излизат супер намачкани дрехите от сушилнята? Аз по принцип гладя всичко, а сега няма гладене. Пускам ги на програма за гладене - все тая. Слагам и по-малко дрехи - пак все тая. Моята сушилня е комбинирана с пералня на Аристон. Програмата ни обаче за синтетика е 02:20 мин - много сушене, много нещо, а за памук - 3 часа. Има и такива, които са почасови - примерно 1 час, час и половина - дали да не пробвам с тях??
Освен това моя мъж само мрънка, че току нещо му омаляло или окъсяло след сушене - точно както във вица "На тоя идиот какъв хубав костюм са му ушили" :lol: :lol:
*
« Отговор #181 -: Февруари 10, 2015, 16:02:19 pm »
Танита, случвало ми се е чорапи да се свият, но те не са 100% памук, а аз на нея суша, също дрехи, които имат полиестер някакъв процент ми се мачкат повече. На какъв принцип работи сушилнята? Има ли датчик за влага и ако изсъхнат по-рано, да скъсява цикъла както е писала Смайл или си суши за време? Първият вариант е по-удачен, във вторият може да пробваш тия програми за време. При мен има само 2 програми за време, едната е 15 другата 20мин. като едната работи на студен въздух, на нея си пускам пухеното яке да разбие пуха равномерно, другата е с топъл, не съм и намерила приложение още. Провери в упътването на уреда за възможно причини, може решението да е просто. Ти сигурна ли си, че не претоварваш (извинявай, не искам да те обидя, колкото и идиотски да е въпроса)? Комбинираните уреди перат едни килограми, а сушат по-малки. Ако е още в гаранция, свържи се с производителя.
*
« Отговор #182 -: Февруари 10, 2015, 17:51:38 pm »
Да мойта пере 7 кг, а суши 5 и аз махам част след пране.
Ще трябва май детайлно да се чете;-)
М-и, благодаря
*
« Отговор #183 -: Февруари 10, 2015, 20:29:27 pm »
За нищо! Може да е нещо елементарно, характерно за модела. Може и центрофугата да ти ги мачка, по-силните нормално си мачкат.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #184 -: Февруари 11, 2015, 19:58:06 pm »
Да мойта пере 7 кг, а суши 5 и аз махам част след пране.
Ще трябва май детайлно да се чете;-)
М-и, благодаря
оо, така кажи, че е комбинирана. Като че ли те повече мачкат, поне нашата предишната която беше такава, жестоко мачкаше. А сега не гладя въобще.

« Отговор #185 -: Февруари 12, 2015, 07:16:44 am »
Момичета, 2 седмици откак имам сушилня и са ми много противоречиви чувствата към нея  :lol:
Сигурно щях да бъда доволна на макс, ако не бяха следните малки неудобства:
  • Подбирането кое пране става за сушилнята и кое не - при мен едно 30% от прането не е подходящо и това делене ме влудява.
  • Някои етикети са отдавна избелели или отрязани, та вече прецаках няколко дрехи  :? Бодидата на бебето се смаляват с поне 2 размера и вече не пускам изобщо бодита.
  • Подложките на пеленките не изсъхват изцяло, а те са ми най-важни бързо да съхнат.

Предимствата са очевидни - бързото съхнене; избягването на сушенето в стаите зимата и при дъжд (респ. конденза и мухъла); събирането на мъха (респ. по-малко прах в стаите); ефекта на "изглаждането"; това, че може да ползваш събраната вода за ютията. 

Относно топките за сушене. С тях цикъла на сушене ми се съкрати с цял час, но подложките излизат доста по-влажни, та пускам допълнително сушене от 1 час и се получава същото. Иначе при останалите дрехи определено има ефект.  :P
*
« Отговор #186 -: Февруари 12, 2015, 09:04:51 am »
Смайл, ти каква марка сушилня взе, че забравих? Много ми е странно да пускаш само подложки и да излизат влажни (независимо дали има топка или не), тя ако има датчик за влага, то той не работи добре ми се струва. За свиване на дрехите-всичко, с еластична нишка на програма памук си се свива, може би ако има такава за смесени дрехи или да пробваш на програма за изкуствени, предполагам, че температурата там е по-ниска. Аз не гледам етикети и всичко, което си позволявам да пера в пералня на нормално пране си го и суша.
« Отговор #187 -: Февруари 12, 2015, 10:17:21 am »
М-и, сушилнята е АЕГ.
Понеже съм в групата за многократните пелени във Фейсбук и другите пишат, че не се изсушават до край подложките. Те изглеждат като едно малко хавлиено парче плат, но са с много голяма попивност (обичайно са 5-6 слойни). Като ги пусна заедно с хавлиена кърпа например, хавлиената кърпа излиза суха, а те не съвсем.

Датчикът на сушилнята за влажността се обърква, когато се сушат различни материи според мен.
Днес се справи най-зле, защото бях пуснала да се сушат едновременно микрофибърни, конопени и бамбукови подложки. Микрофибърните са на 100% сухи, а другите не. Ако пусна само конопени и бамбукови, то конопените са 100% сухи, а бамбуковите не. То, последните, и сами да ги пусна всъщност, винаги са леко влажни на ластиците.

Имам програма за синтетика. Смесена нямам. Но тя е много кратка (1 ч. някъде) и не знам дали ще се изсушат добре памучните материи. А аз ги пускам смесено - например дънки, пуловери, бельо, тениски. Няма да е ефективно, ако ги деля. Деля прането на бяло, цветно, черно, та ако деля и при сушенето ще стане лудница  :lol:
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #188 -: Февруари 12, 2015, 13:57:43 pm »
Явно си зависи от сушилнята - моята е Миеле и въобще не деля прането - всичко ми е сухо, при положение, че не суша на най-силната степен, а на третата. На много от дрехите ни пише, че не стават за сушилня, но ги пускам и само на мъжа ми потниците дадоха фира - скъсиха се, затова сега му купувам само рипсени - при тях проблем няма.

« Отговор #189 -: Февруари 12, 2015, 14:47:54 pm »
Eille, при мен прането (всичко без подложките) също винаги излиза 100% сухо. И аз не го деля. Но заради това, че не го деля прецаках няколко дрехи вече. Пускам на най-силната програма, защото е разнородно. Не съм пробвала да пусна на следващата да видя как ще е. Може пак да се справи, не знам, трябва да опитам.
А с тези подложки явно трябва да се примиря, че ще са влажни и че ще ги досушавам някъде другаде.
*
« Отговор #190 -: Февруари 12, 2015, 16:25:01 pm »
Явно си зависи от сушилнята - моята е Миеле и въобще не деля прането - всичко ми е сухо, при положение, че не суша на най-силната степен, а на третата. На много от дрехите ни пише, че не стават за сушилня, но ги пускам и само на мъжа ми потниците дадоха фира - скъсиха се, затова сега му купувам само рипсени - при тях проблем няма.

Същото, но при мен мъжките чорапи дадоха фира и то само един вид, та от тях не купувам вече :)))

Смайл, на третата от горе-надолу в  дясно суша аз, това не е моят панел де, не ми се снима. Ти ако сушиш на първата затова ти е толкова дълго времето.
« Отговор #191 -: Февруари 12, 2015, 16:31:54 pm »
Да, на първата програма суша (extra trocken). Тя се съкращава автоматично, ако се изсуши по-бързо прането - напр. час и половина вместо два час и отгоре. Другите програми не съм ги пробвала въобще като изключим тази, на която задаваш ръчно времето за сушене.

А на тази, която е за екстра сухо, дали температурата е по-висока от другите или само първоначално зададеното време? Как мислите? В ръководството няма табличка за температура, киловати и т.н. за всяка програма, което ми е странно, защото на пералнята си я има тази информация в упътването.
Може и затова да се прецакаха бодитата на бебо.
*
« Отговор #192 -: Февруари 12, 2015, 21:47:19 pm »
Според мен ако има датчик за влага на различните програми за памук суши до различен процент влага, защото като ги пусна на програма за гладене излизат по-влажни. Мисля, че температурата не е различна де.
« Отговор #193 -: Март 01, 2015, 08:15:30 am »
Момичета, сушили ли сте пердета в сушилнята?
Искам да пусна плътните. От изкуствени материи са ми. Едните са блекаут, а другите май бяха шифон.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #194 -: Март 01, 2015, 08:49:49 am »
тънките пердета- тюл, шифон , воал или каквото са там не суша- направо мокри закачам или леко приглаждам преди това и пак влажни ги закачвам да си се изпънат

плътни-зависи каква материя са точно - аз съм прала  от кадифе постелки  и няма проблем.

Имам едни плътни завеси , но са от точно нещо изкуствено и не дебело-като найлон/шифон -не ги слагам в сушилнята -пера с центрофуга , гладя мокри и закачам, защото в не изгладен вид , не ми харесват никак .

Макар .че може  топли от сушилнята да не са намачкани и направо да стават за закачане , но знам ли -замислих се и аз .
пп. Ти да не переш завеси точно днес пък  :lol:

« Отговор #195 -: Март 01, 2015, 09:00:02 am »
пп. Ти да не переш завеси точно днес пък  :lol:
Ами трябва да ги почвам.  :lol: Може и от утре да е.
Мисля да мия по един прозорец на ден и да пера пердетата, които са на него, защото накуп няма да ми се получи с бебето.  :lol:
С тънките и аз така правя - директно ги закачам, както са мокри.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #196 -: Март 01, 2015, 09:43:50 am »
Здравейте,
аз се интересувам за отзиви от комбинираните пералня със сушелни, ако ползвате такива разбира се, марка, модел и пр ако споделите ще ми е от полза :lol:

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #197 -: Март 01, 2015, 15:02:36 pm »
Аз съм против комбинираните. Имах такава, не стига че мачкаше, ами и сушеше само половината от това, което изпере. Баща ми има някаква комбинирана и е същата работа - мачка жестоко.

*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #198 -: Март 01, 2015, 15:41:47 pm »
Деси, досега не съм чула някой да е доволен от комбинираните уреди, а аз доста четох преди да си купя сушилнята, защото и пералнята ми беше за смяна.

*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #199 -: Март 01, 2015, 22:52:55 pm »
моя приятелка има комбинирана -марка Индезит, ползва я от  около 5 години и казва , че няма забележки . Аз нямам лични впечатления , нито други познати с комбинирана. За  по-стари модели наистина сушат наполовина от това ,което перат ,но  от по-новите модели сега има комбинирани   , които например перат 7кг. ,а сушат 6 кг., което не е никакъв проблем да се пере по 6кг и готово.

Ние едновременно сменихме и пералнята ,и купихме сушилня ,  мъжът ми  предпочете отделни уреди , но имахме място за поставяне  и на двете.

За сушилни аз препоръчвам да оглеждате  , ако имате магазини за уреди с транспортни дефекти или втора употреба от Германия .