0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Re: сушилня - за и против!
« Отговор #240 -: Декември 02, 2015, 12:33:07 pm »
Аз слагам топки за тенис, тъй че споко :D

*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #241 -: Декември 03, 2015, 11:12:18 am »
аз с топки за тенис съм прала, по меки са от тези бодливите китайски  , дето притесняват мъжа ми .
Нищо имам 5 топки за масаж :)

*
« Отговор #242 -: Декември 03, 2015, 12:18:10 pm »
Аз също имам притеснения с едно пухено яке. Някой има ли опит?
*
« Отговор #243 -: Декември 03, 2015, 12:20:08 pm »
Доколкото съм чувала, трябвало да се суши с топки пухеното яке. Но лично имам само с възглавници опит. Минаха и без топки и не е било проблем, освен че се сушиха 4 часа.  8O

*
« Отговор #244 -: Декември 03, 2015, 13:53:49 pm »
Значи, не знам колко са ви дебели пухените якета, т.е. ако е нещо обемно се пере само. Моето е 200-300гр., пера си го с другото пране, просто го суша само с топки, защото при прането пуха се събира на топчета и дори да е сухо има нужда от разпухване, та го пускам на тия програми с минутите(моите са 2 една с топъл и една със студен въздух) да се разпухва само след като съм го изсушила. Пускам докато се разпредели пуха равномерно, не само веднъж. Няма поражения, не е само веднъж да съм го прала и сушила така, тая зима ще му се размине, че не ми става  :lol:
*
« Отговор #245 -: Декември 03, 2015, 15:17:13 pm »
Суша пухените якета в сушилнята без проблем. Вече с топките, преди без тях  :). Малко повече сушене им е нужно, но винаги са се разпухвали чудесно, не се е налагало после да оправям пух. Моята сушилня е по-простичка и ги пускам по два или три пъти на програма за синтетика, която е 45-минутна, но сушилнята сама си определя времето за сушене.

*
« Отговор #246 -: Декември 03, 2015, 17:24:40 pm »
Лелеее, почувствах се супер изостанала, като ви изчетох. Сефте чувам за това с топките, пък по принцип следя за всякакви такива джаджи.  :lol:
Иначе и пухени якета и завивки и възглавници си суша в сушилнята без проблем и не се е налагало после да ги разпухквам, но сигурно с топки - още по-добре ще се получава, така че ще се снабдя при първа възможност и аз. На моята сушилня има една програма за импрегнирани тъкани. На нея суша ски екипите  и се получава идеално. И пухените неща и одеалата пускам на нея де. Около 2 часа е цялата програма. Понякога и за по-малко време са готови, то нали има едни датчици отчитащи влажността по време на програмата и ако са по-малко неща, или не са поели толкова вода и за под 2 часа са готови.

За топките - имам само едно притеснение, предвид, че температурата е доста висока при сушене - да не купя някакви боклуци от пластмаса, която не е термоустойчива да се разтекат из вътре, че дето ще замине каквото суша, ами после как ще ги стържа от барабана...  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #247 -: Декември 03, 2015, 17:35:07 pm »
Момичета, естествен пух ли сушите в сушилнята? На моето яке има знак да не се суши и не съм го пробвала...
Jbrul, тази твърдата пластмаса е явно топло-устойчива.
*
« Отговор #248 -: Декември 03, 2015, 17:54:30 pm »
Смайли, аз много пластмасови съдове - нямам. Няколко купи и кутии за съхранение. Съответно по тях е обозначено дали е термоустойчива пластмасата - да стават за съдомиялна, микровълнова, фризер, да сипеш в тях нещо топло, или дори горещо. Съответно има и същия вид изделия (на вид), чиято пластмаса не е от този чешит, ако и да изглеждат еднакво с тези, които имам. Та в тази посока са ми размислите за въпросните топки де...

За пуха...ами то ако е пух - все е естествен, обикновено е гъши. Поне на моите неща. Обозначено е, че може да се сушат в сушилня. Реално тези неща без сушилня - не съхнат добре, пуха се събира на топки, започва да се отича водата по разни зони и остават едни петна. Пробвала съм с едно бяло пухено яке, преди да взема сушилнята и по тази причина не го носех 2-3 години, защото както и да го пера - при сушенето ставаше описания проблем и ставаше на жълтеникави петна. Сега го пера и суша поне веднъж в седмицата и е перфектно.  :D На твоето, ако е задраскана опцията "сушилня" - по-добре не пробвай да ти кажа, рискът да го повредиш е голям. Обикновено "ефектът" е - да стане 2 размера по-малка дрехата.  :lol:

Аз умишлено понякога "повреждам" някои дрехи, за да им намаля размера де. Случвало се е да си харесам някоя блузка, ама да нямат размер xs, s. Тогава взимам М, или L - пера, мятам в сушилнята на програмата дето е за 100% памук и те се свиват до нужното за мен. Ако не стане на първото сушене, след 2-3 - става. С плетени дрехи - още по-лесно го правя този номер. Разбира се - установих, че е възможен, след като си го погодих няколко пъти в началото, без да ми цел това.  :lol: Последно си харесах една зимна рокличка, 70% вълна, последна бройка, безумно намалена, ама пусто - L размер, като чувал ми стоеше. Врътнах я на програмата за дънки на сушилнята и ми заспа - чиста s-ка си стана.  :D

*
« Отговор #249 -: Декември 04, 2015, 06:19:03 am »
Номера с промяна на размера и аз го правя понякога  :D. Когато е умишлено - добре, но в началото, докато усетя какво се случва, направих всички работни гащеризони на мъжа с дължина 7/8  :lol:. Жбруле, топките от Джъмбо не са се разтопили, само леко омекват, когато са топли.

*

nimika

• *
  • 3357
« Отговор #250 -: Декември 04, 2015, 09:18:01 am »
Jbrul,  направо не развесели. Не съм си мислила  , че  някой може нарочно  да свива дрехите  така  :lol:

Вълнени неща като ги" свиеш" в сушилнята / пералнята после не стоят ли едни такива степани , сбити ?
Свивала съм пуловери  , ама никак не успявам  да е до нужния размер   и вид :lol:

А и на повечето  ни дрехи  етикета е , че не са за сушилня  -ама аз суша  :lol:

Аз преди няколко седмици прецаках едно палто и още го преживявам.На моята пералня редовно съм  пускала  палта с вълна на една кратка програма , която не е специално за вълна . Ама сега на  другата пералня на кратка програма го извадих сбито и 2 размера по-малко . Без сушилня даже  . После видях , че е било вълна мерино ...

*
« Отговор #251 -: Декември 04, 2015, 09:19:50 am »
Сушилнята надали вдига температура като съдомиялнята или микровълновата. Моите китайски са си ок, не усещам и омекване дори...
Смайл, прецени дали има нещо да се стопи, та програмата за пух е на по-слаби градуси, но ако няма, не виждам проблем.
Това със свиването често го прилагам на чорапите(суша всичко на памук, мога ли да пера и суша отделно всичко пък...), но много интересно само на мъжО се свиват  :lol: явно машинката има проблем с него  :lol: но той такъв им е душманин, че и тъй и тъй му ги подменям често  :D
*

nimika

• *
  • 3357
« Отговор #252 -: Декември 04, 2015, 09:59:21 am »
Aз пък смалявам пуловерите на мъжа ми
Като облече някой и замърмори  , че му станал по-къс и тесен -викам му -ами надебелял си  :lol:
И следва отговор -а като облека тениска или риза , що не съм  :lol: и   не са тесни .

*
« Отговор #253 -: Декември 04, 2015, 10:27:08 am »
а аз пуловери не пускам вече в сушилнята  :lol:
но чорапите, блузките и клиновете на децата все са 7/8, ама се успокоявам, че растат милите и затова  :lol:
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #254 -: Декември 04, 2015, 15:13:42 pm »
Нимика, аз съм дребничка, макар и дебеличка, какъв цвят е палтото  :lol:
Шегувам се .....Първите години и аз свивах много пуловери, сега просто не ги пускам!
Така подарих няколко пуловера от мъжа ми, на зет ми, после като спрях да го слагам вътре,
снаха ми се шегуваше "С някоя хубава блуза, няма ли да ме зарадваш!"

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
« Отговор #255 -: Декември 04, 2015, 15:16:28 pm »
Дани, мерси, като ходя другия път до "Джъмбо" дано не забравя да си взема от тия топки... Няма ли най-после и при нас да отворят такъв боклучарник да му се не знае?!!! Уж все предстои, предстои и още няма...

Нимика, нищо плетено не ми се степва. Аз плетените ги пера с един Перуол (розов), бухам яко омекотител и мятам в сушилнята - излизат си пухкавички и ароматизирани прекрасно.

Относно етикетите, непрекъснато попадам на супер безумни такива. Последно - спално бельо, 100% памук, ама от тоя дето има н'ам какви нишки, демек най-високия клас тъкан. Поглеждам информативно просто етикетите - пране на 30 градуса  8O, а до него се мъдри символът, че е подходящо за сушене в сушилня. Което ми костваше лют спор с екземпляр от мъжки пол, заради намерението ми да изпера въпросното спално бельо на 60 градуса, заради тъпите етикети.  :lol: Накрая казах, че го пускам на 30 де, като се обърна - коригирах градусите и нали...взе, че не се скапа... Мъжкият екземпляр после самодоволно ми казва: "Ето, виждаш ли, ако ги беше изпрала на 60, кой знае какво щеше да стане".  :lol: Ама аз нали благоразумно съм се научила със същества с дефектни хромозомни двойки да не се обЕснявам и викам: "Да, да, прав беше". И така всички са доволни...
Друг случай с етикети. Много скъп нов пуловер на бившия ми съпруг - слагам го в пералнята, на програмата за вълна, пера под градусите обозначени на етикета, не ползвам центрофуга, вадя го...размерът му беше точно като за мен вече. Бях заподозряна дори, че нарочно съм го направила това, понеже много го харесвах пуловера и се ядосвах, че нямаше и дамски от същия вид.  :lol: Ама си го носих няколко годинки с кеф де.

Та лично аз на етикети - вяра нямам да ви кажа, ако стане издънка - стане.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #256 -: Декември 05, 2015, 13:42:20 pm »
И с моят мъж имаме подобни спорове, обаче той сам си пере дрехите както си намери за добре и хич не ме е грижа. А някои пуловери дори си пере на ръка, необяснимо защо :-)

*
« Отговор #257 -: Декември 05, 2015, 17:55:13 pm »
И с моят мъж имаме подобни спорове, обаче той сам си пере дрехите както си намери за добре и хич не ме е грижа. А някои пуловери дори си пере на ръка, необяснимо защо :-)
Така пише на етикета бе  :lol: нека пере щом има мерак.
*
« Отговор #258 -: Декември 06, 2015, 15:17:39 pm »
Във връзка с разговора ни...не можах да се въздържа.  :lol:

« Отговор #259 -: Декември 09, 2015, 14:22:57 pm »
Много яко, ха-ха!
За нашите синове след време ще важи това.